Besluit wijziging van de Subsidieregeling Stimuleringsbudget initiatieven Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn, gelet op Titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening gemeente Apeldoorn;

 

Besluit:

vast te stellen de volgende wijziging van de Subsidieregeling Stimuleringsbudget initiatieven Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn;

A. Artikel 3 (onder b, c, de en e) wordt als volgt gewijzigd:

  • b.

    Wordt uitgevoerd door één of meerdere rechtspersonen die in Apeldoorn gevestigd zijn. Of indien de rechtspersoon niet in Apeldoorn gevestigd is er in ieder geval sprake is van een samenwerking met één of meerdere Apeldoornse sport- en beweegaanbieders, onderwijs-, zorg of welzijnsinstellingen. Dit laatste moet blijken uit een door partijen getekende intentieverklaring.

  • c.

    binnen de gemeente geldt als een nieuw initiatief bij de aanvrager(s) (aanvrager heeft dit initiatief nog niet eerder uitgevoerd) op het gebied van sporten en bewegen of aanpassing van een bestaand initiatief, of voortzetting van een vanuit het Sport- en Beweegakkoord eerder bekostigd initiatief;

  • d.

    gericht is op een of meer thema’s, zoals vermeld in het Sport- en Beweegakkoord II Apeldoorn; en

  • e.

    een maatschappelijk doel dient.

B. Artikel 4 (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 4 Aanvraagperiode en aanvraagvereisten

  • 1.

    Subsidieaanvragen worden ingediend binnen de tenderperiode van:

    • a.

      1 juli 2023 tot en met 31 juli 2023;

    • b.

      9 oktober 2023 tot en met 31 oktober 2023.

  • 2.

    Subsidie kan worden aangevraagd door:

    • a.

      In Apeldoorn gevestigde rechtspersoon; of

    • b.

      Door ieder andere rechtspersoon, die in samenwerking met tenminste één Apeldoornse sport- en beweegaanbieder of onderwijs-, zorg- of welzijnsinstelling de activiteit uitvoert. Dit is bekrachtigd middels een getekende intentieverklaring door de partijen.

  • 3.

    De aanvraag wordt door middel van een daartoe door het college vastgesteld aanvraagformulier ingediend.

  • 4.

    De subsidieaanvraag gaat in ieder geval vergezeld van:

    • a.

      Een beschrijving van de activiteit of het project en hoe deze aansluit op de ambities uit het Sport- en Beweegakkoord II Apeldoorn en binnen welk thema de aanvraag past;

    • b.

      Een beschrijving van hoe de activiteit of het project wordt voortgezet in de jaren nadat de subsidie verstrekt is;

    • c.

      Een begroting;

    • d.

      Als de aanvrager een onderneming betreft: een volledig ingevulde en rechtsgeldig ondertekende minimisverklaring.

  • 5.

    De subsidie wordt vertrekt voor een periode van maximaal drie (3) kalenderjaren, waarbij de subsidie jaarlijks wordt vastgesteld.

C. Artikel 5 (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 5 Subsidieplafond en verdelingsmaatstaf

  • 1.

    Het college stelt het subsidieplafond voor de periode genoemd in artikel 4, eerste lid:

    • a.

      onder a vast op € 80.000,-;

    • b.

      onder b vast op € 70.000,-.

  • 2.

    Indien binnen de tenderperiode ingediende en volledige subsidieaanvragen het gestelde subsidieplafond, genoemd in het eerste lid, te boven gaan, maakt het college voor het bepalen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie, een afweging tussen de verschillende volledige aanvragen op basis van de volgende criteria:

    • a.

      de mate waarin er sprake is van een nieuw initiatief;

    • b.

      de mate waarin de ambities en doelen uit het Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn worden gehaald;

    • c.

      de mate waarin er wordt samengewerkt tussen verschillende partijen uit zowel de wereld van sport en bewegen als het sociaal domein.;

    • d.

      de mate van impact van het initiatief ten opzichte van het aangevraagde bedrag;

    • e.

      de mate waarin de aanvraag vraaggericht is;

  • 3.

    Het college legt de aanvragen voor subsidie volgens Artikel 5 lid 2 voor advies voor aan de adviescommissie. Bij elke aanvraag om subsidie kent elk commissielid per criterium als bedoeld in het tweede lid, een score toe van 2, 4, 6, 8 of 10 punten. Voor de eindscore worden de scores van alle criteria bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal commissieleden dat een beoordeling heeft ingevuld. De eindscore bepaalt de plaats op de prioriteitenlijst.

  • 4.

    Indien toepassing van het tweede en derde lid ertoe leidt dat aanvragen op een gelijk puntenaantal eindigen, wordt rangschikking van die aanvragen bepaald door loting.

D. Artikel 6 (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 6 Subsidiehoogte

  • 1.

    De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 10.000,- per aanvraag.

  • 2.

    Voor aanvragen die voor maximaal drie (3) jaren lopen geldt een maximum van € 10.000,-- per jaar.

E. Artikel 15 (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 15 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na de datum van bekendmaking en vervalt met ingang van 1 januari 2025.

 

F. Algemene toelichting (volledig) wordt vervangen door:

Toelichting

Algemene toelichting

In september 2020 is het Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn ondertekend door ruim 70 organisaties en partijen in de gemeente Apeldoorn, die zich bezighouden met sport en bewegen. Vanuit de Rijksoverheid wordt sindsdien jaarlijks uitvoeringsbudget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het lokale sportakkoord. In juni 2023 is het Sport en Beweegakkoord herijkt en van een nieuw uitvoeringsbudget voorzien voor de periode 2023 tot en met 2026.

De gemeente Apeldoorn beheert het uitvoeringsbudget en zorgt voor een subsidieregeling op basis waarvan de beschikbare middelen kunnen worden verdeeld. Daarvoor is deze regeling vastgesteld.

 

G. Artikel 3 Subsidiecriteria onder Artikelsgewijze toelichting (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 3 Subsidiecriteria

In dit artikel zijn de criteria vermeld op basis waarvan de subsidie kan worden verstrekt. De activiteit of het project moet bijvoorbeeld gericht zijn op een of meer thema’s, zoals vermeld in het Sport- en Beweegakkoord II Apeldoorn1 (onderdeel c).

Om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie moet de activiteit of het project in ieder geval voldoen aan de vijf criteria die zijn opgenomen in dit artikel. Met maatschappelijke doel binnen activiteiten op projectaanvragen worden geen activiteiten bedoeld met betrekking tot het tegen een gereduceerd tarief aanbieden van producten zoals lidmaatschappen.

 

H. Artikel 5 Subsidieplafond en verdelingsmaatstaf onder Artikelsgewijze toelichting (volledig) wordt vervangen door:

Artikel 5 Subsidieplafond en verdelingsmaatstaf

In het eerste lid zijn de subsidieplafonds opgenomen die per aanvraagperiode gelden. Als het subsidieplafond wordt overschreden dan worden de aanvragen die voldoen aan de vereisten in deze regeling gerangschikt. Die rangschikking komt tot stand door de betreffende aanvragen te toetsen aan de criteria die zijn opgenomen in het tweede lid.

De rangschikking wordt voor advies aan de adviescommissie voorgelegd. De adviescommissie scoort volgens artikel 5 lid 3 de aanvragen en verstrekt advies voor de rangschikking voor toekenning aan het college. Als aanvragen op een gelijk puntenaantal eindigen, wordt rangschikking van die aanvragen bepaald door loting.

In het tweede lid, onder a, moet worden getoetst aan de vraag in hoeverre er sprake is van een nieuw initiatief. Omdat er meer waarde wordt gehecht aan nieuwe initiatieven scoren die op grond van deze regeling hoger dan aanpassing van bestaande initiatieven.

In het tweede lid, onder c, is bepaald dat er getoetst wordt aan de mate waarin er wordt samengewerkt tussen verschillende partijen uit zowel de wereld van sport en bewegen als het sociaal domein. Naarmate er meer wordt samengewerkt tussen partijen uit verschillende domeinen wordt er hoger gescoord.

In het tweede lid, onder e, wordt doordat Apeldoornse sport- en beweegaanbieders, onderwijs, zorg- en/of welzijnsinstelling bij de aanvraag en/of de aanvoerder van het betreffende thema uit het Sport- en Beweegakkoord betrokken zijn bij de aanvraag, hoger gescoord.

Aldus vastgesteld op 26 september 2023.

Het college van burgemeester en wethouders

de secretaris,

S. de Bruin

de burgermeester

A.J.M.Heerts

Naar boven