Gemeente Heerlen - Voorbereidingsbesluit “BESCHERMING TEGEN TOENAME ONGEWENSTE GEBRUIKSVORMEN BINNEN DE BESTEMMING MAATSCHAPPELIJK”

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken op grond van artikel 3.7, lid 7 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de raad van de gemeente Heerlen op 25 oktober 2023 heeft besloten:

1. dat een bestemmingsplan wordt voorbereid, zoals bedoeld in artikel 3.7, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening (‘Voorbereidingsbesluit’), voor de gronden die zijn aangegeven op de kaart met IMRO-identificatienummer NL.IMRO.0917.VB.000004-0401;

2. dat het verboden is het feitelijke gebruik van de aangewezen gronden en bouwwerken met een bestemming of functie die maatschappelijk gebruik toestaat te wijzigen in een ander gebruik;

3. het besluit treedt op 26 oktober 2023 in werking.

 

Toelichting

Er is een voorbereidingsbesluit “maatschappelijke gebruiksvormen” genomen voor het gehele gemeentelijk grondgebied.

 

Binnen de gemeente Heerlen beschikken diverse bestemmingsplannen over een bestemming “Maatschappelijk”. De standaard passage van de doeleindenomschrijving van de bestemming is: “De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor: “maatschappelijke voorzieningen”. In de begripsomschrijvingen wordt in de regel een definitie gegeven van het begrip “maatschappelijke voorzieningen” en hieronder vallen de volgende gebruiksvormen: educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele, religieuze en levensbeschouwelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van sport en sportieve recreatie en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening en maatschappelijke dienstverlening. Ook zijn er andere bestemmingen waarbinnen maatschappelijk gebruik is toegestaan, denk aan de bestemming “Gemengd”, “Dienstverlening” of een andere bestemming die is voorzien van de nadere aanduiding “maatschappelijk”. De zeer ruime gebruiksruimte die deze maatschappelijke bestemming biedt, levert voor ons de urgentie op om gedurende 1 jaar pas op de plaats te maken en tijdens deze periode te onderzoeken en uit te werken hoe e.e.a. nader kan worden gereguleerd.

 

Bij hetzelfde besluit van 25 oktober 2023 heeft de gemeenteraad besloten dat het verboden is het bestaande maatschappelijke gebruik van de gronden of bouwwerken binnen het genoemde gebied te wijzigen.

 

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op de dag van bekendmaking. Het voorbereidingsbesluit ligt met ingang van 27 oktober 2023 ter inzage bij de infobalie in de Publiekshal in het Stadshuis van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

Het voorbereidingsbesluit is tevens in te zien via het landelijk portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Voor verdere vragen over het voorbereidingsbesluit kunt u contact opnemen met Team Beleid Ruimte (tel.nr. 14045).

 

Heerlen, 26 oktober 2023.

Burgemeester en wethouders van Heerlen

 

Naar boven