Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de subsidieregeling bewonersinitiatieven stadsdeel Noord in verband met de aanscherping van de weigeringsgronden (Subsidieregeling bewonersinitiatieven stadsdeel Noord)

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Noord van Amsterdam,

 

gelet op artikel 3 van Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 en het stedelijk kader Afspraken basisvoorzieningen in de stadsdelen 2017-2018.

 

besluit:

Besluitnummer VN2022-041525

  • Onderwerp: Instemmen toevoeging Subsidieregeling bewonersinitiatieven stadsdeel Noord

Artikel I  

De subsidieregeling bewonersinitiatieven Amsterdam Noord als volgt te wijzigen:

  • a.

    Toevoeging aan artikel 8, tweede lid: l. De aangevraagde bedragen niet in redelijke verhouding tot de duur, het bereik en het te verwachten effect of resultaat van de activiteit staan;

  • b.

    Toevoeging aan artikel 8, tweede lid: m. Aan de aanvrager in hetzelfde kalenderjaar al subsidie is toegekend voor dezelfde of een soortgelijke activiteit op basis van deze regeling;

Artikel ll  

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking

Artikel lll  

Deze regeling wordt aangehaald als subsidieregeling bewonersinitiatieven stadsdeel noord

Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 december

De voorzitter

Brahim Abid

De secretaris

Rob van der Velden

Toelichting

Algemeen deel

In stadsdeel Noord kunnen bewoners subsidie aanvragen voor een activiteit waarmee hun buurt prettiger en leefbaarder wordt. Denk hierbij aan een burendag en kidsclub. Het betreft een eenmalige aanvraag voor een activiteit in hetzelfde kalenderjaar. Het maximumbedrag dat een bewoner kan aanvragen is € 5.000,- per activiteit.

Bij bewonersinitiatieven is het belangrijk om de balans te houden tussen het bieden van ruimte en maatwerk aan bewoners om hun initiatief uit te voeren en te houden aan de gestelde voorwaarden. Stadsdeel Noord wil zoveel mogelijk bewoners de kans geven om een bewonersinitiatief te organiseren. De regeling is bedoeld om op laagdrempelige manier een subsidie te verlenen aan bewoners die eenmalige, buurtactiviteiten willen organiseren in hun buurt. Om dit zo goed mogelijk tot uitvoering te brengen stellen wij voor om twee gedeeltelijke weigeringsgronden toe te voegen aan artikel 8, tweede lid, van de Subsidieregeling bewonersinitiatieven stadsdeel Noord

 

Artikelsgewijze toelichting

De subsidieregeling bewonersinitiatieven van stadsdeel Noord is ingesteld op 30-03-2018.

 

Deze subsidieregeling is van toepassing op subsidie voor activiteiten die bijdragen aan de opgaven in de buurt zoals geformuleerd in de gebiedsagenda’s en het Stedelijk kader afspraken basisvoorzieningen. Het doel van deze subsidieregeling is buurt- en bewonersinitiatieven te stimuleren en te faciliteren.

 

Het dagelijks bestuur kan eenmalige subsidie verlenen ten behoeve van bewonersinitiatieven die van meerwaarde zijn op het bestaande aanbod van fysieke of sociale voorzieningen of een lacune in het bestaande aanbod opvullen.

 

De nota ‘Stedelijk kader Afspraken basisvoorzieningen in de stadsdelen 2017-2018’ vormt het beleidskader voor de uitvoering van de voorzieningen op het gebied van de Wmo, Participatie, Jeugd en Schuldhulpverlening, waarvoor de bestuurscommissies verantwoordelijkheid dragen. Basisvoorzieningen dragen bij aan de versterking en stimulering van de dragende samenleving en bieden ondersteuning bij het versterken van de zelf- en samenredzaamheid van Amsterdammers. Bij de inrichting van de basisvoorzieningen hebben de bestuurscommissies de ruimte om zelf invulling te geven aan de wijze waarop de afspraken worden vormgegeven passend bij de lokale situatie en vraag.

 

Hoofdstuk 7 van het Stedelijk kader basisvoorzieningen betreft het faciliteren van bewoners- en maatschappelijke initiatieven.

 

De ‘Subsidieregeling basisvoorzieningen in de stadsdelen’, biedt het juridisch kader voor de bestuurscommissies om subsidie te verlenen voor activiteiten ter uitvoering van de basisvoorzieningen.

 

Deze subsidieregelingen zijn aanvullend op de subsidieverordening ASA 2013. De ASA bevat alle basisregels, onder andere over indieningstermijnen, beslistermijnen en verantwoordingseisen. Deze aanvullende subsidieregeling geldt alleen voor subsidies die kunnen worden verleend door de bestuurscommissies.

 

Hoofdstuk 7 van de basisvoorzieningen gaat over de realisatie van basisvoorzieningen en ruimte voor maatschappelijk initiatief. De activiteiten die gesubsidieerd kunnen worden vanuit de Subsidieregeling bewonersinitiatieven sluiten aan op meerdere programma’s van de basisvoorzieningen. Ook de gebiedsagenda’s zijn een belangrijk kader voor de Subsidieregeling bewonersinitiatieven.

De subsidieregeling geeft ruimte voor maatwerk in de buurt en de mogelijkheid om aan te sluiten op de lokale actualiteit en opgaven

Naar boven