Gemeenteblad van Voorne aan Zee
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Voorne aan Zee | Gemeenteblad 2023, 424890 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Voorne aan Zee | Gemeenteblad 2023, 424890 | beleidsregel |
Beleidsregels beoordeling levensgedrag Voorne Aan Zee 2023
De gemeente Voorne aan Zee is een bruisende nieuwe gemeente waarin het mooi is om te wonen, te leven en te werken. In de gemeente is een divers aanbod aan horecaondernemingen. Denk aan strandpaviljoens, restaurants, bruin cafés, lunchrooms, kroegen, ijssalons, discotheek enz. Een groot en divers aanbod in deze mooie en nieuwe gemeente. De gemeente Voorne aan Zee verwacht van haar ondernemers goed ondernemerschap en stelt daarmee dat de vergunninghouder (exploitant), leidinggevenden en beheerders verantwoordelijk zijn voor de goede gang van zaken in de onderneming en directe omgeving.
Als onderdeel van goed ondernemerschap verwacht de gemeente van haar exploitanten, leidinggevenden en beheerders dat zij beseffen een verantwoordelijkheid te hebben voor de openbare orde en veiligheid in de horecaonderneming en ook voor het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de onderneming. Ook wordt verwacht dat zij zoveel als mogelijk verstoring van de openbare orde, zoals overlast, criminaliteit, geweld en alcoholmisbruik (en andersoortige verdovende middelen) trachten te voorkomen en te beperken. En uiteraard zijn ondernemers vanuit goed ondernemerschap verantwoordelijk voor (de veiligheid van) hun personeel en bezoekers.
Voor vergunningen die de burgemeester op grond van de Algemene plaatselijke verordening Hellevoetsluis, de Algemene plaatselijke verordening Brielle en de Algemene plaatselijke verordening Westvoorne, (hierna te noemen APV) en de Alcoholwet kan verlenen, geldt dat exploitanten, leidinggevenden en beheerders ‘niet in enig opzicht van slecht levensgedrag’ mogen zijn (artikel 8, lid 1 onderdeel b. Alcoholwet 2021). In aanvulling daarop geldt dat de vergunningen die verleend kunnen worden aan exploitanten, leidinggevenden en beheerders vanuit de Wet op de Kansspelen ‘moeten voldoen aan de eisen van zedelijk gedrag’ (artikel 30d, lid 4 onder a. Wet op de Kansspelen 2022).
Als tijdens de beoordeling blijkt dat sprake is van slecht levensgedrag kan de gemeente direct de vergunning weigeren of intrekken, weigeren om leidinggevenden of beheerders bij te schrijven op de vergunning of extra voorwaarden aan de vergunning verbinden.
Bij de invulling van het criterium ‘slecht levensgedrag’ heeft de burgemeester beoordelingsruimte waarbij per aanvraag onderbouwd moet worden of sprake is van ‘slecht levensgedrag’ (Raad van State 25 mei 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1493). Daarnaast dient de burgemeester te beoordelen of voldaan wordt aan de eisen van zedelijk gedrag, zoals bedoeld in de Wet op de Kansspelen. Deze beleidsregel geeft nadere invulling aan het begrip ‘slecht levensgedrag’ en aan de ‘eisen van zedelijk gedrag’ (hierna gezamenlijk te noemen: levensgedrag) zoals opgenomen in de APV, de Alcoholwet en de Wet op de Kansspelen. Daarbij is in de beleidsregel opgenomen welke informatiebronnen de burgemeester raadpleegt en hoe de weging om te komen tot een oordeel plaatsvindt.
De burgemeester van Voorne aan Zee,
Besluit vast te stellen de Beleidsregels Beoordeling levensgedrag Voorne aan Zee 2023;
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen
Artikel 1:3 Toepassing beleidsregel
Deze beleidsregel is van toepassing op alle bedrijven en activiteiten, waarvoor ingevolge de APV dan wel de Alcoholwet dan wel de Wet op de Kansspelen een vergunningplicht geldt. Indien uit de beoordeling blijkt dat de exploitant, de leidinggevende of de beheerder in enig opzicht van slecht levensgedrag is en/of niet voldoet aan de eisen van zedelijk gedrag, heeft de burgemeester de bevoegdheid de vergunning te weigeren of in te trekken.
Artikel 1:5 Medewerkingsplicht
Exploitanten, leidinggevenden en beheerders zijn verplicht medewerking te verlenen aan het onderzoek wat de gemeente uitvoert ter beoordeling van het levensgedrag. Van exploitanten, leidinggevenden en beheerders wordt verwacht dat zij medewerking verlenen aan toezichthouders, proactief informatie delen en eerlijk zijn over de feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan en mogelijk relevant zijn voor het beoordelen van het levensgedrag.
Artikel 2:3 Feiten en gedragingen
Artikel 2:4 Weging gedragingen
Het concreet benoemen wanneer sprake is van ‘levensgedrag’ op dusdanige wijze dat dit van invloed is op het exploiteren van een horecaonderneming is niet te benoemen. Vanwege de diversiteit in (stafbare) feiten en gedragingen die hierin een rol kunnen spelen, zijn geen standaardcriteria op te stellen. In sommige gevallen kan één gedraging voldoende zijn om te spreken van slecht levensgedrag. In andere gevallen kunnen meerdere gedragingen op zichzelf staand onvoldoende zijn, maar in onderlinge samenhang wel leiden tot het oordeel dat sprake is van slecht levensgedrag. Dit vraagt om maatwerk bij iedere beoordeling.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-424890.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.