Beleidsregel afwegingskader instellen hoger beroep

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen;

gelezen het ambtelijk voorstel;

overwegende, dat het gewenst is om een beleidsregel vast te stellen voor

de afweging van belangen bij besluiten over het al dan niet instellen van hoger beroep;

omdat het vertrouwen van de burger in de overheid onder andere wordt beïnvloed door het procedeergedrag van de overheid, overheden terughoudendheid moeten zijn bij het zelf instellen van hoger beroep tegen uitspraken van rechtbanken en een vastgesteld afwegingskader ondersteunend kan zijn voor zorgvuldige besluitvorming;

gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 3:4 en 8:104 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

 

Beleidsregel afwegingskader instellen hoger beroep

 

Artikel 1
  • 1.

    Een besluit tot het instellen van hoger beroep wordt niet in mandaat genomen.

  • 2.

    Een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorzien van een advies van de strategisch juridisch adviseur of juridisch controller van de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen.

Artikel 2

Bij de besluitvorming om al dan niet in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter worden in ieder geval de volgende belangen afgewogen:

 

I.

Belang van bestuursorgaan:

 

  • a.

    Mate van onzekerheid door de uitspraak:

Wijkt de uitspraak van de rechtbank af van vaste jurisprudentie dan kan er onzekerheid ontstaan over de te volgen lijn in vergelijkbare situaties. Een uitspraak in hoger beroep kan die onzekerheid wegnemen.

 

  • b.

    Impact voor beleid en/of uitvoering:

Straalt een individuele zaak niet uit naar andere zaken, dan is er minder reden om in hoger beroep te gaan. Straalt deze zaak wel uit en zijn de gevolgen voor beleid/uitvoering ingrijpend of worden die onhaalbaar geacht, dan weegt dit punt zwaarder mee in de afweging.

 

  • c.

    Financiële gevolgen:

Bij een relatief klein financieel gevolg voor de gemeente gaat het bestuursorgaan in ieder geval geen hoger beroep instellen. Er wordt bijvoorbeeld niet alleen doorgeprocedeerd over een proceskostenvergoeding.

 

II.

Belang van individuele burgers:

 

  • a.

    Zekerheid:

Tussen het indienen van hoger beroep en een uitspraak zit gemiddeld 2 jaar. Dat betekent voor de betrokken individuele burgers langere onzekerheid over hun rechten en plichten. Dit weegt zwaarder in combinatie met de mate van kwetsbaarheid van de individuele burgers.

 

  • b.

    Financiële gevolgen:

De omvang van de financiële belangen van de betrokken individuele burgers wordt meegewogen. Dit weegt zwaarder in combinatie met de mate van kwetsbaarheid van de betrokken individuele burgers.

 

III.

Alternatieven:

 

  • a.

    Zijn er alternatieven?

Uiteraard moet zo vroeg mogelijk gekeken worden of informele oplossing van het geschil mogelijk is. Ook na een onwelgevallig oordeel van de rechtbank wordt (opnieuw) beoordeeld of een alternatieve oplossing mogelijk is zonder rechterlijk oordeel in hoger beroep.

 

 

Artikel 3
  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Afwegingskader instellen hoger beroep.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 17 oktober 2023.

 

De secretaris, De burgemeester,

Jelmer Mulder, Karel Loohuis

Naar boven