Kennisgeving voornemen tot verkoop gemeentegrond Posterholt

Gemeente Roerdalen is voornemens om een gedeelte (116 m2) van het perceel kadastraal bekend Posterholt, sectie G, nr. 1112 en plaatselijk gelegen nabij Hoofdstraat 110 te Posterholt te verkopen. Naar het oordeel van de gemeente is Stichting Particulierfonds YMNA, op grond van onderstaande criteria, de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor deze verkoop.

 

Criteria 

  • 1.

    De gronden moeten worden aangewend voor herstructurering van de locatie “Rafaello’s” in het kader van het DorpsOmgevingsProgramma Posterholt (DOP Posterholt).

  • 2.

    Er moet sprake zijn van een professionele partij in ruimtelijke ontwikkelingen.

  • 3.

    De koper dient aannemelijk te maken dat hij de beschikking heeft of redelijkerwijs zal krijgen over de benodigde gronden die nodig zijn voor herstructurering.

 

De onderbouwing voor deze criteria is als volgt:

  • 1.

    Op 1 oktober 2009 heeft de gemeenteraad het DorpsOmgevingsProgramma Posterholt vastgesteld. De aanpak van leegstaande verpauperde panden en krotten, waaronder de herontwikkeling van het oude raadshuis c.q. locatie “Rafaello’s”, is opgenomen als één van de veranderopgaven in het kader van programmalijn ‘Investeren in uitstraling en imago’. Inmiddels is het gehele centrum van Posterholt gerenoveerd, met uitzondering van de locatie “Rafaello’s”. Het is de wens van de gemeente om ook op deze locatie tot een herstructurering te komen. De gemeente wenst de gronden, die zij in eigendom heeft nabij deze locatie, aan te wenden voor dat doel.

  • 2.

    Voor de gewenste herstructurering is het, zowel inhoudelijk als procesmatig van belang dat de koper een professionele partij is met ervaring in ruimtelijke ontwikkelingen. Een professionele partij heeft meer ervaring met ruimtelijke en financiële processen hetgeen de kwaliteit van het plan ten goede komt.

  • 3.

    Een belangrijke voorwaarde om tot herstructurering te komen is beschikkingsbevoegdheid over de gronden die daarvoor nodig zijn.

 

Keuze Stichting Particulierfonds YMNA 

  • 1.

    Stichting Particulierfonds YMNA heeft de wens uitgesproken en een plan uitgewerkt om tot herstructurering van de locatie “Rafaello’s” te komen. Dit plan voldoet aan de uitgangspunten van het DorpsOmgevingsProgramma Posterholt. Met het plan wordt immers een leegstaand verpauperd historisch pand opgeknapt en een nieuwe invulling gegeven. Het totale herstructureringsplan leidt tot een betere uitstraling van de oude kern in Posterholt.

  • 2.

    Stichting Particulierfonds YMNA is een professionele partij met ervaring in ruimtelijke ontwikkelingen.

  • 3.

    Stichting Particulierfonds YMNA is eigenaar van circa 59% van de gronden binnen het herstructureringsgebied. De overige 41% is in eigendom van H&B Vastgoed B.V.. Deze partijen hebben een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijk, al dan niet via een joint venture, het herstructureringsplan uit te voeren en, indien noodzakelijk, gronden in te brengen. Daarmee is aannemelijk dat Stichting Particulierfonds YMNA de benodigde gronden tot zijn beschikking heeft of zal krijgen om het herstructureringsplan daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Daarnaast heeft H&B Vastgoed B.V. schriftelijk verklaard af te zien van de aankoop van het perceel G 1112 (ged.). Ook heeft de B.V. er mee ingestemd dat het perceelgedeelte wordt verkocht aan Stichting Particulierfonds YMNA. Gelet hierop is H&B Vastgoed B.V. niet als serieuze gegadigde aan te merken.

 

Vervaltermijn

Potentiële andere gegadigden kunnen zich binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie schriftelijk melden bij de gemeente via info@roerdalen.nl. Daarbij dient gemotiveerd te worden dat de potentiële gegadigde ook in aanmerking kan komen voor de gronden.

 

Meer informatie 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het team REO via het e-mailadres info@roerdalen.nl of via het algemene telefoonnummer 0475-538888.

 

Publicatie 

Deze publicatie wordt gedaan naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad in het Didam-arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

St. Odiliënberg, 2 november 2023

 

 

 

Naar boven