Invoeren voorrangsregeling kruising Laan van Overvliet-De Duiker en Laan van Overvliet-Het Jaagpad en wijzigen voorrang Laan van Overvliet-Van Rietlaan

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

Hebben besloten:

- tot het instellen van een voorrangsregeling op de kruising Laan van Overvliet-De Duiker, door het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 en het aanbrengen van haaientanden van Bijlage 1 van het RVV 1990;

- tot het instellen van een voorrangsregeling op de kruising Laan van Overvliet-Het Jaagpad, door het plaatsen van de verkeersborden B4, B5 en B6 en het aanbrengen van haaientanden van Bijlage 1 van het RVV 1990;

- tot het wijzigen van de voorrangsregeling op de kruising Laan van Overvliet-Van Rietlaan, door het (ver)plaatsen van de verkeersborden B3, B4 en B5 en het verplaatsen van haaientanden van Bijlage 1 van het RVV 1990.

Montfoort, 29 augustus 2023

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

namens deze,

M. ten Dolle

Beleidsmedewerker Verkeer

Bevoegdheid

De beleidsmedewerker Verkeer is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het door het College van de gemeente Montfoort op d.d. 18 december 2018 vastgestelde mandatenregister.

Wetgeving

De wettelijke grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

• Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

• Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

• Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);

• (Uitvoeringvoorschriften) Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW).

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

De ongeregelde voorrang op de kruisingen past niet bij de functie van de Laan van Overvliet als gebiedsontsluitingsweg. Hierdoor ontstaan onduidelijke en gevaarlijke verkeerssituaties.

De Laan van Overvliet heeft een gebiedsontsluitende functie waar 50km/u gereden mag worden. De aansluitende wegen Het Jaagpad en De Duiker zijn 30km/u wegen en de aansluiting van deze wegen dient dan geregeld te worden middels een voorrangskruising of inritconstructie. In verband met het opstellen van een visie voor de herinrichting van de Van Rietlaan, Laan van Overvliet en Laan van Rapijnen en het wegonderhoud in 2024 aan de Laan van Overvliet zal er op korte termijn geen inritconstructie worden aangelegd. De kruisingen worden daarom voorzien van een voorrangsregeling middels haaientanden en bebording.

De voorrang op de kruising Van Rietlaan-Laan van Overvliet is een verouderde situatie en klopt niet met de doorgaande route die gereden dient te worden. Daarom wordt deze voorrangssituatie aangepast.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

de Laan van Overvliet in beheer en onderhoud is van de gemeente Montfoort;

de inrichting van de Laan van Overvliet niet overeenkomt met de richtlijnen duurzaam veilig voor 50km-zones;

de kruisingen geen geregelde voorrang hebben en daarom onduidelijkheid en verkeersonveiligheid ontstaat over de voorrang;

de voorrang op de kruising Laan van Overvliet-Van Rietlaan niet klopt bij de route die gereden dient te worden. De voorrang lijdt nu naar een doodlopende weg;

in 2024 groot onderhoud wordt uitgevoerd aan de Laan van Overvliet en de locaties dan opnieuw worden ingericht waarbij de voorrang ook geregeld zal gaan worden;

de situatie gelet op de onduidelijkheid daarom nu al aan te passen;

met de doelstellingen van het verkeersbesluit het algemeen belang wordt gediend;

er geen andere individuele belangen bekend zijn waarmee de maatregelen, genoemd in dit besluit, strijdig zijn.

Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de Politie Eenheid Midden-Nederland, district West Utrecht.

De betreffende straat is gelegen binnen de bebouwde kom van Montfoort en in beheer bij de gemeente Montfoort. Daarom is het niet noodzakelijk dat het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg wordt gehoord (artikel 23 van het BABW).

Belangenafweging

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat door het verkeersbesluit belanghebbenden onevenredig worden benadeeld of dat er een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.

Mededelingen

Bezwaar en beroep

Op grond van artikel 7:1 van de Awb kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking tegen dit verkeersbesluit schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Montfoort, Postbus 41, 3417 ZG Montfoort.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval te bevatten:

- de naam en het adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de motieven achter het bezwaar.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening aanvragen. Een verzoek tot een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, onder vermelding van voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Voor de behandeling van het verzoek wordt griffierecht geheven.

 

 

 

Naar boven