Wijziging Nota Grondbeleid gemeente Waterland 2022

De raad van de gemeente Waterland,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2023;

 

overwegende dat het wenselijk is om te komen tot een wijziging van de Nota Grondbeleid in verband met de op 4 juli 2023 aangenomen motie (157-161);

 

gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 27 van de Financiële verordening gemeente Waterland 2023,

 

B E S L U I T :

vast te stellen de navolgende wijziging van de Nota Grondbeleid gemeente Waterland 2022.

A.

Aan 6.2 (definities) wordt een definitie toegevoegd, luidende:

  • -

    CPO

    particulier opdrachtgeverschap als bedoeld in artikel 1.1.1. lid 1 onder f. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en, na inwerkingtreding van de Omgevingswet, als bedoeld in artikel 5.161c, eerste lid, sub d. juncto vierde lid van het Besluit kwaliteit leefomgeving (BKL).

B.

Aan 6.3 wordt een zin toegevoegd, luidende:

 

Ditzelfde geldt voor CPO-initiatieven. Wel wordt bij dit soort projecten door het college beoordeeld of daadwerkelijk sprake is van een groep particulieren die over gaan tot het realiseren van woningen waarvan zij zelf de eigenaar zijn of worden en waarin zij zelf duurzaam gaan wonen. Indien daarvan geen sprake is, en in feite een of meer commerciële ontwikkelaars proberen onder de gemeentelijke kaders uit te komen, worden de kaders van Beleidsstuk 30-30-40 onverkort toegepast.

 

C.

Aan hoofdstuk 6 wordt een nieuwe paragraaf toegevoegd, luidende:

 

6.5 Collectief particulier opdrachtgeverschap: CPO

CPO is in de eerste plaats een vorm van opdrachtgeverschap, waarbij een collectief van gelijkgestemde particulieren met elkaar bepalen hoe en met welke partijen de (private) woningen worden gerealiseerd, en in sommige gevallen ook de openbare ruimte wordt ingericht. Hierbij is het natuurlijk ook nodig om grond(en) te verwerven.

 

Voor CPO in de gemeente Waterland gelden deze kernpunten:

 

  • 1

    Het moet een initiatief zijn van een groep particulieren (zonder winstoogmerk). Ontwikkelaars, bouwbedrijven en andere partijen al dan niet met een commercieel belang worden hiermee uitgesloten.

  • 2

    Zij verkrijgen de economische en het juridisch eigendom van het tot woningen te ontwikkelen onroerend goed en daarover de volledige zeggenschap en dragen verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond of het te transformeren pand, het ontwerp en de bouw van de woning.

  • 3

    Een CPO-bouwgroep bouwt voor eigen bewoning.

Artikel II  

Deze wijziging treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Waterland,

gehouden op 28 september 2023.

De raad voornoemd,

Th.G.L. Greep

griffier

V. Koerse

plv. voorzitter

Naar boven