Gemeente Heerlen - M.e.r.-beoordelingsbesluit "Romeins Museum"

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen maakt bekend dat voor het actualiseren van het bestemmingsplan “Romeins Museum de Thermen” een beoordelingsbesluit is vastgesteld, waarin is aangegeven dat voor het nieuwe bestemmingsplan geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld.

 

Het plangebied "Romeins Museum de Thermen" is gelegen op de hoek van de Coriovallumstraat en de Kruisstraat in Heerlen. De gemeente wil het museum transformeren en moderniseren naar een 'Romeins museum de Thermen'. De huidige bouwmassa op maaiveldniveau wordt verkleind en op de kolommen van het huidige archiefgedeelte wordt een nieuw museumdeel (de ‘mansio’) gebouwd

met expositiezalen, kantoren, ondersteunende horeca, auditorium en educatie-ruimten en, op de begane grond, de entree. Om deze functies te kunnen bergen, wordt dit museumdeel hoger dan nu het geval is, met een maximale bouwhoogte van ca. 25 meter. De hoogte van het bestaande deel (het ‘badhuis’, een rijksmonument) bedraagt ca. 8,4 meter.

De ontwikkeling zorgt voor een wijziging van het huidige bouwvlak en past niet geheel binnen de bouwregels (bouwhoogte).

Ook wordt de ondersteunende horeca expliciet mogelijk gemaakt en ingekaderd. Om de ontwikkeling planologisch mogelijk te maken wordt een nieuw bestemmingsplan voorbereid.

 

Het M.E.R.-beoordelingsbesluit en de daarbij behorende stukken liggende met ingang van de dag na publicatie ter inzage in de publiekshal van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 27, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

 

Op grond van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht wordt deze beoordeling beschouwd als een beslissing ter voorbereiding van een besluit. Tegen een dergelijke beslissing staat geen bezwaar of beroep open tenzij deze de belanghebbende, los van het voor te bereiden besluit, rechtstreeks in zijn belang treft.

Een eventuele reactie op deze beslissing kunt u geven in het kader van de procedure van het bestemmingsplan.

 

Het ontwerpbestemmingsplan "Romeins Museum de Thermen" zal naar verwachting medio december 2023 gedurende zes weken ter inzage liggen.

Dit zal bekend worden gemaakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in het Gemeenteblad.

 

Burgemeester en wethouders gemeente Heerlen

4 oktober 2021

Naar boven