Verkeersbesluit tot het instellen van diverse maatregelen aan de Queridolaan - Groningen

Kenmerk:9618508

 

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, district Groningen, basisteams Groningen - stad. De politie heeft positief geadviseerd op de hieronder beschreven verkeersmaatregel.

Motivering

Op de Queridolaan is na het invoeren van betaald parkeren ten noorden van de Van Ketwich Verschuurlaan sprake van overlast door geparkeerde auto’s. Door het zogeheten waterbedeffect staan er nu o.a. auto’s geparkeerd op het wegvak tussen Van Ketwich Verschuurlaan en Geert Teispad. Dit zorgt ervoor dat de aansluiting met het Geert Teispad slecht of niet wordt gezien. De Queridolaan en Geert Teispad worden o.a. gebruikt door kinderen die op de fiets op weg naar school zijn en dit valt samen met drukte van het autoverkeer in de ochtendspits dat vertrekt of een parkeerplek zoekt.

Om de weg overzichtelijker te maken en de kruising met het Geert Teispad goed zichtbaar te maken voeren we een parkeerverbod in tussen de verkeerslichten bij de Van Ketwich Verschuurlaan en het Geert Teispad. Ook worden er op het Geert Teispad haaientanden aangebracht om het pad uit de voorrang te halen. Dit vraagt extra aandacht van de voetgangers en fietsers op dit pad. Om de zichtbaarheid van het Geert Teispad zoveel mogelijk te waarborgen, wordt een stopverbod voorzien op de Queridolaan, nabij de kruising met het Geert Teispad, op het zuidelijke deel waar het parkeerverbod niet zal gelden. Dit is in lijn met andere aansluitingen op de Queridolaan, waar ook stopverboden zijn voorzien.

Het instellen van dit parkeerverbod kan de parkeeroverlast op andere plaatsen vergroten. We voeren nu een parkeeronderzoek uit om de exacte ernst in te schatten. Aan de hand van de resultaten van het parkeeronderzoek zullen we het nemen van nieuwe maatregelen overwegen die de parkeeroverlast terugdringen.

Het besluit dient de volgende doelen zoals genoemd in de Wegenverkeerswet Artikel 2,

Lid 1.

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet strekt de maatregel tot lid 1 sub a (het verzekeren van de veiligheid op de weg) en sub b (het beschermen van weggebruikers en passagiers).

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet is mogelijk lid 1 sub d (het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer) in het geding. Waar er nu nog vrij geparkeerd en stilgestaan mag worden op de rijbaan van de Queridolaan, wordt dit deels beperkt. Fietsers die nu voorrang hebben, moeten voorrang gaan geven.

Gezien de eerdergenoemde motivering, en verkeersveiligheid als uitgangspunt, achten wij de doelen die dit besluit dient van groter belang dan het doel dat mogelijk in het geding is.

 

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het plaatsen van bord E1 uit bijlage 1 van het RVV 1990;

 

- aan de noordzijde van de Queridolaan bij de ingang van de 30-zone aan beide zijden van de weg,

- in de Queridolaan ten noorden van het Geert Teispad aan beide zijden van de weg.

 

Wij besluiten op grond van de bovenvermelde overwegingen de volgende verkeerstekens zoals bedoeld in artikel 12 van het BABW onder lid b te plaatsen;

- haaientanden op het Geert Teispad bij de kruising met de Queridolaan,

- doorgetrokken gele streep op de Queridolaan bij de kruising met het Geert Teispad.

 

Situatieschets:

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon 050 367 74 83.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening.

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven