Kennisgeving ontwerpbesluit maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit, Anemoonstraat 68A, 3434JD Nieuwegein

Burgemeester en wethouders van gemeente Nieuwegein maken het volgende bekend:

Omschrijving: maatwerkvoorschriften voor extra geluidsruimte op het sportpark van TV Vreeswijk aan de Anemoonstraat 86A, 3434JD Nieuwegein

Besluit: Beschikking op aanvraag

Kenmerk: Z2023-00001378

Datum verzending: 31 oktober 2023

Ter inzage periode besluit: 2 november t/m 12 december 2023

Toelichting

Sinds begin jaren ’90 bestaat het sportpark van TV Vreeswijk uit 8 tennisbanen. Dat was tot september 2021 het geval. Toen heeft TV Vreeswijk twee padelbanen in gebruik genomen. In juni 2023 heeft TV Vreeswijk een omgevingsvergunning gekregen voor een derde padelbaan. Wanneer die derde padelbaan wordt aangelegd bestaat het sportpark uit 6 tenisbanen en 3 padelbanen. TV Vreeswijk speelt hiermee in op de populariteit van padel. Padel blijkt meer geluid te produceren dan tennis. Het gevolg kan zijn dat omwonenden geluidsoverlast ondervinden. Hierbij is de afstand tot de woningen een belangrijke factor. De gemeente heeft geen klachten ontvangen. Er gelden wettelijke grenswaarden voor de geluidbelastingen op woningen (Activiteitenbesluit, tabel 2.17a ). Die grenswaarden zijn ’s avonds strenger dan overdag.

Uit het rekenkundige akoestische onderzoek blijkt dat de wettelijke grenswaarde van 45 dB wordt overschreden in de avondperiode (19.00–23.00 uur). Dat bleek volgens het akoestische onderzoek echter ook al zo te zijn in de oorspronkelijke situatie met 8 tennisbanen. Nu de rekenwaarden van het geluid goed in beeld zijn, heeft TV Vreeswijk de gemeente verzocht om de geluidsruimte te verruimen zodat zij de padelbanen kan gebruiken zonder extra maatregelen (zoals een geluidscherm of beperking van de speeltijd). De gemeente wil extra geluidsruimte bieden tot maximaal 48 dB. Dan neemt de geluidbelasting op de omliggende woningen namelijk niet voor het gehoor merkbaar toe in vergelijking met de oorspronkelijke situatie met 8 tennisbanen. Dat doet de gemeente door maatwerkvoorschriften op te leggen aan TV Vreeswijk.

De gemeente heeft de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht) gevolgd omdat het besluit ook invloed heeft op de belangen van meerdere omwonenden. Het ontwerpbesluit met de bijbehorende bijlagen heeft 6 weken ter inzage gelegen van 15 september t/m 26 oktober 2023. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Dit besluit is overeenkomstig ons ontwerpbesluit.

Wilt u meer informatie?

De stukken liggen ook op papier ter inzage bij de Receptiebalie bij de receptie van Zoomstede 19 te Nieuwegein (3431 HK). U kunt daar iedere werkdag van 08.30 uur tot 17.00 uur zonder afspraak terecht en vragen naar het gewenste stuk.

Uitvoerbaarheid van dit besluit

Dit besluit krijgt rechtskracht (mag worden uitgevoerd) met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Als gedurende de beroepstermijn echter een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt de beschikking niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Beroepsclausule

Belanghebbenden kunnen beroep indienen binnen een periode van zes weken die start op de dag nadat de gemeente het besluit ter inzage heeft gelegd. Dat geldt ook voor niet-belanghebbenden die in de voorbereidingsprocedure tegen het ontwerpbesluit een zienswijze hebben ingediend. Hiervoor gelden wel de beperkingen van het relativiteitsvereiste. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Het beroepschrift moet worden gericht aan Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, o.v.v. bodemzaken, postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Voorlopige voorziening

Indiening van een beroepschrift betekent niet dat de inwerkingtreding van dit besluit wordt uitgesteld. Na indiening van een beroepschrift bestaat echter de mogelijkheid een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Als een voorlopige voorziening wordt toegekend, wordt de inwerkingtreding van dit besluit tijdelijk uitgesteld.

Digitaal indienen

U kunt een beroep- of verzoekschrift ook digitaal indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Kosten

Aan het instellen van beroep en het verzoeken om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). U vindt via deze link meer informatie over die kosten.

 

 

Naar boven