Vestiging voorkeursrecht percelen Rietstraat-Hushoven in Weert Wet voorkeursrecht gemeenten

Burgemeester en wethouders van de gemeente Weert maken bekend dat zij op 12 september 2023 gronden aan de Rietstraat-Hushoven in Weert hebben aangewezen op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Aan de gronden is een woonbestemming toegedacht.

Gebied

Het betreft de kadastrale percelen Weert sectie Z nummer 672 en sectie C nummer 2036. Deze percelen liggen aan de Rietstraat in Hushoven. De eigenaren ontvangen per brief het aanwijzingsbesluit met nadere informatie.

Gevolgen

De aanwijzing heeft tot gevolg dat de eigenaren van de percelen, wanneer zij die gronden wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente te koop dienen aan te bieden.

Inwerkingtreding

Het besluit tot aanwijzing van percelen treedt in werking één dag na de bekendmaking in het Gemeenteblad.

Ter inzage

Het besluit van burgemeester en wethouders ligt ter inzage bij de Informatie- en servicebalie in het stadhuis, Wilhelminasingel 101 te Weert. De openingstijden van de Informatie- en servicebalie zijn te vinden op www.weert.nl/openingstijden. Het besluit bevat een kaart van het gebied en een lijst van de kadastrale percelen.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking tegen het besluit van 12 september 2023 bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Weert, Postbus 950, 6000 AZ Weert.

Zienswijze

Het besluit van burgemeester en wethouders is drie maanden geldig. In verband daarmede is het college voornemens de gemeenteraad een voorstel te doen om het voorkeursrecht te vestigen op grond van een raadsbesluit (artikel 5 Wvg). De aanwijzing van gronden door de gemeenteraad is drie jaar geldig.

In verband daarmee is het mogelijk tot en met 12 oktober 2023 een zienswijze kenbaar te maken omtrent het nog te nemen raadsbesluit tot aanwijzing van gronden. Een zienswijze kan schriftelijk dan wel mondeling gemotiveerd naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Weert, Postbus 950 te 6000 AZ Weert. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan contact worden opgenomen via onderstaand telefoonnummer.

Info

Nadere informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 0495-575240.

Weert, 14 september 2023

Burgemeester en wethouders van de gemeente Weert

drs. H.J.M. van den Berg

gemeentesecretaris

mr. R.J.H. Vlecken

burgemeester

Wet voorkeursrecht gemeenten – Rietstraat-Hushoven

Burgemeester en wethouders overwegen als volgt.

Het voorstel aan het college is ‘Niet Openbaar’ aangezien het niet wenselijk is dat er enige ruchtbaarheid aan wordt gegeven tot aan het moment van de aanwijzing van de percelen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten in het Gemeenteblad. Het doel van het voorkeursrecht kan anders teniet worden gedaan.

In de Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2022 tot en met 2025 is een ambitie opgenomen ten aanzien van woningbouw. De druk op de woningmarkt maakt het wenselijk woningbouw te versnellen en voldoende planvoorraad voor te bereiden.

In de op 9 maart 2023 ondertekende Woondeal Limburg is deze ambitie opgenomen als inspanningsverplichting. De tijdige ontwikkeling en realisering van woningbouw vormt een wezenlijke bijdrage aan de doelstelling op het terrein van de volkshuisvesting binnen de gemeente. Hierbij wordt gestuurd op de in de Woondeal Limburg vastgelegde kwalitatieve verdeling van 30% sociale huur, 37% middenhuur en betaalbare koop en 33% vrije categorie. Het beschikbaar hebben van grondposities is van wezenlijk belang om de woonopgave te realiseren, waaronder de opgave ten aanzien van sociale huurwoningen.

In de in het voorjaar van 2024 vast te stellen Omgevingsvisie is voor woningbouw het volgende opgenomen:

In de stad Weert bouwen we ook woningen voor de bovenregionale instroom. Waarbij onze eerste prioriteit ligt op inbreiding en aanvullend uitbreiding. In de stedelijke omgeving zijn niet voldoende locaties beschikbaar om de ambitie te realiseren. Daarnaast is verdichting complex, kost het veel tijd en de woningbehoefte is te groot om alleen in de stad op te vangen. Om onze ambitie te realiseren zijn we genoodzaakt om een aantal zoekgebieden voor uitbreiding te verkennen. We bouwen meer dan de behoefte. De focus ligt hierbij op de stad.

Voor de ontwikkeling van het gebied en om de regie te kunnen voeren wordt het van belang geacht om als gemeente het eigendom van de percelen te kunnen verwerven. Tevens kan mogelijke grondspeculatie worden voorkomen. In verband daarmee wordt het noodzakelijk geacht de desbetreffende percelen voorlopig aan te wijzen als bedoeld in de Wet voorkeursrecht gemeenten.

Besluit

Burgemeester en wethouders wijzen percelen aan de Rietstraat-Hushoven, welke in de bijlage zijn vermeld en tevens nader zijn aangeduid op de bij die bijlage behorende kadastrale kaart, voorlopig aan op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten.

Weert, 12 september 2023

Burgemeester en wethouders van Weert,

de secretaris

drs. H.M.J. van den Berg

de burgemeester

mr. R.J.H. Vlecken

bijlagen:

  • Kaart percelen Wvg Rietstraat-Hushoven

  • Lijst van percelen Wvg volgens kadastrale gegevens d.d. 31 augustus 2023

Lijst van percelen Wet voorkeursrecht gemeenten – Rietstraat-Hushoven in de gemeente Weert

Lijst van aangewezen percelen in de kadastrale gemeente Weert, waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is, zoals deze voorkomen op de tekening met nummer ‘wv230831RietstrHushBW’, naar de rechtstoestand van 31 augustus 2023.

Behorende bij het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert van 12 september 2023.

Aanwijzing op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg). De aanwijzing vervalt op 12 december 2023 (drie maanden na dagtekening van het besluit) of zoveel eerder als het besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing van de percelen ingevolge de Wvg in werking treedt.

Kadastrale gemeente Weert

kadastrale sectie

kadastraal nummer

volgnummer

grootte

(ha.a.ca)

aangewezen

(ha.a.ca)

soort recht

Z

672

1

04.79.85

04.79.85

eigendom

C

2036

2

00.46.10

00.46.10

eigendom

 

Naar boven