Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) voor de omgevingsvisie kunt u nu inzien.

Het college van B&W heeft de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) vrijgegeven voor inspraak. Deze notitie is een eerste stap in het traject naar het opzetten van een omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een onderdeel van de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt. Voor deze visie zijn we wettelijk verplicht een OER op te stellen, dat is een omgevingseffect-rapport. Hier staat alles in over milieu- en andere waarden en doelen die we willen en/of moeten behouden of realiseren voor onze omgeving.

We maken de omgevingsvisie met drie gemeenten samen: Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. De eerste stap is de Notitie reikwijdte en detail en die beschrijft ‘wat’ (reikwijdte) en ‘hoe’ (detailniveau) er in het OER onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de ambities en doelen in de omgevingsvisie op de leefomgeving.

Wat is een NRD?

Om goede keuzes te kunnen maken voor de toekomst, moeten we ook kijken naar het effect dat verschillende keuzes en ideeën hebben op de omgeving. Dat doen we in een omgevingseffect-rapport (OER). Hierin wordt de impact op onder andere milieu, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid meegenomen. Voordat we de impact gaan meten, bepalen we eerst welke onderwerpen aan bod komen in het OER. Die onderwerpen beschrijven we in de NRD.

Omdat er één NRD gemaakt wordt voor de drie gemeenten, maken we ook één Nota van beantwoording. De reacties op deze notitie, uit alle drie de gemeenten, worden samengevoegd en beantwoord. De zienswijzen en adviezen worden betrokken bij het opstellen van de OER. Hiermee leggen we het ‘wat’ en ‘hoe’ voor de OER vast.

Over de omgevingsvisie.

De omgevingsvisie is een toekomstvisie met ambities tot 2040. In deze visie staan belangrijke onderwerpen over onze leefomgeving, zoals: wonen, verkeer, natuur, landschap, gezondheid en economie. Deze onderwerpen bekijken we tegelijk zodat er meer kans is om samen te werken en af te stemmen. Een visie opstellen betekent ook keuzes maken en prioriteiten stellen per gebied. Niet alles kan overal. Met de visie, ambities en keuzes gaan de drie gemeenten nieuw beleid maken. Dat kan gezamenlijk beleid zijn, maar voor specifieke onderwerpen kan dat ook lokaal beleid zijn.

De keuzes voor nieuw beleid worden op hoofdlijnen in de omgevingsvisie opgenomen. De visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad. De uitwerking van wat er in de visie staat gebeurt in omgevingsplannen en uitvoeringsprogramma’s. Elke gemeente maakt haar eigen omgevingsplan.

We maken de omgevingsvisie in verschillende stappen. Bij elke stap is er ruimte voor inwoners, ondernemers, stakeholders en ketenpartners om mee te denken. We zijn nu bezig in kaart te brengen waar we nu staan, welke uitdagingen we hebben en welke kenmerken van elke gemeente we willen behouden. Met input van vanuit de drie gemeenten stellen we onze ambities op en werken we deze uit. Het doel is om de omgevingsvisie uiteindelijk eind 2024 vast te laten stellen door de gemeenteraden van Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland.

Ter inzage

De NRD ligt van woensdag 18 oktober tot woensdag 29 november 2023 ter inzage. Dat kan digitaal via www.officielebekendmakingen.nl Daar kunt u zoeken op uw eigen gemeente. Wilt u het liever niet digitaal, dan kunt u op het gemeentehuis een papierenversie inzien. Kijk op onze website voor de actuele openingstijden.

Iedereen heeft de mogelijkheid om met een zienswijze – inhoudelijke opmerking of aanvulling – te reageren. Digitaal reageren kan via stadhuis@enkhuizen.nl Schriftelijk kan het via een brief aan de gemeente.

Meer informatie

Kijk dan www.enkhuizen.nl en op www.omgevingsvisiesed.nl 

U kunt uw vragen over de omgevingsvisie of de NRD ook mailen naar stadhuis@enkhuizen.nl 

 

Naar boven