Participatiebeleid onder de Omgevingswet

Samenvatting  

Participatie wordt onder de Omgevingswet gedefinieerd als het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden bij het proces van besluitvorming over een project of activiteit. Vroegtijdige participatie is belangrijk om tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel te krijgen. Het helpt om duidelijke kaders of spelregels af te spreken over participatie. Zo wordt de kwaliteit van het participatieproces gewaarborgd en is het voor iedereen duidelijk wat van hen wordt verwacht en wat zij van andere partijen kunnen verwachten.

Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn overheden verplicht participatie in te richten. Gemeenten krijgen grote vrijheid in de manier waarop dit proces wordt ingericht. In dit beleidsstuk worden de kaders aangegeven waarbinnen de gemeenteReimerswaal met participatie omgaat ten aanzien van een omgevingsplan, omgevingsvisie en omgevingsprogramma. Participatie is altijd maatwerk. Voor het bepalen van een aanpak die in verhouding staat tot de gevolgen van een plan wordt door de gemeente een participatieleidraad gebruikt.

In dit beleidsstuk wordt ook ingegaan op initiatieven waarvoor een omgevingsvergunning vereist is. Een aanvrager van een omgevingsvergunning is niet verplicht maar wordt wel aangemoedigd om aan participatie te doen. Door vroegtijdig aandacht te vragen voor een initiatief kan de acceptatie ervan toenemen, waardoor de stap naar de uitvoering soepeler kan verlopen. Als hulpmiddel bij een aanvraag is de “Participatieleidraad voor initiatiefnemers” gemaakt.

De gemeenteraad wijst in dit beleidsdocument ook enkele gevallen aan waarin participatie wel verplicht is. Dat betreft omgevingsvergunningen voor  buitenplanse omgevingsplan-activiteiten .

Naar boven