Gemeenteblad van Ameland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ameland | Gemeenteblad 2023, 399604 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ameland | Gemeenteblad 2023, 399604 | beleidsregel |
Aanvullende welstandscriteria Welstandsnota gemeente Ameland 2016
De raad van de gemeente Ameland,
dat in artikel 12a lid 1 van de Woningwet is bepaald dat de gemeenteraad een welstandsnota en aanpassingen vast stelt, inhoudende beleidsregels waarin de criteria zijn opgenomen die het bevoegd gezag toepast bij de beoordeling of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk waarop de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft;
Welstandscriteria zonnepanelen en collectoren beschermd dorpsgezicht, rijks- en gemeentelijke monumenten, beeldbepalende en karakteristieken panden
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel op Ameland. Op het gebied van energieneutraliteit en groene energie zoals zonne-energie is al veel vooruitgang geboekt en deze dynamiek zal nu en in de toekomst aan blijven houden. Daarnaast is Ameland grotendeels afhankelijk van de toerismesector. Beleving van het eiland is hierbij van essentieel belang. De natuur, de schoonheid, de rust, de bewoners, de dorpen en cultuur van het eiland geven het eiland zijn unieke karakter en aantrekkingskracht voor toeristen en bezoekers.
Het eiland kent drie beschermde dorpsgezichten: Ballum, Nes en Hollum (zie kaarten bijlage 1) . Tevens staan er in de dorpen vele monumenten en beeldbepalende- en karakteristieke panden. De karakteristieke uitstraling, historische en culturele waarde van de dorpen heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers en bewoners. Een goede ruimtelijke kwaliteit is hierbij van groot belang. Om de genoemde elementen te kunnen waarborgen maar ook mee te laten draaien in toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen, is het nodig dat er bepaalde voorschriften, richtlijnen en uitgangspunten aanwezig zijn. Veelal staan deze vertaald in de structuurvisie, bestemmingsplannen, de welstandsnota en beleidsstukken. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zal dit vertaald gaan worden in de Omgevingsvisie, omgevingsplan, nota omgevingskwaliteit en beleidstukken.
Op dit moment worden de geldende criteria zoals geformuleerd in de welstandsnota in sommige gevallen als te beperkend ervaren. Deze bieden weinig tot geen mogelijkheden voor het aanleggen van zonnepanelen of collectoren binnen de beschermde dorpsgezichten van Hollum, Ballum en Nes. Ditzelfde geldt voor beeldbepalende en karakteristieken panden en rijks- en gemeentelijke monumenten.
Bij het kijken naar mogelijkheden en aanvullingen op de huidige criteria wordt als uitgangspunt de balans tussen het streven naar duurzame energieopwekking enerzijds en het behoud van culturele en historische karakters en waarden anderzijds genomen. Gesteld kan worden dat energie-duurzaamheidsmaatregelen pas werkelijk toekomstbestendig zijn als deze passen binnen de historische waarden van de beschermde dorpsgezichten.
In de welstandsnota zijn weinig tot geen specifieke criteria opgenomen. Dit schept onduidelijkheid over de mogelijkheden voor bewoners en eigenaren en het strookt niet meer met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Daar tegenover staat het zo goed mogelijk behouden en in stand houden van de karakteristieke waarden van het beschermde dorpsgezichten, de rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende objecten.
In deze bijlage worden criteria en kaders omschreven om het mogelijk te maken zonnepanelen en collectoren te plaatsen en het waarborgen en behouden van de karakteristieke waarden in de beschermde dorpsgezichten en bij of op monumentale, beeldbepalende en karakteristieke panden of objecten.
4 Huidige criteria Welstandsnota 2016 gemeente Ameland
De huidige criteria zoals opgesteld in de welstandsnota 2016 gemeente Ameland, waarbij Hr staat voor strikt gehandhaafd/gerespecteerd, en Iw staat voor ruimte voor incidentele wijzigingen:
5 Nieuwe beoordelingscriteria en richtlijnen
Aanvullend en vervangend op de welstandscriteria genoemd in de welstandsnota 2016 gemeente Ameland volgen nu de nieuwe beoordelingscriteria en richtlijnen.
5.2 Vergunning / vergunningsvrij
Zonnepanelen - collectoren mogen op alle panden in Nederland vergunningsvrij worden gelegd, behalve op beschermde monumenten en behalve op panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Er is maatwerk nodig om de duurzaamheidsopgave en de historische waarden samen te laten optrekken. Zichtbaarheid en beleving in het algemeen en vanaf het openbaargebied speelt hierbij een grote rol. Niet zichtbaar is de beste oplossing, nauwelijks zichtbaar vanuit het openbaargebied vergt over het algemeen maatwerk. Ten aanzien van monumenten wordt onder andere aansluiting gezocht bij de richtlijnen van de Rijksdienst voor Cultreel Erfgoed (RCE, zie www.cultureelerfgoed.nl).
5.3 Beoordelingscriteria en richtlijnen
Met zonnepanelen en -collectoren kan elektriciteit of warmte worden opgewekt. In het beschermde dorpsgezicht is dit alleen toegestaan als de cultuurhistorische waarde van het gebouw of van het gebied er mogelijkheden voor biedt. Deze waarde is immers de reden van de wettelijke bescherming. Voor het aanbrengen van zonnepanelen en -collectoren in het beschermd dorpsgezicht gelden de volgende beoordelingscriteria en richtlijnen. Deze zijn van toepassing op panden die niet zijn aangewezen als monument (voor monumenten wordt verwezen naar 5.4.).
5.3.1 Wat is toegestaan binnen het beschermd dorpsgezicht niet zijnde monumenten
5.3.2 Wat zijn eventuele mogelijkheden binnen het beschermd dorpsgezicht indien deels zichtbaar vanaf het openbaar toegankelijk gebied niet zijnde nieuwbouw
5.3.1 is leidend als beleidslijn maar er kunnen situaties zijn dat een afwijking acceptabel en te rechtvaardigen is. Dit blijft ten allen tijden maatwerk met in achtneming van de volgende uitgangpunten:
5.3.3 Wat is niet toegestaan binnen het beschermd dorpsgezicht
Het aanbrengen van zonnepanelen/-collectoren is niet toegestaan op een voordakvlak (kapvorm die evenwijdig aan de openbare weg staat incl. hoekpanden) zichtbaar vanaf de openbare weg en ook veelal zichtbaar vanaf het openbaar toegankelijk gebied.
Wat betreft monumenten is het uitgangspunt dat er geen zonnepanelen / -collectoren worden toegestaan op het voordak, zijdak of achterdak als deze zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Er kunnen beperkte mogelijkheden zijn als de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Dit zal per situatie beoordeeld worden door de welstandscommissie en de omgevingstafel “Zonnepanelen en collectoren beschermd dorpsgezicht, rijks- en gemeentelijke monumenten, beeldbepalende en karakteristieken panden” (maatwerk).
Deze toetsingscriteria voor zonnepanelen en/of -collectoren in beschermd dorpsgezicht, rijks- en gemeentelijk monumenten en beeldbepalende panden bieden het kader voor de aanvrager, de adviserende partij en het bevoegd gezag in het vergunningstraject voor zonnepanelen en/of - collectoren. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat strikte toepassing van het vastgestelde beleid in een concreet geval tot onevenredige hardheid leidt. In het algemeen zal er een beroep op de hardheidsclausule kunnen worden gedaan indien:
Deze beleidsregels zijn nog niet van toepassing op situaties die op het moment van inwerkingtreding van dit beleid in strijd zijn met de hierin opgenomen regels. Voor deze situaties zal een gedoogbeschikking opgesteld worden waarin wordt opgenomen vanaf welk moment de beleidsregels van toepassing zijn en onder welke voorwaarden. Deze overgangstermijn wordt gekoppeld aan de levensduur van de aangebrachte zonnepanelen en of collectoren.
Kaarten beschermde dorpsgezichten Ballum, Hollum en Nes
NIEUWE (GROOTSCHALIGE) ONTWIKKELINGEN BEHORENDE ALS TOEVOEGING BIJ DE WELSTANDSNOTA GEMEENTE AMELAND 2016
In hoofdstuk 6.3 en 7 van de welstandsnota gemeente Ameland 2016 wordt aangegeven hoe om te gaan bij nieuwe (grootschalige) ontwikkelingen waar nog geen of onvoldoende gebiedsgerichte toetsingskaders voor zijn. In deze bijlage worden aanvullende welstandscriteria aangegeven behorende bij Deelgebied 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 13 van de welstandsnota gemeente Ameland 2016 ten behoeve van:
2 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 13 Sportvelden ten behoeve van nieuwbouw woonzorggebouw de Stelp
Binnen de gemeente liggen twee sportterreinen waaronder het terrein aan de noordzijde van Hollum.
De locatie ligt ten zuiden van de Verbindingsweg/Oranjeweg, de doorgaande weg over het eiland die de dopen Hollum, Ballum en Nes verbindt. Ten noorden van de Verbindingsweg bevinden zich de recreatieterreinen van Hollum alsmede het Resort-Hotel Amelander Kaap. Aan de west- en zuidkant wordt het plangebied begrensd door de Oranjeweg. Aan de oostkant vormt de Fabrieksweg de begrenzing.
Het sportparkcomplex bestaat uit een sporthal met kantine, kleed- en toiletvoorzieningen, tennisvelden, voerbalvelden, een ontmoetingscentrum ‘ons Hol’ voor multifunctioneel gebruik en een kinderdagverblijf met peuterspeelzaal. Het terrein wordt omzoomd met hoog opgaand groen dat het zicht op de ruimte en bebouwing gedeeltelijk ontneemt. Opvallende elementen worden gevormd door enkele ‘antennemasten’.
Het plan is het realiseren van een woonzorggebouw welke een functionele verbinding krijgt met de bestaande functies en gebouwen en waarbij een kwalitatieve upgrading plaatsvindt van het plangebied. De Stelp kan zelfstandig functioneren wat tevens de mogelijkheid biedt om in de komende jaren de bestaande gebouwen zoals Ons Hol aan te passen, te vernieuwen of te vervangen.
De bestaande bebouwing is gekoppeld en eenvoudig qua hoofdvorm. De gebouwen opgebouwd uit één laag met een plat dak. De sporthal is hoger (hoogte twee lagen, waarbij de bovenbouw zodanig is vormgegeven dat de suggestie van een kap wordt gewekt. De gevels zijn opgebouwd uit baksteen en/of beplating van damwandprofiel en kennen een eenvoudige detaillering. Het kleurgebruik is wisselend.
Dit gebied is te combineren met de gebieden: Deelgebied 3 dorpsuitbreidingen 2e helft vorige eeuw, Deelgebied 9 voor de grootschalige appartementencomplexen en Deelgebied 13 Sportvelden. Het nieuwe woonzorggebouw en het gebruik heeft betrekking op maatschappelijke en multiculturele voorzieningen toegespitst op zorg, wonen en zorg- en ontmoetingsvoorzieningen. Het betreft een grootschalige bebouwing in combinatie met bestaande bebouwing met meerdere functies zoals cultureel werk, ontmoetingsgebouw, kinderopvang, met peuterspeelzaal en sportactiviteiten.
Het gebouw staat vrij in de ruimte en op enige afstand van de weg. Het bebouwingsbeeld is open door de vrije ligging en halfopen tot gesloten in het geval van een groepering van gebouwen herkenbaar op verschillende locaties langs de Verbindingsweg, Oranjeweg en Fabrieksweg in Hollum. De richting van het gebouw varieert.
Het gebouw is groot met voorzien van binnentuinen en meanderruimtes. Het heeft een kantige vormbehandeling gebaseerd op Amelander bebouwingskarakteristieken. De bouw bestaat uit meerdere bouwlagen met een kap en of platdakconstructie voorzien van een groendak en zonnepanelen.
Door de vrije ligging is er sprake van een alzijdige oriëntatie op het omliggende landschap. De compositie varieert, maar is meestal evenwichtig. De geleding is zowel horizontaal als verticaal.
Het gebouw is opgetrokken uit metselwerk, hout en gedeeltelijk glas. De daken zijn voorzien van groenedaken en zonnepanelen. Het kleurgebruik is gedekt, met natuurlijke accenten.
Ondanks de grote schaal van het gebouw heeft het een verschijningsvorm die aansluiting vindt op de overige kleinschalige eilander bebouwing. Over het algemeen is de uitstraling zeer bijzonder te noemen. Waar sprake is van een sterke geleding van het bouwvolume en een toepassing van natuurlijke materialen is er sprake van een zeer positieve waardering.
Het beleid concretiseert zich door de afzonderlijke criterium strikt te handhaven/respecteren (Hr) enige ruimte voor incidentele wijzigingen (Iw) is aanwezig mits geen afbreuk wordt gedaan aan de bijzondere vormgeving. De bestaande bebouwing zal, of direct of in de toekomst, aansluiting vinden bij de materialisatie en vormgeving van de nieuwbouw. Gebouw onderdeel Ons Hol zal in de toekomst worden verbouwd of gesloopt en nieuwbouw. De nieuwbouw is qua vormgeving niet in relatie ontworpen met het huidige Ons Hol.
Voor zover niet vergunningsvrij gelden de welstandscriteria die ten aanzien van zonnepanelen of –collectoren die zijn opgenomen in hoofdstuk 6 Objectgerichte criteria sub. 6.7 Zonnepanelen of –collectoren.
3 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 10 Natuurgebied ten behoeve van vliegveld Ballum Strandweg Ballum
In het deelgebied Natuur valt onder andere de bebouwing op het vliegveld (Ballum). Er zijn plannen de bebouwing op het vliegveld te moderniseren door de bestaande hangaar te vervangen door een luchthavengebouw, waarin diverse functies zijn ondergebracht, en daarnaast te voorzien in de behoefte aan personeelshuisvesting. De bebouwing zal afgestemd zijn op functiedoeleinde van een vliegveld maar de bebouwing dient tevens in balans te zijn met de natuur en karakteristieke omgevingswaarden. Toepassing van materialen met een natuurlijke uitstraling zoals hout en b.v. vegetatiedaken spelen hierbij een rol. Maar specifieke materiaal toepassingen bij een hangaar, zoals stalen of aluminium plaatmateriaal, zijn toegestaan mits qua uitstraling en kleurstelling passend zijn bij het eerder genoemde. Tevens zullen duinelementen en beplanting meegenomen worden aansluitend bij de aanwezige natuurelementen.
De gebouwen staan vrij in de ruimte en op enige afstand van de weg. Het bebouwingsbeeld is open door de vrije ligging.
Gebouwen bestaan hoofdzakelijk uit één of twee bouwlagen. Het heeft een kantige vormbehandeling gebaseerd op Amelander bebouwingskarakteristieken. Een kap van sedumdakbedekking met zonnepanelen kan tot de mogelijkheden behoren maar ook de toepassing van specifieke materiaal toepassingen bij een hangaar, zoals stalen of aluminium plaatmateriaal, zijn toegestaan.
Door de vrije ligging is er sprake van een alzijdige oriëntatie op het omliggende landschap. De compositie varieert, maar is meestal evenwichtig. De geleding is zowel horizontaal als verticaal.
Het gebouw is opgetrokken uit metselwerk, hout, gedeeltelijk glas en of plaatmateriaal. De kap wordt voorzien van een sedumdakbedekking met zonnepanelen of plaatmateriaal met zonnepanelen. Het kleurgebruik is gedekt, met natuurlijke accenten.
Ondanks de schaal voor functioneel gebruik van het gebouw heeft het een verschijningsvorm die aansluiting vindt op de eilander bebouwing. Er is waardering voor de meestal goede inpassing door materiaal- en kleurgebruik en duinelementen / beplanting.
Het beleid is gericht op het in stand houden en waar mogelijk versterken van de inpassing in de landschappelijke omgeving.
gebouwen bestaan hoofdzakelijk uit één of twee bouwlagen met een kap (tenzij op grond van het bestemmingsplan anders is toegestaan). De kapvorm, omvang en vormbehandeling varieert. Het bestaande omgevingsbeeld geldt bij de toetsing als uitgangspunt. De kapvorm van de verkeerstoren kan afwijkend zijn gezien de functie. (Hr);
De welstandscriteria die ten aanzien van reclame, terrassen en dergelijke gelden, zijn opgenomen in bijlage 2 (Nota Reclamebeleid gemeente Ameland 2010) en bijlage 3 (Nota Terrassenbeleid gemeente Ameland 2011).
Voor zover niet vergunningsvrij gelden de welstandscriteria die ten aanzien van zonnepanelen of –collectoren die zijn opgenomen in hoofdstuk 6 Objectgerichte criteria sub. 6.7 Zonnepanelen of –collectoren.
4 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 9 recreatieve voorzieningen ten behoeve van hotel wellness Molenweg Nes
Het betreffende plan is gelegen in het dagrecreatief gebied de Vleijen en maakt deel uit van de gebieden grootschalige appartementencomplexen en hotels zoals de Amelander Kaap, hotel Noordsee en omgeving, Ostrea, Ameland State, en het Amelander Paradijs. Het betreft een grootschalige hotel met wellness.
Gebouwen staan meestal vrij in de ruimte of op enige afstand van de weg. Het bebouwingsbeeld is open door de vrije ligging. De richting van de gebouwen varieert.
De gebouwen zijn groot tot zeer groot en hebben organische vormen. De massa-opbouw is samengesteld. De gebouwen bestaan uit meerdere bouwlagen met een groene kap (sedumbedekking)
Door de vrije ligging is meestal sprake van een alzijdige oriëntatie op het omliggende landschap. De compositie varieert, maar is meestal evenwichtig. De geleding is meestal horizontaal.
Gebouwenzijn opgetrokken uit metselwerk (gele steen), hout en gedeeltelijk glas. De kap kan voorzien worden van een natuurlijk dak (sedumdakbedekking). Het kleurgebruik is gedekt.
Gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen en een natuurlijke uitstraling opgaand in het omgevingsbeeld en beleving. Er is sprake van een positieve waardering.
In principe is de omgeving situatie maatgevend (dagrecreatie gebied de Vleijen).
Het beleid is geconcretiseerd door aan te geven of een afzonderlijk criterium strikt dient te worden gehandhaafd/gerespecteerd (Hr) of dat enige ruimte voor incidentele wijzigingen (Iw) aanwezig is.
De welstandscriteria die ten aanzien van reclame, terrassen en dergelijke gelden, zijn opgenomen in bijlage 2 (Nota Reclamebeleid gemeente Ameland 2010) en bijlage 3 (Nota Terrassenbeleid gemeente Ameland 2011).
De welstandscriteria die ten aanzien van zonnepanelen of –collectoren gelden, zijn opgenomen in hoofdstuk 6 Objectgerichte criteria sub. 6.7 Zonnepanelen of –collectoren.
5 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 2 Oude kern ten behoeve van flexwoningen Kwekerij Nes
De omschrijving van deelgebied 2 blijft van toepassing maar wordt aangevuld en gespecificeerd voor het doel en betekenis van deze locatie. De locatie de Kwekerij was een locatie die in gebruik was zoals de naam het aangeeft. Bomen en struiken die op het eiland goed gedijen werden hier gekweekt. De bebouwing destijds bestond uit een eenvoudige houten schuur. Het is deze vorm van bebouwing die in een bepaalde herkenbare vorm terug mag komen voor deze specifieke plek.
Het gebouw (flexwoningen) staat in een rooilijn. De richting van de flexwoningen (nok) is parallel aan de straat.
Flexwoningen bestaan uit één bouwlaag met een kap. De kap bestaat uit een zadeldak. Daarmee is de vormhandeling kantig tot hoofdzakelijk kantig. De massaopbouw is enkelvoudig.
De flexwoningen hebben een aangezicht geïnspireerd op de voormalige bebouwing in de vorm van schuurwoningen met een eigentijdse compositie.
Gevels zijn opgebouwd uit hout. Dak is gedekt met rode keramische dakpannen of metalen felsendakbedekking.
Er is veel waardering voor de variatie in de bebouwing, waarbij een evenwicht tussen samenhang en individualiteit is bereikt. Kenmerken door authentieke karakter uitstraling behoren tot de waardering.
Het beleid is gericht op een uitstraling qua bebouwing van de voormalige kwekerij (schuurwoningen).
Voor zover niet vergunningsvrij gelden de welstandscriteria die ten aanzien van zonnepanelen of –collectoren die zijn opgenomen in hoofdstuk 6 Objectgerichte criteria sub. 6.7 Zonnepanelen of –collectoren.
6 Aanvullende welstandscriteria
6.1 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 2 Oude kern ten behoeve van woonbebouwing Binnendieken Nes
De omschrijving van deelgebied 2 blijft van toepassing maar wordt ook voor deze locatie aangevuld en gespecificeerd voor het doel en betekenis van deze locatie. Op de locatie was voorheen een boerderij gevestigd met woning en schuren. Na de sloop heeft de gemeente een wooncomplex gebouwd met een duidelijke relatie met de voormalige bebouwing. Ook nu is het de bedoeling deze relatie terug te laten komen bij de nog te realiseren bebouwing en is het mogelijk om woningen te bouwen in een schuurvorm. Het is daarom dat de omschreven criteria in het voorgaande hoofdstuk 5 ( Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 2 Oude kern ten behoeve van flexwoningen Kwekerij Nes) ook hier van toepassing is naast de criteria omschreven in de welstandsnota Deelgebied 2.
6.2 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 5 Bedrijventerrein ten behoeve van personeelshuisvesting Ballumerweg 30 Nes
Op de locatie was tot voorkort Rijkswater gevestigd met een kantoor en bedrijfsgebouw. Locatie heeft de bestemming bedrijventerrein. De bestemming wordt omgezet naar maatschappelijke doeleinden en personeelswoningen / flexwoningen. Op dit moment is in de bestaande bebouwing een fysiotherapiepraktijk en cateringbedrijf aanwezig. Tevens is de eigenaar bezig om personeelshuisvesting te realiseren. Hier zal een nieuw gebouw voor gebouwd gaan worden. Door deze nieuwe ontwikkelingen is het noodzakelijk dat de welstandscriteria worden aangepast.
Personeelswoningen / flexwoningen worden geschakeld gebouwd in lijn met de bestaande bebouwing rekening houdend met de aanwezige beplanting en geaccidenteerde locatie.
Personeelswoningen / flexwoningen bestaan uit twee bouwlagen met een plat dak. De vormbehandeling is kantig tot hoofdzakelijk kantig.
Raamopeningen zijn veelal verticaal gericht. Voorgevels zijn voorzien van uitstekende balkons. Achterzijde is voorzien van een open galerij die voorziet in de toegang van de woningen.
Gevels zijn opgebouwd uit hout waarbij flexibiliteit in de kleurstelling kan worden geboden.
Er is een positieve waardering voor de versterking van de identiteit van de locatie in samenhang met het bestaande bebouwingsbeeld.
Het beleid is gericht op maatschappelijke doeleinden en personeelshuisvesting / flexwoningen maar met een kwalitatief betere uitstraling dan de semipermanente bouw van tijdelijke units.
Voor zover niet vergunningsvrij gelden de welstandscriteria die ten aanzien van zonnepanelen of –collectoren die zijn opgenomen in hoofdstuk 6 Objectgerichte criteria sub. 6.7 Zonnepanelen of –collectoren.
6.3 Aanvullende welstandscriteria behorende bij de Deelgebieden 6, 7, 8 en 8a
De omschrijving van het deelgebied blijft van toepassing maar wordt aangevuld en gespecificeerd met de volgende criteria:
De omschrijving van de deelgebieden blijven van toepassing maar wordt aangevuld en gespecificeerd met de volgende criteria:
6.4 Aanvullende welstandscriteria behorende bij Deelgebied 9
De gebieden betreffen grootschalige appartementencomplexen en centrumvoorzieningen op de diverse recreatieterreinen. We zien ook hier dat er de vraag is om meer te werken met natuurlijke materialen zoals hout en groene daken. De welstandsnota voorziet hier niet volledig in. Onderstaande aanvullende opmaak biedt deze mogelijkheden:
6.5 Algemene aanvullende welstandscriteria
In verschillende deelgebieden zoals 1a, b, c, 2 en 3 wordt het kleurgebruik nader omschreven. De omschrijving blijft van toepassing maar wordt aangevuld en gespecificeerd met het volgende kleurgebruik:
6.6 Algemene aanvullende welstandscriteria toepassing van bamboe als bouwmateriaal
In de welstandsnota wordt het gebruik van bamboe als bouwmateriaal niet nader omschreven. In 6.6. wordt de nota aangevuld dat baboe als bouwmateriaal mag worden toegepast in alle deelgebieden van de nota.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-399604.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.