Wijziging Subsidieregeling aangepast sporten

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam;

 

gelezen het voorstel van de wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie van 26 september 2023; kenmerk M2308-2284;

 

gelet op de artikelen 3, derde lid, 4, tweede lid, 7, derde lid en 13, eerste lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende, dat het wenselijk is de subsidieregeling aangepast sporten te wijzigen omdat

de subsidieregeling een ongewenste, beperkende factor heeft voor sport- en beweegaanbieders om hun structurele activiteiten voor mensen met een beperking op meerdere locaties of tijdstippen aan te bieden en in verband met het vaststellen van het subsidieplafond voor 2024;

 

besluit:

Artikel I  

De Subsidieregeling aangepast sporten wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt maximaal € 2.500 per activiteit met een maximum van € 12.500 per subsidieaanvrager.

 

B

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6 Subsidieplafond en verdeelsleutel

  • 1.

    Het college stelt jaarlijks een subsidieplafond vast door middel van aparte besluiten. Het subsidieplafond voor 2024 bedraagt € 78.553.

  • 2.

    Het college kan de hoogte van het subsidieplafond voor het in het eerste lid bedoelde begrotingsjaar wijzigen.

  • 3.

    Het subsidieplafond wordt vastgesteld onder voorbehoud dat er voldoende middelen door de gemeenteraad op de begroting beschikbaar worden gesteld.

  • 4.

    Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond is bereikt.

  • 5.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

  • 6.

    Indien het totale bedrag aan te verstrekken subsidies hoger is dan het subsidieplafond, past het college een procentuele verlaging toe op alle subsidies.

C

Artikel 8, derde lid, komt te luiden:

  • 3.

    In afwijking van het tweede lid wordt een aanvraag om subsidie voor het kalenderjaar 2024 ingediend vóór 15 november 2023.

D

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a Beslistermijn

Het college beslist op een complete aanvraag binnen 8 weken na het sluiten van de aanvraagtermijn, welke termijn met ten hoogste 4 weken kan worden verlengd.

 

E

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a Directe vaststelling subsidies

De subsidie wordt direct bij subsidieverlening vastgesteld.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 september 2023

De secretaris,

V.J.M Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

 

Toelichting

Voor de onderhavige wijziging had de subsidieregeling een beperkende factor waarbij sport- en beweegaanbieders maximaal € 2.500,00 subsidie konden aanvragen per sport- en beweegtak, ongeacht het aantal lessen of het feit dat zij op meerdere locaties de activiteit aanbieden. Het ongewenste effect is dat de aanbieders hun passende aanbod vaak niet kunnen uitbreiden, terwijl er wel vraag naar is. Met de wijziging van de subsidieregeling wordt deze beperking weggenomen, zodat er meer passend aanbod ondersteund kan worden met een tegemoetkoming in de extra kosten die zij hebben in vergelijking met regulier sport- en beweegaanbod.

Er kan maximaal € 2.500,00 subsidie worden aangevraagd per activiteit met een maximum van € 12.500,00 per subsidieaanvrager. Een activiteit kan op verschillende momenten of verschillende locaties plaatsvinden.

 

Bij overschrijding van het subsidieplafond vindt een evenredige verdeling van het budget over de toe te kennen complete aanvragen plaats. Dit betekent dat als het totale bedrag aan te verstrekken subsidies hoger is dan het subsidieplafond, het college een procentuele verlaging toepast op alle subsidies. Bijvoorbeeld: een sport- en beweegaanbieder komt op grond van de subsidieaanvraag voor één activiteit voor personen met een beperking in aanmerking voor het maximale bedrag van € 2.500,-. Overschrijdt de totaalsom van alle voor verlening in aanmerking komende subsidies het subsidieplafond, en moeten alle subsidies met 5% worden gekort om binnen het plafond te blijven? Dan ontvangt de aanbieder 95% van het subsidiebedrag: € 2.375,00.

Naar boven