Gemeente Heerlen – Besluit vaststelling hogere grenswaarden Wet geluidhinder

 

 

Op 18 juli 2023 is een verzoek ontvangen van de heer namens AGS Architects International B.V. om vaststelling van hogere grenswaarden als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder (wegverkeer) juncto artikel 2.12 lid 1a onder 2 van de Wabo ten behoeve van een functiewijziging van een voormalig kantoorpand in een plan voor 6 woningen aan de Kruisstraat 80, alhier, kadastraal bekend Gemeente Heerlen HLN01-E-5738. Enkele woningen in het betreffende pand ontvangen vanwege het wegverkeer van de Kruisstraat een te hoge geluidbelasting.

De aanleiding van dit verzoek is de ten behoeve van dit plan te verlenen omgevingsvergunning en daaraan ten grondslag liggende ruimtelijke onderbouwing.

In het kader daarvan heeft een akoestisch onderzoek plaatsgevonden (rapport van Cauberg Huygen van 27 juni 2023 met referentienummer 10129-58140-02v2) . Het onderzoek is als bijlage bijgevoegd. Het verzoek met bijlagen staat geregistreerd onder nr. Z-2023-00000642.

Beoordelingskader

De Wet geluidhinder kent een systeem van voorkeursgrenswaarden en hogere grenswaarden. Het vaststellen van een hogere grenswaarde kan alleen indien maatregelen ter vermindering van de geluidsbelasting onvoldoende doeltreffend zijn dan wel overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard.

Het verzoek is getoetst aan de bepalingen uit de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder, waarbij in overweging is genomen:

- De 6 woningen waarvoor een hogere waarde wordt vastgesteld, ligt binnen bestaand stedelijk

gebied;

- De voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai bedraagt 48 dB;

- Bij overschrijding van de voorkeursgrenswaarde is – onder voorwaarden – ontheffing

(= vaststelling hogere waarde) mogelijk tot 63 dB in stedelijk gebied.

Motivering

Bepalend voor de geluidbelasting in dit geval is de Kruisstraat. De maximale ontheffingswaarde bedraagt 63 dB in stedelijk gebied (artikel 3.2, lid 1 Besluit geluidhinder).

Blijkens plaatsgevonden akoestisch onderzoek (zie akoestisch rapport) is ter plaatse van de woningen 1 t/m 6 een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB.

Voor deze woningen kan – mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden – door het bevoegd gezag een zogenaamde hogere waarde worden vastgesteld.

Geluidreducerende maatregelen

Het realiseren van een geluidscherm op deze locatie stuit op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige en financiële aard. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat een scherm van 8.5 meter hoog en 40 meter lang niet voldoende zal zijn om te voldoen aan de voorkeursgrens-waarde. Ook zou een scherm op overwegende bezwaren van financiële aard stuiten. De totale kosten worden geraamd op € 100.000.

Het vergroten van de afstand tussen bron en ontvanger is, nu het een bestaand pand betreft, niet mogelijk.

Een snelheidsverlaging tot 30 km/u is evenmin een optie. De Kruisstraat is immers een wijkontsluitingsweg. Een snelheidsverlaging stuit op verkeerskundige bezwaren.

Het treffen van maatregelen aan de bron voor wat betreft de Kruisstraat is evenmin een optie. Er ligt al dunne deklagen B en een ander asfaltmengsel dat meer geluidreductie zou geven is niet toepasbaar binnen het stedelijk gebied. Het vervangen van het geluidreducerend asfalt door een ander type asfalt zou ook kapitaal vernietiging zijn. Vanuit financieel oogpunt is het treffen van een dergelijke maatregel bezwaarlijk.

Gezien het vorenstaande kan dan ook geconcludeerd worden dat de toepassing van zowel maatregelen aan de bron als het treffen van maatregelen in de overdrachtssfeer om de geluidbelasting ter plaatse van de gevels van de betreffende woningen tot de voorkeursgrens-waarde te reduceren onvoldoende doeltreffend is c.q. overwegende bezwaren ontmoet van financiële, verkeerskundige en stedenbouwkundige aard.

Ontheffingscriteria

Sinds 1 januari 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder van kracht. Onder andere zijn de in de betreffende wetgeving limitatief opgesomde criteria en aanvullende voorwaarden waaronder een zogenaamde hogere grenswaarde kon worden vastgesteld, vervallen.

Bij besluit van 21 maart 2007 (collegebesluit onder nr. 2007/7413) is besloten om de criteria zoals die tot 1 januari 2007 golden voor het vaststellen van hogere grenswaarden, totdat nieuw geluidbeleid is vastgesteld, te blijven hanteren. Dit besluit is nog steeds van toepassing. Een van de ontheffingscriteria is het realiseren van woningen die ter plaatse worden gesitueerd ter vervanging van bestaande bebouwing. Nu de bestaande bebouwing (voormalig kantoorgebouw) wordt verbouwd tot een pand met woningen, wordt aan dit criterium voldaan. Het vaststellen van hogere grenswaarden voor deze woningen is dan ook voldoende gemotiveerd.

Verzochte hogere grenswaarden

Vanwege de Kruisstraat worden voor de woningen 1 t/m 6 in het plan een hogere waarde verzocht van respectievelijk 52, 56, 57 en 58dB.

Geluidbelasting > 53 dB

Bij een geluidbelasting van meer dan 53 dB, dienen verblijfsruimten – zo veel als mogelijk – aan de uitwendige scheidingsconstructie te worden gerealiseerd waar de hoogste geluidbelasting plaatsvindt. Deze aanvullende voorwaarde is bij dit plan van toepassing.

Besluit:

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 september 2023 besloten, om het verzoek van 18 juli 2023 voor vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder ten behoeve van de omgevingsvergunning voor het pand Kruisstraat (verbouwing kantoorgebouw tot 6 woningen) in te willigen en de verzochte hogere waarden vanwege het wegverkeer zoals die staan vermeld in de aanvraag van 18 juli 2023 van AGS Architects International B.V. als volgt vast te stellen:

Woning 1: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 58 dB

Woning 2: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 58 dB

Woning 2: gevel oriëntatie Zuidoost geluidbelasting 52 dB

Woning 3: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 58 dB

Woning 4: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 56 dB

Woning 4: gevel oriëntatie Zuidoost geluidbelasting 52 dB

Woning 5: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 57 dB

Woning 6: gevel oriëntatie Noordoost geluidbelasting 56 dB

Woning 6: gevel oriëntatie Zuidoost geluidbelasting 52 dB

Heerlen, 26 september 2023

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

namens dezen,

Het hoofd van het team Ruimte- Bouw en Milieutoezicht en Bodem,

Procedure

Deze procedure van vaststelling van hogere grenswaarden heeft overeenkomstig de reguliere procedure van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaatsgevonden.

Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen zal het besluit en de aanvraag met bijlagen op 29 september 2023 bekend maken. Het besluit met de bijlagen alsmede de aanvraag liggen vanaf 29 september 2023 gedurende zes weken ter inzage.

In werking treden beschikking

De beschikking treedt in werking de dag na bekendmaking (verzenddatum van het besluit). Deze termijn kan verlengd worden indien dit bij rechterlijk vonnis (voorlopige voorziening) wordt bepaald.

Bezwaar

Als u het niet met ons besluit eens bent, kunt u bezwaar maken. Dat doet u door een bezwaarschrift bij ons in te dienen. In alle gevallen moet u dat binnen zes weken na bekendmaking van het besluit (verzenddatum van het besluit) doen. Desnoods stuurt u een pro forma bezwaar-schrift, waarna u een termijn wordt gegeven voor het indienen van een gemotiveerd bezwaar-schrift.

U kunt uw bezwaarschrift digitaal of schriftelijk indienen.

Digitaal indienen

Om uw bezwaarschrift digitaal in te dienen MOET u gebruik maken van het webformulier op onze website. Dat kan dus niet per mail, omdat wij anders niet uw handtekening kunnen controleren.

Door het digitale formulier te gebruiken, doorloopt u op eenvoudige wijze de verschillende stappen bij het indienen van een bezwaarschrift. In het formulier vragen wij u ook of u er mee kunt instemmen dat de verdere correspondentie met u via e-mail plaatsvindt. De gemeente Heerlen kan u dan eenvoudig en efficiënt op de hoogte houden van het verloop van de verdere procedure. U ontvangt dan geen papieren post meer.

Schriftelijk indienen

U kunt ook kiezen voor een schriftelijk bezwaar, dat u adresseert aan:

Het college van burgemeester en wethouders,

Team Juridische Zaken

Postbus 1,

6400 AA Heerlen

of u faxt het naar: (045) 560 3953.

Zet in uw bezwaarschrift ten minste :

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (bij voorkeur een kopie bijvoegen);

- de datum en het kenmerk van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

- uw naam, adres en woonplaats;

- waarom u bezwaar maakt;

- uw handtekening.

Als u voor iemand anders bezwaar maakt, bijvoorbeeld namens een bedrijf of een vereniging, stuur dan een machtiging mee of een kopie van de statuten, zodat blijkt dat u bevoegd bent om dat te doen.

Spoedeisende situatie

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als u een bezwaarschrift hebt ingediend en er is sprake van een spoedeisende situatie, dan kunt u tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, Bestuursrecht (Postbus 950, 6040 AZ Roermond).

U kunt uw verzoek ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektroni-sche handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde internetpagina voor de precieze voorwaarden.

Bijlagen:

Aanvraagformulier van AGS Architects International B.B. voor hogere grenswaarde(n) ingevolge de Wet geluidhinder van 18 juli 2023 (geregistreerd onder nr. Z-2023-00000642

Akoestisch rapport van 27 juni 2023 van Cauberg Huygen

Zonekaartje

 

Naar boven