Opnieuw vastgesteld bestemmingsplan Centrum Echt

Burgemeester en wethouders van Echt-Susteren maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de raad in zijn vergadering van 28 september 2023 het bestemmingsplan "Centrum Echt (NL.IMRO.1711.BP20200120-VG02) opnieuw heeft vastgesteld. Het besluit volgt uit de uitspraak (bestuurlijke lus) van 30 augustus 2023 met nummer 202006208/1/R2 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vaststellingsbesluit van 8 oktober 2020.

Bestuurlijke lus

Op het vaststellingsbesluit is afdeling 8.2.2A van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft met die uitspraak de opdracht gekregen om het besluit bij te stellen, zonder dat de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw gedaan hoeft te worden.

Ter inzage

Het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan Centrum Echt ligt vanaf 13 oktober 2023 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 te Echt en wel op maandag van 9.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. Voorts kan het bestemmingsplan worden ingezien via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl 

Wijzigingen

De gemeenteraad heeft bij het opnieuw vaststellen van het bestemmingsplan enkele wijzigingen ten opzichte van het op 8 oktober 2020 vastgestelde bestemmingsplan aangebracht. 

In de regels hebben wijzigingen plaatsgevonden in artikel 1.begripsbepalingen:de definities foodmarkt (artikel 1.43) en foodgerelateerde detailhandel (artikel 1.45) zijn opnieuw gedefinieerd, zodat ze voldoende duidelijk en bepaalbaar zijn. Hiermee samenhangend is ook "foodcafé" (artikel 1.44) in de begrippenlijst opgenomen en gedefinieerd en is het begrip "winkelverkoopvloeroppervlakte" (artikel 1.84) consequent opgenomen voor alle betreffende regels. Op grond van het bovenstaande heeft de raad ook aanleiding gezien om extra maatvoeringbepalingen in de specifieke gebruiksregels van de bestemming "Detailhandel - Foodmarkt" op te nemen (artikel 7.4).

Verder heeft de raad middels een nader onderzoek inzichtelijk gemaakt dat het plan voorziet in voldoende parkeerplaatsen om te voorzien in de parkeerbehoefte als gevolg van het plan (zie bijlage 27). Om de in het centrum te vervallen parkeerplaatsen te compenseren wordt aan de Diepstraat een nieuwe parkeerplaats aangelegd. De voor het betreffende perceel geldende bestemming “Aanloopgebied” wordt daartoe omgezet door de bestemming "Verkeer" in combinatie met de bestemming "Groen". Voor deze bestemmingswijziging zijn diverse onderzoeken uitgevoerd die de haalbaarheid daarvan hebben aangetoond (zie bijlagen 28 t/m 31 bij de toelichting).

Instellen van beroep

Gedurende de termijn van ter inzage legging kan men tegen de aangebrachte wijzigingen (nieuw vaststellingsbesluit) schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Degenen die eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 8 oktober 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Centrum Echt”, en waarvan het beroep in de tussenuitspraak van 30 augustus 2023 niet ongegrond is verklaard, hoeven dat niet opnieuw te doen.

Het instellen van een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroep kan daarom eveneens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Echt-Susteren, 12 oktober 2023

Burgemeester en wethouders van Echt-Susteren,

dr. J.W.M.M.J. Hessels, burgemeester.

drs. G.W.T. van Balkom, secretaris.

Naar boven