Publicatie voornemen tot verkoop

Hierbij maakt de gemeente Sittard-Geleen haar voornemen bekend om het gebied "voormalige basisschoollocatie" te Einighausen, kadastraal bekend als gemeente Sittard, sectie R nummer 126 (gedeeltelijk) te verkopen aan de Stichting ZOwonen ten behoeve van het ontwikkelen van sociale huurwoningen op dit perceel.

De gemeente ziet Stichting ZOwonen als enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt om deze grond aan te verkopen. Hieronder licht de gemeente haar voornemen tot grondverkoop aan Stichting ZOwonen toe.

Objectieve, toetsbare en redelijke criteria

De Gemeente heeft objectieve, toetsbare en redelijke criteria gesteld voor deze verkoop.

De Gemeente heeft de maatschappelijke opgave om op korte termijn de woon- en leefbaarheid in de gemeente, en meer specifiek in het gebied waarin dit perceel ligt, te optimaliseren.

Om deze gewenste ontwikkeling te kunnen realiseren is de Gemeente voornemens het perceel te verkopen en in eigendom over te dragen ten behoeve van de bouw van sociale huurwoningen.

De gemeente wenst het Plangebied te verkopen aan een sociale wooncoöperatie als bedoeld in artikel 18a Woningwet 2015. De reden daarvoor is dat de Gemeente op grond van de Woningwet 2015 jaarlijks prestatieafspraken met wooncoöperaties moet maken en de onderhavige verkoop en (her)ontwikkeling van het perceel daarvan onderdeel is. Daarnaast heeft de gemeente met ZOwonen, mede vanwege die prestatieafspraken, een convenant gesloten. Dat convenant heeft onder andere betrekking op dit gebied. Vanwege het algemene en binnen de gemeente te dienen belang van voldoende beschikbare en nieuwe sociale huurwoningen die op deze locatie kunnen worden ontwikkeld, gerealiseerd en geëxploiteerd, is voor de Gemeente ZOwonen de enige geschikte en gegadigde koper. ZOwonen is bereid om voor eigen rekening en risico het gehele project te (laten) ontwikkelen en te realiseren in de periode 2023-2024.

De te sluiten koopovereenkomst zal voorzien in een bouwplicht, en in een terugleververplichting in het geval koper niet uiterlijk voor een door partijen vast te stellen datum start met de realisatie van de woningbouw.

Enige serieuze gegadigde

Stichting ZOwonen komt om bovenstaande redenen als enige serieuze gegadigde in aanmerking voor de aankoop van het Plangebied.

Vragen stellen en bezwaar

Vanaf de datum van publicatie van dit voornemen tot aan het sluiten van de koopovereenkomst wordt een wachttijd van 20 kalenderdagen in acht genomen. Gedurende deze wachttijd is er gelegenheid:

  • (i)

    tot het stellen van vragen over de voorgenomen eigendomsoverdracht én

  • (ii)

    om bezwaren tegen de voorgenomen verkoop aan Stichting ZOwonen kenbaar te maken door betekening van een kort geding dagvaarding aan de Gemeente en het zenden van een kopie van deze kort geding dagvaarding aan de contactpersoon.

De Gemeente verzoekt u uw vragen zo vroeg mogelijk te stellen, bij voorkeur binnen 7 kalenderdagen na publicatie, zodat deze ruim voor het einde van de termijn van 20 kalenderdagen kunnen worden beantwoord. Indien na het verstrijken van deze termijn van 20 kalenderdagen geen kort geding aanhangig is gemaakt, wordt het Plangebied door de Gemeente aan ZOwonen verkocht en geleverd en vervalt onherroepelijk het recht om de verkoop en levering van het Plangebied aan ZOwonen in rechte aan te vechten c.q. aan te tasten.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht of het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren.

Naam en contactgegevens Verkoper

  • De publiekrechtelijke rechtspersoon gemeente Sittard-Geleen

  • Contactpersoon: ivo.nijsten@sittard-geleen.nl

Naam en contactgegevens van de voorgenomen Koper

  • Stichting ZOwonen;

  • Contactpersoon: r.frusch@zowonen.com

Naar boven