Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling isolatie bedrijfspanden Den Haag 2023

Toelichting

 

Op 27 januari 2023 is de Subsidieregeling isolatie bedrijfspanden in werking getreden. Met deze regeling wil de gemeente Den Haag een bijdrage leveren aan de verduurzaming van bedrijfspanden in de stad en de CO2-uitstoot verminderen als onderdeel van de energietransitie. Inmiddels is uit een evaluatie gebleken dat op een aantal punten een wijziging van de subsidieregeling nodig is. Met deze wijzigingsregeling worden die wijzigingen doorgevoerd. Het aantal isolatievarianten wordt teruggebracht tot twee; een standaard variant en circulaire of plus variant, de subsidie per m2 voor dak- en gevelisolatie wordt verhoogd, het wordt mogelijk gemaakt om na het indienen van de aanvraag meteen met de werkzaamheden te starten en de regeling wordt verlengd. De wijzigingsregeling voorziet tot slot in overgangsrecht voor subsidieaanvragen die zijn ingediend voor 1 november 2023.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

gelet op artikel 5 van Algemene subsidieverordening Den Haag 2020,

 

besluit vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling isolatie bedrijfspanden Den Haag 2023:

 

Artikel I

De Subsidieregeling isolatie bedrijfspanden Den Haag 2023 wordt gewijzigd als volgt.

 

  • A

    Artikel 1:1 wordt als volgt gewijzigd:

    1 In de begripsomschrijving van begane grondvloerisolatie wordt “het aanbrengen van isolatiemateriaal aan een begane grondvloer in een basis- of biobasis-variant of het aanbrengen van isolatiemateriaal in een kruipruimte in een basisvariant” vervangen door: het aanbrengen van materiaal aan een begane grondvloer of in een kruipruimte in een isolatievariant.

    2 In de begripsomschrijving van dakisolatie wordt “het aanbrengen van isolatiemateriaal aan een plat of schuin dak in een basis-, biobasis-, plus- of bioplus-variant” vervangen door: het aanbrengen van materiaal aan een plat of schuin dak in een isolatievariant.

    3 In de begripsomschrijving van gevelisolatie wordt “het aanbrengen van isolatiemateriaal in een spouwmuur in een basisvariant of het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de gevel in een basis-, biobasis-, plus- of bioplus-variant” vervangen door: het aanbrengen van materiaal in een spouwmuur of aan de geval in een isolatievariant.

    4 In de begripsomschrijving van isolatieglas wordt “het aanbrengen van isolerend basis- of plusglas, het aanbrengen van isolerend basis- of plusglas in panelen in kozijn of in deuren” vervangen door: het aanbrengen van glas in een standaard- of plusvariant of het aanbrengen van glas in een standaard- of plusvariant in buitenpanelen in kozijnpuien of in buitendeuren.

    5 In de begripsomschrijving van isolatievariant wordt “een basis-, biobasis-, plus of bioplus-variant” vervangen door: een standaardvariant of circulaire variant.

 

  • B

    Artikel 1:7, eerste lid komt te luiden:

    1. Een subsidie bedraagt maximaal:

    a. € 7.500,00 per aanvraag bij toepassing van de standaardvariant; of

    b. € 9.000,00 per aanvraag bij toepassing van de circulaire variant of bij plusglas.

 

  • C

    Artikel 1:8 komt te luiden:

    Artikel 1:8 Berekening van subsidiabele kosten

    1. De subsidie voor isolatieglas bedraagt:

    a. € 50,00 per geïsoleerde m² voor de standaardvariant en € 150,00 per geïsoleerde m² voor de plusvariant bij isolatieglas met een minimum van 10 m²;

    b. € 20,00 per geïsoleerde m² voor de standaardvariant en € 100,00 per geïsoleerde m² voor de plusvariant bij isolerende buitenpanelen in kozijnpuien;

    c. € 50,00 per deur voor standaardvariant en € 150,00 per deur voor de plusvariant bij isolerende buitendeuren;

    d. € 500,00 voor balansventilatie met een maximum van één ventilatiesysteem.

    2. De subsidie voor dakisolatie bedraagt:

    a. € 30,00 per geïsoleerde m2 dakoppervlak in de standaardvariant en € 35,00 per geïsoleerde m2 dakoppervlak in de circulaire variant voor een schuin dak;

    b. € 45,00 per geïsoleerde m2 dakoppervlak in de standaardvariant en € 50,00 per geïsoleerde m2 dakoppervlak in de circulaire variant voor een plat dak.

    3. De subsidie voor begane grondvloerisolatie bedraagt € 10,00 per geïsoleerde m² in de standaardvariant en € 15,00 per geïsoleerde m² in de circulaire variant.

    4. De subsidie voor kruipruimte isolatie bedraagt € 5,00 per geïsoleerde m² in de standaardvariant en € 7,50 per geïsoleerde m² in de circulaire variant.

    5. De subsidie voor gevelisolatie bedraagt:

    a. € 5,00 per geïsoleerde m2 spouwmuur;

    b. € 35,00 per geïsoleerde m2 geveloppervlak in de standaardvariant en € 40,00 per geïsoleerde m2 geveloppervlak in de circulaire variant.

 

  • D

    In artikel 1:9 wordt “31 december 2023” wordt vervangen door: 30 juni 2024

 

  • E

    Artikel 2:1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

    1 Onderdeel d, komt te luiden:

    d. een verklaring dat bestaat uit de volgende onderdelen:

    1° een verklaring waaruit blijkt in hoeverre de subsidieontvanger als BTW belaste ondernemer is aan te merken;

    2° een verklaring van de eigenaar dat deze instemt met het aanbrengen van de isolatie indien de aanvraag wordt ingediend door de huurder; en

    3° een specificatie van verrekenbare en niet-verrekenbare BTW.

    2 de onderdelen e, f en h komen te vervallen onder vernummering van onderdeel g naar onderdeel e.

 

  • F

    Artikel 2:2 komt te luiden:

    Artikel 2:2 Aanvraagtermijn

    Een aanvraag om een subsidie wordt, in afwijking van artikel 9, tweede lid, van de ASV 2020, ingediend voordat de aanvrager voornemens is te beginnen met de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

 

  • G

    In artikel 6:3 wordt “1 januari 2024” vervangen door: 1 juli 2024.

 

Artikel II

De bepalingen van deze subsidieregeling die golden tot 1 november 2023 blijven van toepassing op subsidies die zijn aangevraagd voor 1 november 2023.

 

Artikel III

Deze regeling treedt in werking op 1 november 2023.

 

Den Haag, 31 oktober 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris

Ilma Merx

 

de burgemeester

Jan van Zanen

Naar boven