Gemeente Heerlen – Publicatie voornemen tot vestigen recht van opstal op gemeentegrond aan Heerlerweg te Hoensbroek

 

 

De gemeente Heerlen (hierna: gemeente) is voornemens gemeentegrond tijdelijk voor de duur van 30 jaren te belasten met een zakelijk recht van opstal ten behoeve van DELTA Fiber Netwerk B.V. (hierna: Delta Fiber), voor het plaatsen van een PoP-station (ca. 12 m2). De locatie betreft een gedeelte van het perceel (ca. 12 m2) nabij de Heerlerweg te Hoensbroek, kadastraal bekend als gemeente Heerlen sectie U nummer 1400. Het PoP-station, een zogeheten Point of Presence, is een technische ruimte die bedoeld is voor glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden.

De enige serieuze gegadigde

De gemeente is van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de voorgenomen vestiging van een recht van opstal. De gemeente voert hiertoe de volgende argumenten aan:

1.

De gemeente Heerlen heeft op 5 januari 2023 aan Delta Fiber via een instemmingsbesluit toestemming gegeven voor het plaatsen van het betreffende PoP-station. Noodzakelijk is dat na plaatsing een zakelijk recht van opstal voor het hebben van dit PoP-station wordt gevestigd, om natrekking te voorkomen en het eigendom van de opstal gescheiden te houden van het eigendom van de grond van de gemeente.

2.

Met het plaatsen van het PoP-station door Delta Fiber wordt het publieke belang gediend, omdat er sprake is van een nutsvoorziening (glasvezelnetwerk en communicatiedoeleinden).

3.

Om glasvezelnetwerk mogelijk te maken dient Delta Fiber op een geschikte locatie een PoP-station te hebben en onderhouden.

De gemeente is derhalve van oordeel dat Delta Fiber in dit kader de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor het in opstal uitgeven van gemeentegrond op deze locatie ten behoeve van het PoP-station en het gescheiden houden van de opstal en de grond.

Vervaltermijn

Indien u zich niet met dit voornemen kunt verenigen, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie kenbaar te maken. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen aan het cluster Vastgoed van team Beleid Ruimte van de gemeente Heerlen (e-mail: TeamVGO@heerlen.nl).

Het feit dat een voornemen tot uitgifte bekend wordt gemaakt, betekent niet dat de gemeente al definitief tot de uitgifte heeft besloten. Tevens betekent het niet dat met de beoogde kandidaat al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

De gemeente publiceert dit voornemen in het gemeenteblad (www.overheid.nl) en op www.heerlen.nl/bekendmakingen. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:2021:1778).

Naar boven