Wijziging van het Vuurwerkverkoopbeleid gemeente Zaanstad - 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad;

 

besluit vast te stellen: de wijziging van het Vuurwerkverkoopbeleid gemeente Zaanstad 2019.

 

 

 

 

Artikelgewijze toelichting

 

Artikel 7. Vergunningvoorschriften

Artikel 1:4 van de APV bepaalt dat de voorschriften die aan een vergunning worden verbonden, strekken tot bescherming van het belang of de belangen in verband waarmee de vergunning of ontheffing is verleend. Dat zijn in dit geval de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en bescherming van het milieu. Voor de vuurwerkverkoopvergunning geldt in dat verband dat er in ieder geval voorschriften aan de vergunning worden verbonden ten aanzien van de verkoopdagen en –tijden. De verkoopdagen zijn 29, 30 en 31 december. Indien één van deze data op een zondag valt mag op die betreffende dag geen vuurwerk worden verkocht. In dat geval mag op 28 december vuurwerk worden verkocht. Deze verkoopdagen zijn vastgelegd in het Vuurwerkbesluit. Op deze verkoopdagen wordt de verkoop van 06.00 tot 22.00 uur toegestaan. Bij deze verkooptijden zijn de belangen van de exploitanten van de vuurwerkverkooppunten afgewogen tegen de bescherming van de openbare orde.

 

Ook wordt er een voorschrift aan de vergunning verbonden met betrekking tot de leeftijdscontrole bij de verkoop van consumentenvuurwerk. Het is verboden consumentenvuurwerk te verkopen of anderszins ter beschikking te stellen aan particulieren jonger dan 12 jaar bij vuurwerk categorie F1, jonger dan 16 jaar bij vuurwerk categorie F2 en jonger dan 18 jaar bij vuurwerk categorie F3.

 

Daarnaast worden in de vergunning specifieke voorschriften gesteld aan de exploitant van een vuurwerkverkooppunt. De exploitant speelt een belangrijke rol in de wijze van exploiteren, het imago van het vuurwerkverkooppunt en daarmee ook de mate van acceptatie bij omwonenden. Omdat de vuurwerkverkoop slechts drie dagen per jaar plaatsvindt, wordt verwacht dat de exploitant tijdens de verkoopdagen en -tijden zelf aanwezig is om toezicht te houden op de verkoop. Tevens wordt als voorschrift opgenomen dat de exploitant zorgt voor een optimale voorlichting aan bezoekers met betrekking tot de risico’s en het veilig afsteken van vuurwerk. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de regels hierover in het Vuurwerkbesluit.

 

Ook wordt een voorschrift opgenomen over de verplichting tot voorlichting over de lokale vuurwerkregels. Tot slot wordt aan de vergunning een voorschrift opgenomen met betrekking tot het tegengaan van verkeers- en parkeeroverlast rondom het verkooppunt zodat omwonenden zo min mogelijk overlast van bezoekers ervaren.

 

 

 

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders in de vergadering 26 september 2023

Zaanstad, 26 september 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris,

de burgemeester,

Naar boven