Besluit van burgemeester en wethouders van Woerden houdende een wijziging van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2023

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden,

 

Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

 

Gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2020;

 

besluit:

I.

artikel 5.2.2. "Eigen bijdrage huishoudelijke hulp en begeleiding" van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2023 als volgt te wijzigen:

 

5.2.2 Eigen bijdrage huishoudelijke hulp en begeleiding

De startdatum is de datum waarop de ondersteuning daadwerkelijk is geleverd. De stopdatum is de datum waarop de ondersteuning daadwerkelijk is gestopt en er verder geen andere voorzieningen zijn. Het tijdelijke stoppen (pauzeren) van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp en begeleiding is niet mogelijk. Als er door leveringsproblemen bij de aanbieder een kalandermaand geen zorg geleverd is, kan de inwoners tot maximaal 6 weken nadat de zorg weer gestart is zijn eigen bijdrage terugvragen.

II.

Artikel 5.2.3. "Eigen bijdrage pgb" van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2023 als volgt te wijzigen:

 

5.2.3 Eigen bijdrage pgb

De ingangs- en einddatum van het pgb worden aangehouden voor de start/stop eigen bijdrage. Het is niet mogelijk om een pgb te pauzeren. Voor hulpmiddelen en (woon)voorzieningen betaalt de inwoner een eigen bijdrage zolang de voorziening loopt en tot het maximum van de kostprijs.

III.

Artikel 8.5 "Grote woningaanpassingen versus verhuizen" van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2023 als volgt te wijzigen:

 

8.5 Grote woningaanpassingen versus verhuizen

In de Wmo 2015 wordt in verband met de aanvragen bij het onderzoek nadruk gelegd op de persoonlijke omstandigheden en de mate waarin de aanvrager de noodzaak tot hulp of voorzieningen had kunnen voorzien. Als uiteindelijk maatwerkvoorzieningen nodig zijn (dat kunnen woningaanpassingen zijn) worden wel - onveranderd- de goedkoopst adequate voorzieningen verstrekt. Vooral bij grote woningaanpassingen zal de afweging worden gemaakt of dit de goedkoopst adequate oplossing is. Als de kosten boven € 9.000 komen, en geen sprake is van zwaarwegende redenen waardoor aanpassen toch noodzakelijk is, worden geen woningaanpassingen toegekend en wordt de inwoner geadviseerd te verhuizen.

Het is niet mogelijk een uitputtend overzicht te geven van alle mogelijke zwaarwegende redenen die een rol kunnen spelen bij het primaat van verhuizen, omdat elke situatie weer anders is. Wel wordt hieronder in grote lijnen een overzicht gegeven van een aantal vaak voorkomende factoren, dat afhankelijk van de situatie, een rol kan spelen bij de besluitvorming:

  • 1.

    de woonlasten en financiële consequenties van de verhuizing;

  • 2.

    de termijn waarop een woning beschikbaar komt (in verband met de medische verantwoorde termijn);

  • 3.

    de sociale omstandigheden;

  • 4.

    eventueel aanwezige mantelzorg.

IV.

Artikel 8.8 "Eenmalig pgb tarief woonvoorzieningen en hulpmiddelen" van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Woerden 2023 als volgt te wijzigen:

 

8.8 Eenmalig pgb tarief woonvoorzieningen en hulpmiddelen

  • 1.

    De hoogte van een eenmalig pgb voor een maatwerkvoorziening in de vorm van een hulpmiddel of woningaanpassing wordt bepaald door de kostprijs van de voorziening die de aanvrager op dat moment zou hebben ontvangen als de voorziening in natura zou zijn verstrekt.

  • 2.

    Dit bedrag is inclusief het aanpassen van de voorziening en tevens de kosten voor de instandhouding, zoals - en voor zover nodig - keuring, onderhoud, reparatie en verzekering.

  • 3.

    Voor hulpmiddelen of individuele aanpassingen aan hulpmiddelen, die niet binnen de categorieprijzen vallen, wordt de hoogte van het pgb bepaald door een offerte van de gecontracteerde leverancier hulpmiddelen.

  • 4.

    Bij verstrekking van een niet-roerende woonvoorziening c.q. woningaanpassing wordt de hoogte van het pgb bepaald door een, door het college geaccepteerde, offerte.

  • 5.

    Als de verstrekking in natura een tweedehands voorziening betreft, wordt het eenmalig pgb daarop gebaseerd, met een looptijd gelijk aan de verkorte termijn waarop de zaak technisch is afgeschreven, rekening houdend met onderhoud en verzekering.

V.

Deze wijzigingen in werking te laten treden de dag na publicatie van dit besluit.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden in zijn vergadering gehouden op 10 oktober 2023.

De secretaris, De burgemeester,

M. Brander V. Molkenboer

Naar boven