Wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten

De raad, respectievelijk het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

Overwegende dat de deelnemende gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne besloten hebben om per 1 januari 2023 te fuseren tot de gemeente Voorne aan Zee;

 

gelet op

artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

artikel 37 van de Gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten;

 

besluiten

de Gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten, in werking getreden op 1 januari 1989 en laatstelijk gewijzigd op 1 januari 2019, als volgt te wijzigen:

Artikel I  

De gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

De raden, respectievelijke de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nissewaard, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne

wordt vervangen door:

De raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee;

 

B.

Aan ‘Overwegende dat’ wordt toegevoegd:

de deelnemende gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne besloten hebben om per 1 januari 2023 te fuseren tot de gemeente Voorne aan Zee, zodat de Gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten in gewijzigde vorm voortgezet zal worden tussen de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee;

 

C.

Artikel 2 lid 1 komt te luiden als volgt:

  • 1.

    De raden en colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee vormen een rechtspersoonlijkheid bezittend openbaar lichaam, genaamd Recreatieschap Voorne-Putten, dat is gevestigd te Nissewaard.

D.

In artikel 6 lid 1 wordt 'twee leden per deelnemende gemeente' vervangen door 'drie leden per deelnemende gemeente'.

 

E.

Artikel 10 lid 3 vervalt.

 

F.

Artikel 10 lid 9 komt te luiden als volgt:

  • 9.

    De leden van het algemeen bestuur benoemd door de gemeente Voorne aan Zee hebben ieder twee stemmen en de leden van het algemeen bestuur benoemd door de gemeente Nissewaard hebben ieder twee stemmen.

G.

Aan artikel 10 worden de leden 10 en 11 toegevoegd, welke luiden als volgt:

  • 10.

    Tenzij de vergadering voltallig is, wordt bij staking van stemmen het nemen van een besluit uitgesteld tot een volgende vergadering, waarin de beraadslagingen kunnen worden heropend.

  • 11.

    Indien de stemmen staken in een voltallige vergadering of in een ingevolge het tiende lid opnieuw belegde vergadering, zal de voorzitter advies aan een derde (deskundige) opvragen. Na kennisneming van dit advies zal opnieuw gestemd worden. Indien de stemmen ook dan staken, wordt het voorstel geacht niet te zijn aangenomen.

H.

Artikel 13 lid 1 komt te luiden als volgt:

  • 1.

    Het dagelijks bestuur wordt door en uit het algemeen bestuur aangewezen en bestaat uit de voorzitter en één lid per deelnemende gemeente.

I.

Artikel 17 lid 2, eerste volzin, komt te luiden als volgt:

De vergadering van het dagelijks bestuur wordt niet geopend indien blijkens de presentielijst niet alle leden (of hun plaatsvervangers) tegenwoordig zijn.

 

J.

Artikel 17 lid 3 komt te luiden als volgt:

  • 3.

    Besluiten vinden plaats bij unanimiteit van hen die een stem hebben uitgebracht. Indien geen besluit bereikt kan worden, zal de voorzitter advies aan een derde (deskundige) opvragen. Na kennisneming van dit advies zal opnieuw gestemd worden. Indien de stemmen ook dan staken, wordt het voorstel geacht niet te zijn aangenomen.

K.

Artikel 17 lid 4 komt te luiden als volgt:

  • 4.

    Alle leden van het dagelijks bestuur hebben één stem, behoudens het lid van de deelnemende gemeente waaruit de voorzitter niet afkomstig is. Laatstbedoeld lid heeft twee stemmen.

L.

Artikel 29 lid 2 komt te luiden als volgt:

  • 2.

    Voor de vaststelling van de begroting is een gewone meerderheid vereist van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.

M.

In artikel 29 lid 4 wordt '1 augustus' vervangen door '15 september'.

 

N.

In artikel 30 lid 1 wordt '8 weken' vervangen door '12 weken'.

 

O.

Artikel 39 leden 2 en 3 vervallen, onder vernummering van het huidige lid 4 tot lid 2.

Artikel II  

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 21 februari 2023,

Secretaris, Burgemeester,

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Nissewaard op 22 maart 2023,

Griffier, Voorzitter,

Toelichting

Het Wijzigingsbesluit voor de Gemeenschappelijke regeling recreatiegebied Voorne-Putten bevat als gevolg van de fusie van de deelnemende gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de gemeente Voorne aan zee, enkele wijzigingen:

  • a)

    de samenstelling van het algemeen bestuur alsmede de samenstelling van het dagelijks bestuur en het aantal stemmen per lid;

  • b)

    Het quorum en de stemverhouding in het dagelijks bestuur;

  • c)

    Een toevoeging van een bepaling voor de situatie dat de stemmen staken;

  • d)

    Enkele wijzigingen als gevolg van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen;

  • e)

    Enkele wijzigingen van redactionele aard

Onderdeel a) en b) betreffen de wijzigingen over de samenstelling van het algemeen bestuur alsmede de samenstelling van het dagelijks bestuur en daarbij behorende aantal stemmen per lid, quorum en stemverhoudingen. Het gaat hier om de wijzigingen onder D en F en H t/m L uit het wijzigingsbesluit. Door de fusie van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de gemeente Voorne aan Zee, bestaat de gemeenschappelijke regeling niet langer uit 4 deelnemende gemeenten, maar uit 2 deelnemende gemeenten. Gezien de vereisten uit onder andere artikel 14 van de Wet gemeenschappelijke regelingen over de samenstelling van het dagelijks bestuur, zijn het aantal leden in zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur gewijzigd. Omdat het dagelijks bestuur uit de voorzitter en twee leden (van iedere deelnemende gemeente 1 lid) zal bestaan, is in het wijzigingsbesluit geregeld dat de leden ieder 1 stem hebben, behalve het lid van de deelnemende gemeente waaruit de voorzitter niet afkomstig is. De deelnemende gemeenten hebben op die manier een gelijk aantal stemmen uit te brengen.

 

Onderdeel c) betreft een toevoeging van twee artikelleden over de situatie waarin de stemmen staken. Het gaat hier om onderdeel G uit het wijzigingsbesluit. De regeling voorzag hier tot op heden nog niet in.

 

Onderdeel d) betreft enkele wijzigingen als gevolg van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen. Het gaat hier om de wijzigingen onder M en N uit het wijzigingsbesluit, die in overeenstemming dienen te worden gebracht met artikel 34 lid 2 en artikel 35 lid 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

 

Onderdeel c) betreft onderdelen A, B, C, D en O uit het wijzigingsbesluit en behoeft geen nadere toelichting

Naar boven