Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot vaststellen van de regeling tot wijziging van de subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021 in verband met het wijzigen van de subsidievoorwaarden (regeling tot wijziging van de subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 160 lid 1 sub b. van de Gemeentewet,

Artikel 3 (Bevoegdheid raad en college) lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013,

Artikel 4 (subsidieplafond) lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013

 

besluit vast te stellen de regeling tot wijziging van de subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021,

 

besluit:

Artikel I  

De subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021 als volgt te wijzigen:

A. Artikel 1.3 komt te luiden Subsidieplafond

 

  • a.

    Het college stelt jaarlijks een of meerdere subsidieplafonds vast voor de afzonderlijke te subsidiëren categorieën activiteiten die volgens deze regeling voor subsidie in aanmerking komen.

  • b.

    Het college stelt voor de activiteiten die volgens deze regeling voor subsidie in aanmerking komen voor de periode tussen de inwerkingtreding van deze regeling en 31 december 2023 een subsidieplafond vast van € 265.000,-.

B. Artikel 3.2 komt te luiden Subsidiabele activiteiten

 

  • a.

    Het college kan een eenmalige subsidie verlenen van € 3.500,- plus een vast bedrag van € 20,- per potentiële bijdrageplichtige voor het oprichten van een gebruikers biz-vereniging. Het college kan een eenmalige subsidie verlenen van € 6.000,- plus een vast bedrag van € 20,- per potentiële bijdrageplichtige voor het oprichten van een combi- of eigenaren biz-vereniging. Het college verstrekt deze subsidie voor:

    • a.

      het organiseren van overleg met de ondernemers en eigenaren in een gebied, gericht op het doen instellen van een biz;

    • b.

      het schrijven van een biz-plan;

    • c.

      het oprichten van de biz-vereniging of biz-stichting bij de notaris en inschrijven in het Handelsregister en de voorbereidende handelingen daartoe.

  • b.

    Het college kan een eenmalige subsidie verlenen voor de doorstart van een bestaande gebruikers biz-vereniging van € 2.000,- plus een vast bedrag per bijdrageplichtige van € 20,-. Het college kan een eenmalige subsidie verlenen voor de doorstart van een bestaande combi- of eigenaren-biz van € 3.500,- plus een vast bedrag van € 20,- per bijdrageplichtige. Het college verstrekt deze subsidie voor:

    • a.

      het organiseren van overleg met de ondernemers en eigenaren in een biz-gebied, gericht op het doorstarten van deze biz;

    • b.

      het schrijven van een biz-plan;

    • c.

      De subsidie kan voor een biz slechts één keer per drie jaar worden aangevraagd.

C. Hoofdstuk 5. komt te luiden Innovatie

D. Artikel 5.1 komt te luiden Doel subsidieregeling

 

Het doel van de subsidieregeling is het stimuleren van innovatieve initiatieven van ondernemersverenigingen op het terrein van bijvoorbeeld collectieve afvalinzameling, duurzaamheid en gezonde voedingen deze verschillende doelen te realiseren in aansluiting op de veranderende samenstelling en opbouw van de stad.

 

E. Artikel 5.2 komt te luiden Subsidiabele activiteiten

 

  • 1.

    Het college kan een eenmalige subsidie verstrekken voor:

    activiteiten die innovatieve oplossingen realiseren voor concrete economische vraagstukken van ondernemersverenigingen waarbij de hoogte van de subsidie 75% van de subsidiabele kosten als bedoeld in artikel 5.1 bedraagt en dat met een maximum van €20.000,-.

  • 2.

    Het college kan voor een activiteit waarbij meerdere ondernemersverenigingen met elkaar samenwerken het subsidiebedrag hoger vaststellen dan aangegeven in artikel 5.2 lid 1 van deze regeling.

F. Artikel 5.3 komt te luiden De aanvrager

 

  • 1.

    De subsidie kan worden aangevraagd door een ondernemersvereniging of door een aantal samenwerkende ondernemersverenigingen.

  • 2.

    In gebieden waar geen ondernemersvereniging actief is kan in afwijking van het in artikel 5.3 sub 1. bepaalde bij uitzondering de subsidie voor de in artikel 5.2 gemelde activiteiten worden aangevraagd door meerdere ondernemers tezamen.

G. Artikel 5.6 komt te luiden Looptijd

 

De werkingsduur van dit hoofdstuk eindigt op 31-12-2023.

 

H. De Toelichting bij subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

a. Hoofdstuk 1. komt te luiden Algemene bepalingen

 

Artikel 1.1

Een ondernemersvereniging is gedefinieerd als een rechtspersoon zijnde een vereniging of een stichting, die zich tot een bepaald gebied in de stad beperkt. Het is niet de bedoeling dat landelijke of regionale koepels en brancheverenigingen van ondernemers een beroep kunnen doen op deze regeling. Evenmin is het de bedoeling dat verenigingen die op het niveau van een stadsdeel of de stad actief zijn middels deze regeling kunnen worden ondersteund. Ondernemersvertegenwoordigers met een bovenlokaal belang kunnen wel optreden als samenwerkingspartner van een ondernemersvereniging. Onder ondernemersverenigingen vallen ook biz-verenigingen.

 

b. Hoofdstuk 3. komt te luiden Oprichten bedrijveninvesteringszone (biz)

 

Algemene toelichting

Een goede organisatiegraad bij ondernemers en vastgoedeigenaren in een gebied is voor Amsterdam en voor het gebiedsgericht werken van belang. Bedrijveninvesteringszones kunnen een rol vervullen om de slagkracht van ondernemers en eigenaren in een gebied te vergroten. We weten ook dat het opzetten van een biz-vereniging veel vergt van ondernemers, qua tijd, kennis, kunde, notariskosten en dergelijke. Soms zetten ambtenaren zich in om samen met ondernemers een vereniging op te richten. Ambtenaren kunnen het gesprek aangaan met ondernemers, maar het is geen taak van een ambtenaar om hierin een leidende rol te spelen. Een bedrijveninvesteringszone is primair het initiatief van de ondernemers; de gemeente heeft een faciliterende rol. Er zijn zzp’ers en bureaus wiens expertise het is om bedrijveninvesteringszones te helpen oprichten. Dit worden biz-voorbereiders genoemd. Dit geldt niet alleen voor winkelgebieden en bedrijventerreinen, maar ook voor horecagebieden. Combi- en eigenaren-biz’en zijn een goede aanvulling op de gebruikers-biz’en en zijn een interessante gesprekspartner voor de gemeente. De ervaring leert dat een eigenaren-biz meer werk is dan een gebruikers-biz. Om combi- en eigenaren-biz’en te stimuleren is daarom de subsidie voor het oprichten of doorstarten van een combi- of een eigenaren-biz hoger dan voor een gebruikers-biz.

 

c. Hoofdstuk 5. Artikel 5.2 komt te luiden Subsidiabele activiteiten

 

De activiteiten kunnen betrekking hebben op:

Lid 1.

 

Een gebiedsoverstijgende aanpak door ondernemersverenigingen die ten goede komt aan meer dan alleen de individuele ondernemersvereniging, bijvoorbeeld een initiatief van meerdere ondernemersverenigingen om jongeren aan het werk te helpen.

Een sterke en ambitieuze inhoudelijke ambitie van een ondernemersvereniging om innovatieve oplossingen te realiseren bijvoorbeeld met betrekking tot collectieve afvalinzameling, duurzaamheid en het aanbod van gezonde voeding in een winkelgebied;

 

De initiatieven sluiten aan bij de veranderende samenstelling en opbouw van de stad.

 

Het heeft de voorkeur als een aanvraag door samenwerkende ondernemersverenigingen wordt gedaan.

 

  • d.

    artikel 5.6 komt te vervallen.

Artikel II  

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Artikel III  

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als regeling tot wijziging van de subsidieregeling Opzetten ondernemersverenigingen, gebiedsbranding en innovatie 2021

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 december 2022.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Naar boven