Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte

Burgemeester en wethouders van Schiedam besluiten

 

1. Onder intrekking van het besluit van 7 december 2010 nummer 5 (10INT00487) de volgende namen van wijken en buurten vast te stellen met indeling volgens bijgevoegde plattegrond (22BIJ00983):

 

- Wijk Centrum met buurten Binnenstad, Brandersbuurt, Walvisbuurt en De Plantage;

 

- Wijk Oost met buurten Stadserf, Natuurkundigenbuurt, Singelkwartier, Stationsbuurt, Wetenschappersbuurt, Newtonbuurt, Boylebuurt, Glasbuurt, Marconibuurt, Parallelbuurt en Schieveste;

 

- Wijk Schiedamse Havens met buurten Vijfsluizen, Wilhelminahaven en Nieuw-Mathenesse;

 

- Wijk West met buurten Schildersbuurt, Schrijversbuurt, Fabribuurt, Frankeland, Liduinabuurt, Nassaukwartier, Oranjekwartier, Haverschmidtkwartier, Distillateursbuurt en Park Vijfsluizen;

 

- Wijk Zuid met buurten Noletbuurt, Eilandenbuurt, Sandersbuurt en Maasboulevard;

 

- Wijk Kethel met buurten Kethel-Dorp, Zwaluwbuurt, Tuindorp, Bijdorp, Harga, Beatrixpark en Sportpark Harga;

 

- Wijk Nieuwland met buurten Troelstrabuurt, Spieringshoek, Staatsliedenbuurt, Vakbondsliedenbuurt, Hollandiabuurt, Schiehart, Nolensbuurt, De Meesterbuurt, Cartonnagebuurt en Wibautbuurt;

 

- Wijk Groenoord met buurten Van Beethovenbuurt, Groenoord-Zuid, Van Zantenbuurt, Mozartbuurt, Groenoord-Noord en Bachplein;

 

- Wijk Industriegebied met buurten Spaanse Polder en ’s-Graveland;

 

- Wijk Woudhoek met buurten Toneelspelersbuurt, Ambachtenbuurt, Kastelenbuurt en Botenbuurt;

 

- Wijk Spaland / Sveaparken met buurten De Gaarden en Windas, De Vlinderhoven, De Akkers, De Velden, Sveaborg en Sveadal, Sveaholm en Sveafors;

 

- Wijk Polderbuitengebied met buurten Noordkethelpolder en Polderwetering.

 

Aldus vastgesteld op 20 december 2022.

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

de secretaris,

 

C.E. Bos

 

de burgemeester,

 

C.H.J. Lamers

 

Toelichting

Indeling wijken en buurten voldeed niet meer

De indeling in wijken en buurten die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteerde, was aan herziening toe. Op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte heeft het college van burgemeester en wethouders de indeling en naamgeving herzien. Het gaat om twee niveaus: wijken en buurten, waarbij één wijk verschillende buurten omvat. De indeling voldeed op verschillende punten niet meer, in het bijzonder omdat buurten te groot waren voor statistische doeleinden.

Bij de indeling in buurten zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. In het belang van statistiek is het gewenst dat een buurt ongeveer 1250 inwoners heeft. Daarnaast is het gewenst dat de indeling stabiel is, zodat ruimtelijke ontwikkelingen niet meteen tot wijziging hoeven te leiden. Men kan hierbij denken aan de voorgestelde buurten Harga, Schieveste en Glasbuurt.

Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam had de eerdere, nu herziene indeling in buurten vastgesteld op 7 december 2010 (10int00487).

 

 

De Gorzen niet als buurt- of wijknaam

De veelgebruikte naam De Gorzen komt niet terug als buurt- of wijknaam. Wanneer de naam als wijknaam gebruikt wordt voor de Eilandenbuurt, Sandersbuurt en Noletbuurt, dan blijft de buurt Maasboulevard alleen over. Het inwonertal van De Gorzen is daarentegen te groot om het gebied als buurt aan te wijzen.

 

Merwedestraat niet bij Eilandenbuurt

Gezien het verloop van de grenzen van Maasboulevard en Eilandenbuurt zou het logisch zijn om de Merwedestraat in te delen bij de Eilandenbuurt. Dit zou echter leiden tot een onevenwichtige verdeling in inwonertal: in de Eilandenbuurt wonen veel meer mensen.

 

Geen Verzetsheldenbuurt, Feministenbuurt, De Gaarden

In de wijk Woudhoek gebruikt men wel de namen Verzetsheldenbuurt en Feministenbuurt. Hun inwonertal is echter te laag om ze als officiële buurtnaam aan te wijzen. Ook het inwonertal van De Gaarden in de wijk Spaland en Sveaparken is te klein. Daarom gebruiken we deze naam in de buurtnaam De Gaarden en Windas.

 

Frankeland zonder n

In voorheen geldende indeling schreven we Frankenland, met een n. Dit wijkt af van andere schrijfwijzen in de stad, zoals Westfrankelandsedijk en Frankelandgroep. Van beide schrijfwijzen zijn voorbeelden te vinden. Het college van burgemeester kiest ervoor om aan te sluiten bij de bestaande straatnamen Westfrankelandsedijk, Westfrankelandsepad en Westfrankelandsestraat.

Naar boven