Tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie maatschappelijke organisaties gemeente Heusden 2022-2023

Burgemeester en wethouders van Heusden

Het college van Heusden overwegende dat:

  • -

    de prijsstijgingen op de energiemarkt in 2022 en 2023 een grote impact hebben op de bedrijfsvoering van maatschappelijke, culturele organisaties (zonder winstoogmerk) en amateursportorganisaties binnen Heusden;

  • -

    de continuïteit van het aanbod van maatschappelijke, culturele - en sportorganisaties binnen de gemeente van essentieel belang is, juist ook in een situatie van bedrijfsvoering met hogere energiekosten;

  • -

    met een lokale compensatieregeling maatschappelijke, culturele - en amateursportorganisaties, die te maken krijgen met hoge energiekosten, ondersteund worden, voor zover rijksregelingen niet voorzien;

  • -

    er voor 2023 verschillende rijksregelingen van toepassing zijn en tariefplafonds gelden, maar dat dit voor 2022 voor een belangrijk deel is uitgebleven;

     

besluit de volgende regeling vast te stellen:

Tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie maatschappelijke organisaties gemeente Heusden 2022-2023.

Artikel 1: begripsbepalingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ASV: Algemene Subsidieverordening gemeente Heusden 2016

  • b.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht

  • c.

    College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden

  • d.

    Maatschappelijke organisaties: organisaties, stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk op het gebied van welzijn, cultuur en sport die een bijdrage leveren aan de beleidsdoelstellingen van de gemeente Heusden en/of: een organisatie vallend onder het beleidsterrein welzijn van de gemeente Heusden met activiteiten in de maatschappelijke sector waar de werkzaamheden geheel of voor een groot deel door vrijwilligers worden uitgevoerd. Hierbij worden organisaties op het gebied van educatie voor deze regeling niet geschaard onder de maatschappelijke organisaties.

Artikel 2: doelstelling

Deze regeling heeft als doel het financieel tegemoetkomen van maatschappelijke organisaties met een locatie in de gemeente Heusden, die directe (financiële) problemen ervaren door de stijgende energielasten en hun continuïteit en voortbestaan bedreigd zien worden.

Dit geldt voor:

  • -

    maatschappelijke organisaties met een eigen energiecontract;

  • -

    maatschappelijke organisaties zonder eigen energiecontract, waarvan minimaal 80% van de oppervlakte van het gehuurde wordt gebruikt door de hoofdhuurder of wordt onderverhuurd aan een maatschappelijke organisatie.

Artikel 3: subsidiabele activiteiten

Een aanvrager kan subsidie aanvragen:

  • 1.

    Wanneer de aanvrager contracthouder is van het energiecontract: 70% van het verschil in de prijs die hij heeft betaald per m3 gas en kWh voor elektra excl. BTW in de periode van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022 ten opzichte van de prijs die hij betaalde in diezelfde periode een jaar eerder.

  • 2.

    Wanneer de aanvrager huurder is van gemeentelijk vastgoed: 70% van het verschil in de prijs die hij heeft betaald per m3 gas en kWh voor elektra excl. BTW in de periode van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022 ten opzichte van de prijs die hij betaalde in diezelfde periode een jaar eerder.

Artikel 4: eisen aan de aanvrager

Aanvragers komen in aanmerking voor subsidie als zij voldoen aan de volgende eisen:

  • a.

    zij een maatschappelijke organisatie zijn zoals bedoeld in artikel 1;

  • b.

    zij een rechtspersoon zijn zonder winstoogmerk;

  • c.

    zij contracthouder zijn van het energiecontract, dan wel huurder zijn van gemeentelijk vastgoed met verrekening van het energiecontract;

  • d.

    zij gebruik maken van een locatie in de gemeente Heusden;

  • e.

    zij activiteiten aanbieden op het gebied van welzijn, cultuur en sport voor, met name, de inwoners van de gemeente Heusden die bijdragen aan de doelstellingen uit de beleidskaders;

  • f.

    zij verklaren dat de gestegen kosten niet gedekt kunnen worden uit het eigen vermogen of de lopende exploitatie.

Artikel 5: eisen aan de aanvraag
  • 1.

    De subsidieaanvraag wordt ingediend met het aanvraagformulier bij het digitale subsidieloket van de gemeente Heusden.

  • 2.

    Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend in de periode van 1 oktober tot en met 15 november 2023. De aanvraag dient uiterlijk op 15 november 2023 door het college te zijn ontvangen.

  • 3.

    De subsidieaanvraag omvat in ieder geval:

  • a. Bewijs dat de tarieven die de aanvrager betaalt per m3 gas en kWh voor elektra excl. BTW in de periode in het kader van deze regeling, zijn gestegen ten opzichte van de prijs die zij betaalden in diezelfde periode een jaar eerder in de vorm van jaarafrekening(en) van de energieleverancier dan wel energieafrekening van de gemeente;

    b. In geval van een variabel tarief geldt: bewijs dat de tarieven die de aanvrager betaalt per m3 gas en kWh voor elektra excl. BTW, zijn gestegen ten opzichte van de prijs die zij betaalden op hetzelfde moment een jaar eerder in de vorm van jaarafrekening(en) van de energieleverancier dan wel energieafrekening van de gemeente;

    c. Inzicht en onderbouwing van het verbruik in de periode waarvoor een aanvraag wordt ingediend;

    d. Verklaring van de aanvrager waarin deze aantoont dat de extra energiekosten niet kunnen worden opgevangen uit eigen middelen waarbij voorzieningen of bestemmingsreserves ten behoeve van onderhoud of vervanging buiten beschouwing worden gelaten;

    e. Wanneer voor de eerste maal subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente: geldige statuten en een uittreksel van de Kamer van Koophandel van maximaal 1 jaar oud.

  • 4.

    Het college stelt een aanvrager op grond van artikel 4:5 Awb in de gelegenheid een onvolledige aanvraag te completeren binnen een termijn van tien werkdagen. Aanvragen die na de hersteltermijn niet compleet zijn, worden niet in behandeling genomen.

Artikel 6: beoordelingscriteria

Voor de beoordeling van de aanvraag in het kader van deze tijdelijke subsidieregeling, worden de volgende criteria gehanteerd:

  • a.

    de aangevraagde subsidie voldoet aan het bepaalde in artikel 3 en 5;

  • b.

    de mate waarin de aanvrager past in de gestelde eisen in artikel 4.

Artikel 7: subsidieplafond

Het maximale bedrag dat voor de gehele regeling beschikbaar is, bedraagt € 200.000.

Artikel 8: verdeelsleutel en hoogte van de subsidie

De verstrekking van de subsidie vindt plaats door een pro rato verdeling van het beschikbare bedrag over de aanvragers die aan de in deze regeling genoemde eisen en criteria voldoen.

Artikel 9: weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 10 van de ASV en artikel 4:35 Awb kan het college de subsidie weigeren als de aanvraag niet voldoet aan de in artikelen 2 tot en met 6 genoemde criteria.

Artikel 10: besluit
  • 1.

    Binnen dertien weken na afloop van de indieningstermijn en bij ontvangst van een volledige aanvraag volgt een besluit en eventuele uitbetaling van de subsidie.

  • 2.

    De subsidie wordt als een 100% bedrag uitgekeerd.

Artikel 11: vaststelling

Met een besluit op de volledige aanvraag volgt direct een vaststelling van de subsidie.

Artikel 12: inwerkingtreding en duur
  • 1.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie van deze regeling in het Gemeenteblad.

  • 2.

    Deze subsidieregeling vervalt met ingang van 10 april 2024.

Artikel 13: hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen een artikel of artikelen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing daarvan gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 14: citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als Tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie maatschappelijke organisaties gemeente Heusden 2022-2023.

 

Aldus besloten in de vergadering van het college van Heusden, gehouden op 26 september 2023.

 

Het college van Heusden

de secretaris,

mr. H.J.M. Timmermans

de burgemeester,

drs. W. van Hees

Naar boven