Subsidieregeling inhaalprogramma voorschoolse educatie Echt-Susteren 2023

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ECHT-SUSTEREN;

 

Overwegende dat de gemeente op grond van artikel 166 van de Wet op het primair onderwijs (hierna: WPO) de plicht heeft om te zorgen voor voldoende voorzieningen in aantal en spreiding waar doelgroeppeuters deel kunnen nemen aan voorschoolse educatie (aanbodverplichting);

 

Overwegende dat de gemeente naast de hierboven genoemde aanbodverplichting een verplichting heeft om afspraken met houders van kindercentra te maken voor een zo groot mogelijke deelname aan voorschoolse educatie;

 

Overwegende dat deelname aan een peuterprogramma een goede voorbereiding is op de basisschool, omdat het programma bijdraagt aan de ontwikkeling van de peuter op het gebied van taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling;

 

Overwegende dat de gemeente met de Subsidieregeling peuterprogramma Echt-Susteren 2020 voorziet in de wettelijke verplichting voornoemd;

 

Overwegende dat voorschoolse educatie deel uitmaakt van het (gemeentelijk) onderwijsachterstanden-beleid;

 

Overwegende dat als gevolg van de coronacrisis en de sluiting van kindercentra vanwege COVID-19 VVE-geïndiceerde peuters achterstanden in de ontwikkeling hebben opgelopen;

 

Overwegende dat in Echt-Susteren gevestigde kinderopvangorganisaties, evenals in 2022, voornemens zijn om tijdens de zomervakantie van 2023 VVE- geïndiceerde peuters, middels een inhaalprogramma, voorschoolse educatie aan te bieden, in aansluiting op de voorschoolse educatie zoals geregeld in de Subsidieregeling peuterprogramma Echt-Susteren 2020;

 

Gelet op het feit dat de vigerende Subsidieregeling peuterprogramma Echt-Susteren 2020’ niet voorziet in de subsidiëring van de gewenste extra voorschoolse educatie tijdens de schoolvakanties;

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de VVE-geïndiceerde peuters zo spoedig als mogelijk de opgelopen achterstanden inlopen;

 

Gelet op het bepaalde in artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Echt-Susteren 2017;

 

Besluiten vast te stellen de volgende nadere regels:

 

Subsidieregeling inhaalprogramma voorschoolse educatie Echt-Susteren 2023

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren;

  • b.

    algemene subsidieverordening: de vigerende Algemene subsidieverordening van de gemeente Echt-Susteren;

  • c.

    wet: de Wet kinderopvang;

  • d.

    besluit: het Besluit kwaliteit kinderopvang;

  • e.

    aanvrager: degene die een kindercentrum in de gemeente Echt-Susteren in stand houdt;

  • f.

    inhaalprogramma VE: een programma van voorschoolse educatie, zoals nader omschreven in de het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie, met als doel de vanwege COVID-19 opgelopen achterstanden in te lopen;

  • g.

    kindercentrum: een voorziening van kinderopvang, zoals bedoeld in de Wet kinderopvang, gelegen in Echt-Susteren, welke is ingeschreven in het landelijk register kinderopvang en voorschoolse educatie aanbiedt;

  • h.

    landelijk register kinderopvang: het register kinderopvang, zoals bedoeld in de Wet kinderopvang;

  • i.

    VE-peuter: een in de gemeente Echt-Susteren woonachtig kind in de leeftijd van 2 tot 4 jaar met een geïndiceerde achterstand of risico op achterstand in de Nederlandse taal, zoals bedoeld in artikel 167 van de Wet op het primair onderwijs.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidie door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteit.

Artikel 3 Activiteiten

Het in de periode van 17 juli tot en met 25 augustus 2023 voor maximaal 2 weken aanbieden van een inhaalprogramma VE aan een VE-peuter voor tenminste 12 en ten hoogste 16 uur per week. Het inhaalprogramma VE wordt in tenminste 3 dagen per week aangeboden, voor ten minste 3,5 uur en ten hoogste 6 uur per dag.

Artikel 4 Subsidieplafond

  • 1.

    Voor deze subsidieregeling geldt een subsidieplafond van € 29.055.

  • 2.

    Indien op basis van de tijdig ingediende en ontvankelijke aanvragen om subsidie wordt vastgesteld dat het subsidieplafond wordt overschreden, wordt bij de subsidieverlening het bedrag van het subsidieplafond met inachtneming van het tekort naar evenredigheid verdeeld over de aanvragen.

  • 3.

    In het geval dat bij de tijdig ingediende en ontvankelijke aanvragen om subsidievaststelling wordt vastgesteld dat het subsidieplafond niet of minder wordt overschreden, dan komt de bij de subsidieverlening toegepaste korting bij de subsidievaststelling te vervallen of wordt de korting, op de wijze zoals omschreven in lid 2 van dit artikel, lager vastgesteld.

Artikel 5 Hoogte van de subsidie

De subsidie voor het aanbieden van een inhaalprogramma VE wordt gebaseerd op het aantal uren dat de VE-peuter gedurende de periode zoals genoemd in artikel 3 aan het inhaalprogram-ma VE deelneemt, vermenigvuldigd met het uurtarief van € 14,58.

Artikel 6 Subsidieaanvraag

  • 1.

    De aanvrager kan voor elk kindercentrum afzonderlijk een subsidieaanvraag indienen voor het aanbieden van een inhaalprogramma VE van 1 februari 2023 tot en met 1 maart 2023.

  • 2.

    Aanvragen die na de einddatum van het desbetreffende aanvraagtijdvak worden ingediend, worden afgewezen.

  • 3.

    In afwijking van het bepaalde in artikel 6, lid 2, van de algemene subsidieverordening dient de aanvrager bij de aanvraag, per kindercentrum, een overzicht te overleggen van het aantal VE-peuters die naar verwacht aan het inhaalprogramma gaan deelnemen met vermelding van het aantal weken en uren.

Artikel 7 Overige voorwaarden, ouderbijdrage

Een voorwaarde voor aanvragen en ontvangen van de subsidie is dat aan de ouders/verzorgers van de VE-peuter voor de deelname aan het inhaalprogramma VE geen eigen bijdrage wordt gevraagd.

Artikel 8 Berekeningswijze subsidie bij de subsidieverlening en bevoorschotting

  • 1.

    Bij de subsidieverlening wordt de subsidie gebaseerd op het overzicht, zoals bedoeld in artikel 6, lid 3, van deze subsidieregeling, waarbij het aantal geraamde uren deelname inhaalprogramma VE wordt vermenigvuldigd met het uurtarief zoals genoemd in artikel 5 van deze subsidieregeling.

  • 2.

    De verleende subsidie wordt in juni 2023 als voorschot uitbetaald.

Artikel 9 Aanvraag om vaststelling

  • 1.

    De artikelen 13 tot en met 15 van de algemene subsidieverordening zijn niet op deze subsidieregeling van toepassing.

  • 2.

    De subsidievaststelling vindt plaats op aanvraag van de subsidieontvanger.

  • 3.

    De aanvraag tot vaststelling wordt ingediend bij het college uiterlijk op 1 oktober 2023.

  • 4.

    De aanvraag tot vaststelling bevat;

    • a.

      per kindercentrum een overzicht van VE-peuters, met vermelding van:

      • uniek registratienummer;

      • cijfers postcode;

      • woonplaats;

      • geboortemaand en -jaar;

      • datum VVE-indicatie GGD;

      • datum start deelname inhaalprogramma VE;

      • het aantal uren en weken opvang zoals met de ouder(s)/verzorger(s) overeengekomen en

      • datum beëindiging deelname inhaalprogramma VE;

    • b.

      een bestedingsverklaring.

Artikel 10 Vaststelling van de subsidie

  • 1.

    Binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag tot subsidievaststelling stelt het college de subsidie vast.

  • 2.

    De in het eerste lid genoemde beslistermijn kan door het college éénmaal worden verlengd met ten hoogste 4 weken. Een verlenging wordt binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag tot vaststelling aan de aanvrager bekend gemaakt.

  • 3.

    Wanneer de aanvraag tot vaststelling niet of niet tijdig is ingediend, stelt het de subsidieontvanger de gelegenheid dit verzuim te herstellen binnen een redelijke termijn.

  • 4.

    Indien de subsidieontvanger geen (of niet tijdig) gebruik maakt van deze mogelijkheid tot verzuimherstel als bedoeld in het derde lid, wordt de subsidie ambtshalve vastgesteld.

  • 5.

    In het geval een subsidieontvanger niet heeft voldaan aan een aan de subsidie verbonden verplichting genoemd in deze subsidieregeling, kan het college de subsidie lager of op nihil vaststellen. Daarbij maakt het college een afweging tussen het belang van handhaving van die verplichting en de gevolgen van verlaging voor de ontvanger. Daarbij zijn teven de ernst van de tekortkoming en de mate waarin deze aan de ontvanger kan worden verweten van belang.

Artikel 11 Berekeningswijze subsidie voor het aanbieden van een peuterprogramma bij de subsidievaststelling

Bij de vaststelling wordt de subsidie berekend door het werkelijke aantal uren deelname van een VE-peuter aan het inhaalprogramma VE te vermenigvuldigen met het uurtarief genoemd onder artikel 5 van deze subsidieregeling.

Artikel 12 Betaling en terugvordering

  • 1.

    Het subsidiebedrag wordt overeenkomstig de subsidievaststelling betaald, na aftrek van het reeds op grond van artikel 8 van deze subsidieregeling verleende voorschot, uiterlijk binnen 4 weken na de subsidievaststelling, tenzij bij de subsidievaststelling een andere termijn is bepaald.

  • 2.

    Wanneer het vastgestelde subsidiebedrag lager is dan op grond van artikel 8 van deze subsidieregeling verleende voorschot, wordt het teveel betaalde teruggevorderd.

Artikel 13 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen van een of meer bepalingen in deze regeling afwijken dan wel deze buiten toepassing laten voor zover toepassing daarvan gelet op het belang en doel van deze regeling leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 14 Slotbepaling

Geen of slechts gedeeltelijke aanspraak op subsidie ingevolge deze subsidieregeling kan worden gemaakt, wanneer een voorziening op grond van een andere wettelijke regeling of bepaling reeds geheel of gedeeltelijk in de bekostiging van de activiteiten, zoals bedoeld in artikel 3 van deze subsidieregeling, voorziet.

Artikel 15 Inwerkingtreding en vervaldatum

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de eerste dag volgend op de dag van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze subsidieregeling vervalt met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 16 Citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als ‘Subsidieregeling inhaalprogramma voorschoolse educatie Echt-Susteren 2023’.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 24 januari 2023

Burgemeester en wethouders van Echt-Susteren,

de secretaris,

de voorzitter,

Algemene toelichting Subsidieregeling inhaalprogramma voorschoolse educatie Echt-Susteren 2023

Een subsidieregeling voor kindercentra voor het aanbieden van voorschoolse educatie tijdens de zomervakantie van 2023

 

Diverse organisaties van kinderopvang bieden tijdens de schoolweken met subsidie van de gemeente (Subsidieregeling peuterprogramma Echt-Susteren 2020) voorschoolse educatie aan, aan peuters in de leeftijd van 2 en 3 jaar met een geïndiceerde taal- en ontwikkelingsachterstand.

 

Tijdens de coronacrisis is - onder meer doordat kindercentra gedurende bepaalde perioden gesloten zijn geweest - bij een aantal peuters met een VE-indicatie een achterstand opgelopen in de ontwikkeling.

 

Om te helpen om deze achterstand zo goed als mogelijk in te lopen bestaat de mogelijkheid voor kindercentra om een subsidie te krijgen om ook tijdens de zomervakantie nog 2 weken extra voorschoolse educatie aan te bieden aan peuters die dit nodig hebben.

Naar boven