Participatienota Speelruimtebeleid

  • 1.

    De raad conform bijgaand concept raadsvoorstel voor te stellen om de nota Speelruimtebeleid gemeente Beekdaelen 2023-2033 vast te stellen.

  • 2.

    In te stemmen met de Participatienota Speelruimtebeleid en deze ter kennisname aan de raad te brengen.

Doel van participatie

Op 1 juli is de Verordening Participatie en uitdaagrecht Beekdaelen 2023 in werking getreden. Deze verordening gaat over de andere wijze van participatie die Beekdaelen gaat hanteren. Participeren kan de volgende vormen aannemen: informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen, zelf organiseren.

Bij ontwikkeling en uitvoering van het speelruimtebeleid is sprake van 2 participatievormen die beide een ander doel dienen:

  • coproduceren van beleid om het draagvlak voor nieuw beleid te vergroten;

  • meebeslissen en wellicht – deels - zelf organiseren van de uitvoering van het beleid om te komen tot een invulling die én tegemoet komt aan de wensen van de toekomstige gebruikers én uitnodigt tot sociale controle, verantwoordelijkheidsgevoel voor de sport- spel en ontmoetingsplekken

Beïnvloedingsruimte van participatie

Bij de ontwikkeling en uitvoering van het speelruimtebeleid is sprake van 2 participatieprocessen.

In de loop van 2022 hebben stakeholders meegedacht over het op te stellen speelruimtebeleid. Voor het uiteindelijke beleid, geformuleerd in de nota Speelruimtebeleid gemeente Beekdaelen 2023-2033, is op deze manier draagvlak ontstaan bij diegenen die betrokken zijn bij de besloten en de (semi) openbare speellocaties in Beekdaelen.

Dit participatieproces was gericht op coproduceren van beleid.

 

Het andere participatieproces is gericht op meebeslissen en wellicht (deels) zelf organiseren van de uitvoering van het – vast te stellen - beleid. Toekomstige gebruikers krijgen de mogelijkheid om mee te beslissen over de concrete invulling van sport- spel -en ontmoetingsplekken.

Kaders voor participatie

meebeslissen en (deels) zelf uitvoeren van het speelruimtebeleid:

In de beleidsnota speelruimtebeleid is als uitgangspunt opgenomen: De openbare ruimte die als speelruimte is ingericht, moet worden behouden en liefst verbeterd zodat deze beter wordt benut door alle inwoners.

Daartoe is een van de beleidskaders als volgt omschreven: er vindt omvorming plaats – op kosten van gemeente – van 14 (semi)openbare speellocaties - op het moment dat de toestellen aan vervanging toe zijn - tot ‘ontmoetingsplekken’ voor jong maar ook voor oud waar spelen, sporten en ontmoeten centraal staat.

 

Het kader voor participatie (meebeslissen/uitvoeren) luidt als volgt:

 

  • De behoefte in de buurt/wijk aan een invulling passend binnen het beleidskader (ontmoetingsplekken) is leidend.

  • Betrokkenheid van omwonenden en toekomstige gebruikers van de ontmoetingsplekken is voorwaarde hierbij. Omwonenden en toekomstige gebruikers geven aan welke activiteiten gewenst zijn op de locatie (speelkansen zoals: slingeren, schommelen, glijden, klimmen en/of ontmoetingsmogelijkheden: hangen, zitten, sporten).

  • Uitgangspunt is toepassing van zo veel mogelijk natuurlijke/duurzame materialen.

  • Omwonenden en toekomstige gebruikers geven aan of zij bereid zijn een actieve rol in het proces van ontwikkeling en toezicht te spelen.

Kortom, het is de bedoeling de gebruikers en omwonenden een actieve rol te geven bij de planvorming, eventueel ook bij de aanleg en – in een later stadium – bij het toezicht op de locatie.

 

Pakken gebruikers en omwonenden deze actieve rol niet op, dan verwijdert de gemeente de speellocatie – die aan vervanging toe is – en blijft er openbare – groene – ruimte over.

Wijze waarop het bestuursorgaan over deze kaders vooraf communiceert

Communicatie bij het onderdeel coproduceren van beleid bestond uit gerichte uitnodigingen – door de portefeuillehouder - aan betrokkenen om bijeenkomsten bij te wonen en mee te denken en mee te praten over mogelijke denkrichtingen/beleidsrichtingen.

 

Communicatie bij het onderdeel meebeslissen en wellicht (deels) zelf organiseren van de uitvoering bestaat uit een brede oproep aan omwonenden en toekomstige gebruikers, jong tot oud, door een extern bureau, Firma GreenSpot/Luijten (Nuth). Dit bureau heeft ervaring met het begeleiden van dit soort processen en heeft een plan van aanpak hiervoor opgesteld.

Wijze waarop en tijdvak waarin ingezetenen en belanghebbenden hun inbreng kunnen leveren

meebeslissen en deels zelf organiseren van de uitvoering:

Over een periode van 5 jaar vindt omvorming van 14 speellocaties plaats.

Aan de hand van de verwachte noodzakelijke vervanging van speeltoestellen wordt de planning van omvorming definitief bepaald. Het participatieproces per locatie zal een aantal maanden (van 1e oproep tot definitief plan) in beslag nemen.

Wijze waarop democratische waarden in de participatieprocedure worden gewaarborgd

GreenSpot zorgt ervoor dat de deelnemers aan het participatie proces een brede afspiegeling van de wijk is door op verschillende manieren te werven en verschillende werkvormen toe te passen.

 

Het college van B&W stelt de Participatienota vast en brengt de nota ter kennisname van de Raad (tegelijk met het vast te stellen Speelruimtebeleid gemeente Beekdaelen). De nota wordt daarna op de gebruikelijke wijze bekend gemaakt.

Begroting van de kosten

Voor de participatieprocessen voor de 2 locaties (Sweikhuizen en Doenrade) waar GreenSpot start in 2023 zijn de volgende kosten begroot:

 

Eenmalige voorbereidingskosten *

4.625

Totale voorbereidingskosten Doenrade**

4.725

Totale voorbereidingskosten Sweikhuizen**

5.825

 

15.175

 

*kosten bestaan uit QR code, website, communicatiemiddelen en evaluatie

 

**kosten bestaan uit:

 

Fase Informatiesessies:

  • Overleggen met stakeholders

    • o

      Omwonenden ophalen ideeën (1 sessie)

    • o

      Belangenvereniging(en) (1 sessie)

    • o

      Gemeente ambtelijk (4 sessies)

  • Informatie en presentatiekosten:

    • o

      Uitnodiging (drukwerk a 600st)

    • o

      Huren locatie

Fase Inrichtingsschets:

 

  • o

    Presentatie aan betrokkenen

  • o

    Omwonenden ophalen ideeën (1 sessie)

    Informatie en presentatiekosten

  • o

    Uitnodiging (drukwerk a 600st)

  • o

    Huren locatie

Bijlage  

Uit: Plan van aanpak GreenSpot:

 

Het samen doen is de weg naar succes. De visie Beekdaelen B(l)loeit laat zien dat dit belangrijk is voor de gemeente Beekdaelen. We geven invulling aan de visie door samen aan de slag te gaan met omwonenden, participanten, vrijwilligers, kinderen enz. in de voorbereidende fase maar ook bij de realisatie. Met deze aanpak creëer je een betrokkenheid die kan leiden tot een goed ontwerp, sociale controle en betrokkenheid bij de instandhouding van het gebied na de aanleg.

In de voorbereidende fase is het dan ook van belang dat de omgeving en de gebruikers nauw betrokken worden bij de totstandkoming van de inrichting.

 

Inventarisatie stakeholders

Om omgeving en kinderen te betrekken, zullen we eerst in samenwerking met de gemeente stakeholders inventariseren. Zo krijgen we een duidelijk beeld van wat er in het verleden al is opgepakt en of we verder kunnen met deze gesprekken. Aan de hand van deze inventarisatie bekijken we of er doelgroepen vergeten worden die wellicht een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het proces. Samen met de stakeholders zal bekeken worden of de globale inrichtingsplannen die er nu zijn aansluiten bij het beoogde beeld. Mochten deze plannen afwijken van het beoogde beeld en niet toegespitst zijn op de behoeften zullen we het traject opnieuw gaan doorlopen. Wanneer de inrichtingsschetsen voldoen aan hun behoeften, zullen we verder gaan om de omgeving te betrekken en te informeren over de plannen. Een positieve achterban kan bijdragen aan het overtuigen van de omgeving.

 

Betrekken van de omgeving

Om de stakeholders en de omgeving te betrekken zullen we de mensen uitnodigen op locatie. Tijdens de uitnodiging zullen we de omgeving middels een vragenlijst op basis van een QR-code prikkelen om mee te denken bij de inrichting en het bepalen van de behoeften. Tijdens de bijeenkomst zullen we verder ingaan op de ideeën die door de stakeholders worden aangereikt. We kunnen de vragenlijst zo invullen dat we de mensen al laten beleven van wat tot dusver de plannen zijn. We willen ze op deze manier interactief betrekken bij de ontwikkeling.

Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen we de uitslag van de enquêteresultaten op basis van de QR-code delen. De bijeenkomst is gericht op het delen van wensen en behoeften. Tijdens deze sessie zullen we inrichtingsschetsen laten zien om eventuele zorgen die er in de buurt zijn te bespreken aan de hand van de tekeningen.

In de 2e bijeenkomst willen we het ontwerp presenteren en indien de gemeente hiervoor kiest met een 3d film de omgeving laten zien hoe de ontmoetingsplek uiteindelijk gaat worden. Dit doen we wanneer de inrichting definitief is vastgesteld door de opdrachtgever. Tijdens deze bijeenkomsten bevragen we de omgeving of er mensen zijn die zich willen inzetten om de ontmoetingsplek samen met de gemeente te gaan realiseren en eventueel te zorgen voor klein onderhoud.”

Naar boven