Gemeente Heerlen - ontwerp van het facetbestemmingsplan "Aanpak plancapaciteit Detailhandel"

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 19 oktober 2023, gedurende een termijn van zes weken, het ontwerp facetbestemmingsplan "Aanpak plancapaciteit detailhandel" voor een ieder ter inzage ligt.

Het bestemmingsplan bestaat uit de bij dit besluit behorende verbeelding, regels, toelichting met IMRO identificatienummer NL.IMRO.0917.BP050900W000004 -0301 en ondergrond (o_NL.IMRO.0917. BP050900W000004-0301.dxf).

 

Plangebied

Het plangebied bestaat uit het gehele grondgebied van de gemeente Heerlen. De exacte begrenzing van het plangebied wordt bepaald door de verbeelding van het facetbestemmingsplan.

 

Strekking van het plan

De gemeenten in Zuid Limburg hebben alle eind 2017 de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid Limburg (hierna SVREZL vastgesteld als kader stellend beleid voor onder meer detailhandelsontwikkelingen.

 

Eén van de speerpunten in het SVREZL-beleid is om de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters stap-voor-stap terug te dringen, met als doel om daarmee- naar de toekomst toe- de regionale winkelstructuur te versterken als bronpunten van leefbaarheid, ondernemerschap en voorzieningen. Het ontwerp facetbestemmingsplan is een uitwerking van de SVREZL, het uitvoeringsprogramma Retail (2019-2025) en de themalijn “Voorzieningen (retail)” in de RegioDeal Parkstad Limburg.

 

Het voorliggende ontwerp facetbestemmingsplan “Aanpak Plancapaciteit Detailhandel” is een belangrijkste eerste stap die de Parkstadgemeenten gezamenlijk zetten in het terugdringen van de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters. Er is gekozen om deze eerste grote stap op de bedrijventerreinen te zetten, omdat op die locaties beleidsmatig al geruime tijd kenbaar is dat detailhandel daar ongewenst is.

 

Een facetbestemmingsplan ook wel paraplubestemmingsplan genoemd, is een bestemmingsplan waarbij het op dat moment geldende bestemmingsplan na de herziening van kracht blijft. Ten aanzien van het onderwerp dat het facetbestemmingsplan nader regelt, komen de regels ten aanzien van dat onderwerp in de onderliggende bestemmingsplannen te vervallen of gaan gelden als een nadere aanvulling op de reeds vigerende planregels. Het facetbestemmingsplan grijpt alleen in op de planologische bestaande, maar nog niet benutte detailhandelsmogelijkheden. Overige bestemmingen en gebruiksmogelijkheden blijven dan ook gehandhaafd. De onderliggende bestemmingsplannen blijven dan ook gelden, met dien verstande dat er voor de detailhandelsmogelijkheden een aanpassing in de regeling (gebruiksmogelijkheden) wordt gedaan.

 

Ter inzage

Het bestemmingsplan en alle overige bijbehorende stukken liggen met ingang van 19 oktober 2023 gedurende zes weken ter inzage in de publiekshal van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

Het ontwerp van het bestemmingsplan kan tevens, gedurende de periode van terinzagelegging, digitaal worden ingezien via het landelijke portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Zienswijzen

Eenieder kan gedurende de bovengenoemde termijn schriftelijke dan wel mondelinge zienswijzen omtrent het ontwerp facetbestemmingsplan bij de gemeenteraad van Heerlen kenbaar maken.

 

Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de Raad van de gemeente Heerlen, ter attentie van het Domein Ruimte, Postbus 1, 6400 AA te Heerlen onder vermelding van facetbestemmingsplan "Aanpak plancapaciteit detailhandel".

 

Voor verdere vragen over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met M. Linders van het team Beleid Ruimte (tel.nr. 14045).

 

Naar boven