Wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Nederweert 2023

De raad van de gemeente Nederweert

 

Gezien het voorstel nr. 2023-58 van het college van burgemeester en wethouders d.d. 25 juli 2023;

 

Besluit

 

de Verordening maatschappelijke ondersteuning Nederweert 2023 als volgt te wijzigen:

 

  • Artikel 12, lid 2 onder d. wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden:

    voor categorie D de hoogste periodiek voor de benodigde hulp in de desbetreffende CAO geldt, vermeerderd met de vakantiebijslag en tegenwaarde van de verlofuren.

  • Artikel 12, lid 2 onder e. wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden:

    voor categorie E de hoogste periodiek voor de benodigde hulp in de desbetreffende CAO geldt, vermeerderd met de vakantiebijslag en tegenwaarde van de verlofuren.

  • Artikel 12, lid 5 wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden:

    De tarieven als bedoeld in lid 1, lid 2 en lid 4 worden gepubliceerd op overheid.nl.

  • Artikel 16, lid 1 wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden:

    Voor voorzieningen die niet genoemd worden in lid 2 tot en met 6 bedraagt de hoogte van het abonnementstarief voor een of meerdere voorzieningen tezamen het bedrag genoemd in artikel 2.1.4 lid 3 en artikel 2.1.4a lid 4 Wmo 2015 per maand voor de ongehuwde cliënt of de gehuwde cliënt samen.

  • De toelichting op artikel 12, lid 2 wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden: Bij verstrekking van het pgb geldt dat de hoogte toereikend moet zijn om ondersteuning bij tenminste één aanbieder in te kopen. Gemeenten hebben ook de mogelijkheid om differentiatie aan te brengen in de hoogte van het pgb. Gemeenten kunnen verschillende tarieven hanteren voor verschillende vormen van ondersteuning en voor verschillende typen hulpverleners. Gemeenten kunnen bij het vaststellen van tarieven bijvoorbeeld onderscheid maken tussen ondersteuning die wordt geleverd door het sociale netwerk, door hulpverleners die werken volgens de kwaliteitsstandaarden en hulpverleners die dat niet doen (zoals werkstudenten, zzp’ers zonder diploma’s e.d.).

    De CRvB heeft twee uitspraken gedaan over het tarief voor pgb van het sociale netwerk ( CRvB 16-8-2023, ECLI:NL:CRVB:2023:1394 en CRvB 16-8-2023, ECLI:NL:CRVB:2023:1580). Hieruit blijkt dat het tarief minimaal overeen moet komen met de hoogste periodiek in de desbetreffende CAO, vermeerderd met vakantiebijslag en tegenwaarde van verlofuren. Voor hulp bij huishouden is dit de specifiek hiervoor in het leven geroepen salarisschaal hulp bij huishouden uit de CAO VVT, voor begeleiding is dit FWG30 uit de CAO VVT. Uit de uitspraak CRvB 25-07-2012, ECLI:NL:CRVB:2012:BX5446 blijkt dat bij de tegenwaarde van verlofuren uitgegaan moet worden van het vastgestelde aantal verlofuren uit de CAO VVT.

  • De toelichting op artikel 16, lid 1 wordt zodanig gewijzigd dat het als volgt komt te luiden:

    In lid 1 is geregeld voor welke algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen het zogenaamde abonnementstarief geldt. Uit de wet volgt [..]

Dit besluit treedt op 1 januari 2024 in werking.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 10 oktober 2023,

De raadsgriffier,

drs. T. (Thijs) Deckers

De voorzitter,

B.M.T.J. (Birgit) Op de Laak

Naar boven