Publicatie voornemen tot verkoop

  • I.

    Naam Verkoper

De publiekrechtelijke rechtspersoon: Gemeente Echt-Susteren (hierna: "de Gemeente");

  • II.

    Naam voorgenomen Koper

De besloten vennootschap Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid BV (hierna: "Van Wijnen"). Van Wijnen is een projectontwikkelaar die met name in Zuid-oost Nederland actief is met gebiedsontwikkelingen en de ontwikkeling van (grootschalige) vastgoedprojecten.

  • III.

    De Onroerende Zaak

De Gemeente is voornemens het pand aan de Bovenste Straat 34/34a in Echt te verkopen en te leveren aan Van Wijnen. Het betreft hierbij de kadastrale gemeente Echt, sectie M nummers 974, 977 en 2155.

  • IV.

    Motivatie voorgenomen verkoop

Didam-arrest van toepassing: Van Wijnen als enige serieuze gegadigde

De voorgenomen verkoop van de Onroerende Zaak valt binnen de scope van het Didam-arrest. De Gemeente meent dat op grond van de navolgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria vaststaat, althans redelijkerwijs mag worden aangenomen, dat Van Wijnen als enige serieuze gegadigde voor de aankoop van de Onroerende Zaak in aanmerking komt:

    • Op het plangebied, waarvan de Onroerende Zaak deel uitmaakt, moet een totale gebiedsontwikkeling worden ontwikkeld en gerealiseerd binnen de gemeentelijke stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals opgenomen in de gemeentelijke Structuurvisie, het Bestemmingsplan Centrum Echt en het Uitwerkingsplan Apollo – Stoba Echt.

       

    • De Gemeente wenst de Onroerende Zaak te verkopen aan (1) één partij (2) die de ontwikkeling en realisatie van het project integraal coördineert, (3) de overige gronden in het plangebied geheel of gedeeltelijk in eigendom heeft verworven (4) de totale gebiedsontwikkeling zal gaan realiseren en (5) voldoende financiële en economische draagkracht heeft voor de ontwikkeling en realisatie van de totale gebiedsontwikkeling.

       

    • De koper dient aantoonbare kennis en ervaring te hebben met de ontwikkeling en realisatie van grootschalige en binnenstedelijke complexe gebiedsontwikkelingen.

Voor zover de Gemeente bekend, komt slechts één potentiële serieuze gegadigde in aanmerking voor de koop, te weten: Van Wijnen.

  • V.

    Bent u het niet eens met dit besluit?

Bent u het niet eens met dit voornemen tot verkoop, omdat u op basis van voornoemde redenen c.q. voorwaarden van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te kunnen komen voor de aankoop van de Onroerende Zaak? Dan dient u dit kenbaar te maken door binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking, een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg, locatie Roermond. Deze termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien een serieuze gegadigde binnen 20 dagen na heden géén kort geding is gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot verkoop. De Gemeente hanteert deze handelswijze om rechtszekerheid te creëren, zodat zij na ommekomst van de termijn van 20 dagen of nadat de voorzieningenrechter in kort geding heeft geoordeeld dat geen sprake is van een andere serieuze gegadigde, één op één kan contracteren. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijnen uiterlijke termijnen zijn en dat een nadere verlenging van deze termijnen niet aan de orde is.

De gemeente publiceert dit voornemen op www.officielebekendmakingen.nl. Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6.

 

Naar boven