Gemeenteblad van Utrecht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2023, 436954 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2023, 436954 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regel subsidie samen verduurzamen gemeente Utrecht
Burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;
gelet op artikel 156 lid 3 Gemeentewet;
gelet op artikel 3 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Utrecht;
de gemeenteraad 16 juni 2022 het Externe link: Programma energie besparen gebouwde omgeving heeft vastgesteld;
gelet op de Regeling specifieke Uitkering verduurzaming slecht geïsoleerde woningen van eigenaar-bewoners en woningen van verenigingen van eigenaars, woonverenigingen en wooncoöperaties in het kader van het Nationaal-Isolatieprogramma, hierna te noemen Externe link: SpUk Lokale Aanpak Isolatie, en de daarvoor ontvangen middelen door de gemeente Utrecht;
eigenaar-bewoners in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van een energiebesparende isolatiemaatregel bij deelname aan Samen Verduurzamen gemeente Utrecht (Externe link: Raadsbrief subsidie aanvraag lokale aanpak isolatie, 9 mei 2023)
Besluiten vast te stellen de volgende Nadere regel subsidie samen verduurzamen gemeente Utrecht.
Deze nadere regel verstaat onder:
om gezamenlijk energiemaatregelen aan hun woningen te treffen. Het gaat daarbij om een groep van vijf of meer bestaande woningen die met (kleine en/of grote) energiemaatregelen aan de slag wil.
Maatregelen voor collectieve energiesystemen (zoals een collectieve WKO-installatie) en de collectieve energie-infrastructuur zelf (zoals een warmtenet) vallen hier buiten.
Slecht geïsoleerde woning: een woning met een energielabelklasse D, E, F, G of een met die labelklassen vergelijkbare energetische staat, waaronder wordt verstaan een woning waarin ten minste twee van de volgende bestaande bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn: a.de vloer en de bodem; b.de gevel, waaronder de spouwmuur; c.het dak en de zoldervloer en vlieringvloer; d.de ramen zoals beschreven in bijlage 1
Waardering onroerende zaken (WOZ)-waarde: de WOZ-waarde is de waarde van een woning zoals die volgens de wet WOZ is vastgesteld. Deze WOZ-waarde staat in de meest recente aanslag gemeentelijke belastingen en het Externe link: www.woz-waardeloket.nl.
Deze nadere regel heeft als doel om collectieve initiatieven van en voor bewoners te helpen in hun aanpak om meerdere woningen tegelijk te verduurzamen en daarmee versneld energie te besparen. De subsidie kan aangevraagd worden door een bewonersgroep of buurtinitiatief voor:
Ondersteuning om samen te verduurzamen
Artikel 3 Eisen aan de subsidieaanvrager
Onderdelen A t/m D voor het gehele collectief worden aangevraagd door een natuurlijke of rechtspersoon, die fungeert als trekker en/of contactpersoon van het collectief. De aanvrager werkt niet op commissiebasis.
Onderdeel E eenmalig per bouwdeel, per eigenaar-bewoner van een collectief initiatief worden aangevraagd, mits:
Appartementseigenaren (VvE’s en bewoners van gestapelde bouw van een wooncoöperatie) en woningcorporaties zijn uitgesloten. Als er bij een aanvraag sprake is van een voorliggende rijks- of provinciale regeling, waar voor dezelfde onderdelen als bij A, B, C en/of D subsidie kan worden aangevraagd, dan wordt de aanvraag afgewezen of alleen toegekend voor het restantbedrag waar geen rijks- of provinciale subsidie voor is.
Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond
Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks het subsidieplafond vast door middel van de subsidiestaat.
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten
Er kan subsidie aangevraagd worden voor:
Het gaat om professionele ondersteuning in de vorm van coaching en/of advies en/of begeleiding om te komen tot energiemaatregelen (klein en/of groot) en/of de inzet van professionele klussers voor kleine energiemaatregelen.
De ondersteuning kan bijvoorbeeld één of meerdere van de volgende activiteiten betreffen:
Kosten voor online of offline communicatiemateriaal, zoals flyers, brieven, portokosten, website, advertenties en campagnemateriaal voor het collectieve initiatief.
Faciliteiten om één of meerdere bijeenkomsten te kunnen organiseren. Zoals het huren van een ruimte of de huur van een beamer. Via Externe link: www.utrecht.nl biedt de gemeente de mogelijkheid voor het huren van een buurthuis/-centrum aan.
De betreffende eigenaar-bewoner, moet minimaal een van de volgende maatregelen hebben uitgevoerd als onderdeel van de actie van het collectieve initiatief:
We hanteren hierbij de definities uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) bij woningeigenaren. Daarbij moet de minimale isolatiewaarde en oppervlakte zoals in bijlage 1 vermeld zijn gehaald.
Het collectief initiatief kan, mits goed verantwoord, van één of meerdere van bovengenoemde subsidiabele onderdelen gebruik maken (A en/of B en/of C en/of D en/of E).
Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag
Voor de subsidieaanvraag gelden de volgende eisen. Voor de activiteiten A t/m D wordt voorafgaand aan deze activiteiten door het collectief initiatief subsidie aangevraagd. Voor activiteit E wordt achteraf, na uitvoer van de activiteiten, door de afzonderlijke woningeigenaren van het initiatief subsidie aangevraagd.
De subsidieaanvraag bestaat uit:
Aanvullend gelden voor activiteit E de volgende eisen:
Artikel 7 Indieningstermijn subsidieaanvraag
De aanvragen kunnen gedurende het gehele jaar worden ingediend met DigiD en/of e-herkenning via Externe link: www.utrecht.nl/subsidie bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht. Aanvragen die op een andere wijze worden ingediend worden niet in behandeling genomen.
De trekker of contactpersoon van het collectief kan voor A t/m D, zoals bij artikel 5 genoemd, afzonderlijk een aanvraag indienen. De aanvrager kan ook in één keer voor A en/of B en/of C en/of D een aanvraag indienen. Voor E dienen de eigenaar-bewoners van een collectief initiatief ieder afzonderlijk een aanvraag in.
Artikel 8 Maximaal subsidiebedrag per aanvraag/aanvrager
Het maximaal aan te vragen subsidiebedrag per activiteit is:
voor aanvragers die voldoen aan de eisen en voorwaarden in deze regeling én een energietoeslag hebben ontvangen is vergoeding voor een gehele energiebesparende isolatiemaatregel mogelijk. Maximaal kan deze doelgroep via deze regeling, evt. gecombineerd met de nadere regel collectieve inkoop, € 4.000 gesubsidieerd krijgen, ook als het bedrag verdeeld is over meerdere aanvragen.
Als er door of voor een collectief voor de onderdelen A t/m D meerdere aanvragen binnen een jaar worden gedaan, beoordeelt de gemeente of de tweede en evt. opvolgende aanvragen subsidiabel zijn. Belangrijk bij de afweging is dat het om een nieuwe groep woningen gaat of dat het een substantiële vervolgstap betreft ten opzichte van een eerdere aanvraag.
Artikel 11 De subsidie vaststelling
De vaststelling van de subsidie vindt als volgt plaats:
Verantwoordt de aanvrager na uitvoering uiterlijk binnen 2 jaar na verlening, de subsidie met:
Op basis van de verantwoording wordt de subsidie vastgesteld. Het eventuele verschil tussen het vastgestelde en verleende bedrag (bij aanvraag) wordt teruggevorderd;
Wordt de subsidie na uitvoering van de activiteit beoordeeld, verleend en direct vastgesteld.
Artikel 12 Verplichtingen aan subsidieverlening
Steekproefsgewijs worden er controles uitgevoerd op de gerealiseerde maatregelen. De aanvragers die de subsidie hebben ontvangen zijn verplicht hieraan mee te werken.
Het beleid waarvoor de subsidie Samen Verduurzamen gemeente Utrecht wordt ingezet, wordt periodiek geëvalueerd en is mogelijk aan wijzigingen door de rijksoverheid opgelegd onderhevig. De evaluatie kan leiden tot bijstellen van deze nadere regel.
De nadere regel subsidie samen verduurzamen gemeente Utrecht, vastgesteld op 29 november 2022 wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van deze nadere regel.
Na inwerkingtreding van deze nadere regel, blijft de oude nader regel van toepassing op subsidiebesluiten die onder de werking van de oude nadere regel zijn genomen en op aanvragen die voor intrekking van de oude regeling zijn ingediend.
Bijlage 1: Slechte isolatie en minimaal te isoleren
We hanteren hierbij de definities en waarden uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) bij woningeigenaren. |
|||||
We hanteren hierbij de definities en waarden uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) bij woningeigenaren.
Bijlage 2: Deelnemers aan collectief initiatief Samen Verduurzamen
Aangebrachte energiemaatregel(-en) aan woning op basis van het initiatief Voor A t/m D, deze kolom invullen bij verantwoording achteraf |
||||
Minimaal 5 deelnemers die vanaf het begin betrokken waren, zie artikel 1 lid a.
Bijlage 3: Verantwoordingsformulier bij subsidieaanvraag onderdeel E
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-436954.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.