Gemeenteblad van Doesburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Doesburg | Gemeenteblad 2023, 426731 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Doesburg | Gemeenteblad 2023, 426731 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieverordening Programma Aardgasvrije Wijk De Ooi
De raad van de gemeente Doesburg,
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op 18 juli 2023 formeel heeft ingestemd met een gewijzigde aanpak om de woningen in wijk De Ooi aardgasvrij dan wel aardgasvrij-klaar te maken. De gewijzigde aanpak zich richt op individuele warmteoplossingen, zoals warmtepompen, en isolatiemaatregelen.
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 augustus 2023.
gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;
De navolgende Subsidieverordening Programma Aardgasvrije Wijk De Ooi vast te stellen:
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
DAEB-vrijstellingsbesluit: het Besluit van de Europese Commissie van 20 december 2011, betreffende de toepassing van artikel 106, tweede lid, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor openbare dienst, verleend aan bepaalde, met beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen (PbEU C9380)), dan wel later daarvoor in de plaats tredende Europese regelgeving;
dochtermaatschappij; een maatschappij is een dochtermaatschappij van een andere rechtspersoon, als die andere rechtspersoon (de moeder) meer dan de helft van de stemrechten in de algemene vergadering kan uitoefenen, of als de moeder meer dan de helft van de bestuurders of commissarissen kan benoemen of ontslaan;
Doel van deze verordening is het stimuleren van maatregelen aan bestaande gebouwen in het projectgebied teneinde deze aardgasvrij te maken, dan wel die leiden tot het terugdringen van het aardgasgebruik in deze gebouwen.
Subsidie kan alleen worden aangevraagd voor gebouwen gelegen in het projectgebied. Het projectgebied omvat het gebied waarvoor de volgende postcodes gelden:
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten: aardgasvrij worden of aardgasverbruik verminderen
Het college kan een eenmalige subsidie verlenen voor het treffen van de volgende fysieke gebouwgebonden voorzieningen:
Voor het verbeteren van de thermische schil voor alle type gebouwen gelden minimum isolatiewaarden zoals opgenomen in de maatregelenlijst (bijlage 2). Het college is bevoegd om de maatregelenlijst te wijzigen gedurende de looptijd van deze regeling.
Artikel 6 Subsidiabele activiteiten: ondersteuning en advies
Het college kan een eenmalige subsidie verlenen voor specifieke doelgroepgerichte ondersteuning:
Voor het energetisch verduurzamen van een bestaande woning of een bestaande bedrijfsruimte met een bruto vloeroppervlakte kleiner dan 200 vierkante meter, is de hoogte van de subsidie 30% van de kosten van de subsidiabele activiteiten als bedoeld in artikel 5, met een maximum van €4.500 per woning of bedrijfsruimte.
Voor het verduurzamen van een bestaande bedrijfsruimte met een bruto vloeroppervlakte groter dan 200 vierkante meter, of van bestaand maatschappelijk vastgoed, is de hoogte van de subsidie 30% van de kosten van de subsidiabele activiteiten als bedoeld in artikel 5, met een maximum van €9.000 per bedrijfsruimte of maatschappelijk vastgoed.
Artikel 8 Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens
Indien de aanvrager niet de eigenaar is van het gebouw waarop de aanvraag betrekking heeft, worden tevens de volgende gegevens en stukken overlegd:
een schriftelijk bewijs van instemming van de eigenaar van het betreffende gebouw dat de bedoelde aanvrager de binnen deze regeling als subsidiabel aangemerkte activiteiten in het betreffende gebouw mag gaan uitvoeren. of een vonnis van de kantonrechter dat de verhuurder op grond van artikel 7:243 BW of artikel 7:215 BW medewerking met de voorgestelde voorzieningen oplegt;
Artikel 9 Subsidieaanvraag VVE
De VVE vraagt de subsidie voor de subsidiabele activiteiten als bedoeld in artikel 6 aan door middel van het overleggen van de volgende gegevens en stukken:
een kopie van de notulen van een Algemene Ledenvergadering waarin de ALV toestemming geeft voor de aanvraag en de ambitie uitspreekt te onderzoeken hoe het pand/complex van de VVE aardgasvrij kan worden. De notulen hoeven nog niet vastgesteld te zijn in de volgende ALV maar dienen wel ondertekend te zijn door het bestuur.
Artikel 10 Subsidieaanvraag woningcorporatie
Een woningcorporatie vraagt de subsidie aan door middel van het overleggen van een overzicht van de betreffende gebouwen, met daarbij een overzicht van de te treffen voorzieningen inclusief een onderbouwde globale kostenraming, de daarop uit te voeren subsidiabele activiteiten als bedoeld in de artikelen 5 en 6 en een globale meerjarenplanning.
Aan de subsidieverlening zijn de volgende verplichtingen verbonden:
de activiteiten dienen binnen twee jaar na de datum waarop de subsidie is verleend volledig te zijn uitgevoerd, tenzij in de verleningsbeschikking een andere termijn is gesteld. Deze termijn kan door het college op verzoek van de aanvrager worden verlengd, indien de aanvrager binnen de hiervoor bedoelde termijn van twee jaar een verzoek heeft ingediend, voorzien van een motivering. De activiteiten dienen in ieder geval uiterlijk op 31 december 2028, de datum waarop de regeling eindigt, te zijn uitgevoerd;
een woningcorporatie administreert de netto kosten, bedoeld in artikel 5 van het DAEB-vrijstellingsbesluit, die zijn verbonden met de activiteiten bedoeld in artikel 5, op een zodanige wijze dat inzicht kan worden verkregen in de hoogte van deze kosten, zulks afgescheiden van de reguliere bedrijfsvoering, in relatie tot de voor deze activiteiten verstrekte subsidie;
Onverminderd het bepaalde in artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht weigert het college een aanvraag voor subsidie indien:
In de verleningsbeschikking kan het college bepalen dat een voorschot op het subsidiebedrag wordt verleend.
Artikel 14 Vaststelling en betaling
Bij de aanvraag als bedoeld in het eerste lid overlegt de subsidieontvanger een factuur of facturen van de uitgevoerde activiteiten of vergelijkbare gegevens waaruit voldoende blijkt dat de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend, zijn uitgevoerd op de wijze zoals die in de subsidieverlening is aangegeven.
Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze verordening buiten beschouwing laten of daarvan afwijken, met uitzondering van de artikelen 2, 3 en 4, voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van Doesburg van 28 september 2023,
de burgemeester,
drs. L.W.C.M. van der Meijs
de griffier,
J.B. Voorhof
Doel van deze verordening is het stimuleren van maatregelen aan bestaande gebouwen in de wijk De Ooi teneinde deze aardgasvrij te maken, dan wel die leiden tot het terugdringen van het aardgasgebruik in deze gebouwen. De subsidie wordt uitgekeerd als onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken.
Deze subsidieverordening is bijzonder in opzet en wijkt af van andere subsidies die Doesburg verstrekt. Om die reden is een aparte subsidieverordening opgesteld en wordt geen gebruik gemaakt van de Algemene subsidieverordening van Doesburg. Een van de redenen om af te wijken is dat zowel de woningcorporatie/verhuurders als eigenaar-bewoners onder de doelgroep vallen van deze subsidieverordening.
Per artikel volgt hieronder een toelichting.
Dit artikel beschrijft de gebruikte begrippen.
Dit artikel beschrijft het doel van de regeling, zie inleiding.
De postcodes markeren het exacte projectgebied waar de PAW-beschikking voor is verleend. De officiële wijk De Ooi is iets groter dan het projectgebied volgens de CBS-grenzen.
Het subsidieplafond is het totaal uit te keren bedrag van deze regeling. De subsidie wordt verleend op volgorde van binnenkomst, waarbij datum en tijdstip worden bepaald op het moment dat de aanvraag compleet is.
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten: aardgasvrij worden of aardgasverbruik verminderen
Dit artikel beschrijft per doelgroep waar de subsidie voor bedoeld is. Voor maatschappelijk vastgoed is bijvoorbeeld besloten dat de subsidie alleen verleend wordt als de gebouwen volledig aardgasvrij worden.
Verder is belangrijk dat in de verlening van de subsidie extra isolatie-eisen gesteld kunnen worden. Hierbij zal worden aangesloten bij de eisen die de betreffende doelgroep bij nationale subsidies ook treft. Bijvoorbeeld een bewoner-eigenaar zal minimaal aan de isolatiewaarden moeten voldoen van de ISDE-subsidie, bij de woningcorporatie sluiten we aan bij de subsidies voor deze doelgroep et cetera. Hiermee verminderen we de administratieve lasten.
Een tweede interessant aspect is dat lucht-lucht-warmtepompen, die ook kunnen functioneren als airconditioningsysteem, onder deze regeling gesubsidieerd worden. Nationale subsidies doen dit niet. Deze systemen zijn energetisch efficiënte verwarmingsoplossingen (mits deze een hoge coëfficiënt of prestatie kennen) en Programma Aardgasvrije Wijken is een leerprogramma. Op grond van artikel 12 zullen aanvragen waarvan duidelijk blijkt dat de aanvrager niet de intentie heeft om aardgasvrij te worden (of dit verregaand te verminderen) maar een aanvraag te doen om te koelen in de zomer, geweigerd worden.
Artikel 6 Subsidiabele activiteiten: ondersteuning en advies
Dit artikel beschrijft waar de financiële ondersteuning voor het advies en ondersteuning voor VVE’s en verhuurders voor bedoeld is en hoeveel deze doelgroepen daarvoor kunnen aanvragen.
Artikel 8 Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens
Dit artikel beschrijft wat moet worden ingediend bij de aanvraag.
Artikel 9 Subsidieaanvraag VVE
Dit artikel beschrijft wat moet worden ingediend door VVE’s bij de aanvraag.
Artikel 10 Subsidieaanvraag woningcorporatie
Dit artikel beschrijft wat moet worden ingediend door woningcorporaties bij de aanvraag.
Dit artikel beschrijft enkele verplichtingen bij de uitkering van de subsidie. Het college kan in bijzondere gevallen voor sommige verplichtingen ontheffing verlenen.
Dit artikel beschrijft de weigeringsgronden.
Dit artikel geeft het recht de subsidie (gedeeltelijk) als voorschot uit te keren.
Artikel 14 Verantwoording, vaststelling en betaling
Dit artikel beschrijft hoe de gemeente de subsidie vaststelt.
Het college kan op grond van deze bepaling de regeling geheel afwijken als de toepassing ervan zou leiden tot uitzonderlijk onbillijke of onredelijke gevolgen.
De verordening treedt in werking op de dag na haar bekendmaking.
De verordening wordt aangehaald Subsidieverordening Programma Aardgasvrije Wijk de Ooi.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-426731.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.