Gemeenteblad van Almelo
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Almelo | Gemeenteblad 2023, 396700 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Almelo | Gemeenteblad 2023, 396700 | verkeersbesluit of -mededeling |
Definitief verkeersbesluit voetgangersgebied binnenstad / Amaliaplein en geslotenverklaring Schuttenstraat in Almelo
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo
Overwegingen ten aanzien van het besluit
De binnenstad van Almelo moet een prettige plek zijn en blijven om te wonen, te winkelen of te ondernemen. Het (gemotoriseerd) verkeer in het voetgangersdomein in de binnenstad dient tot een minimum te worden beperkt. Onnodige verkeersbewegingen hebben negatieve gevolgen voor het verblijfs- en woonklimaat in de binnenstad.
De gemeente Almelo wil camerahandhaving inzetten als hulpmiddel voor de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) om een autoluwe binnenstad te kunnen borgen. Hierdoor is het verkeer dat de binnenstad inrijdt beter te reguleren, te controleren en te handhaven. Het beoogd effect van deze maatregel is het verbeteren van de leefbaarheid in de binnenstad van Almelo door het terugdringen van het aantal verkeersbewegingen van (motor)voertuigen buiten de venstertijden.
De artikelen 2, 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Procedure Algemene wet bestuursrecht
Op dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit ontwerpbesluit is op 6 december 2022 gepubliceerd in het digitale gemeenteblad van de gemeente Almelo en heeft zes weken (van 7 december 2022 tot en met 17 januari 2023) ter inzage. Vanwege een onvolkomenheid in de procedure is het ontwerp verkeersbesluit nogmaals voor zes weken ter inzage gelegd (van 2 februari 2023 tot en met 15 maart 2023). Gedurende deze termijnen kon door een ieder een zienswijze worden ingediend.
Er zijn elf zienswijzen binnen de gestelde termijn ingediend. In de bij dit verkeersbesluit gevoegde reactienota “Zienswijzen verkeersbesluit Binnenstad met o.a. Amaliaplein, Grotestraat, Schuttenstraat, Hofkampstraat, Vechtstraat en Verlengde Deldensestraat-Nijreessingel in Almelo ten behoeve van camerahandhaving” (INT-86593\1) is een samenvatting opgenomen van de zienswijzen en de gemeentelijke reactie hierop. Deze reactienota maakt onderdeel uit van dit verkeersbesluit.
- Het beschermen van de weggebruikers en passagiers en
- Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
1. Voetgangersgebied (G07) in te stellen in de binnenstad van Almelo, met onderborden
a. fietsers toegestaan, snorfietsers verboden[1] en laden en
b. lossen toegestaan tijdens de venstertijden (ma-za 7.00-11.00 uur);
2. Voetgangersgebied (G07) in te stellen op het Amaliaplein, met onderborden:
a. fietsers toegestaan, snorfietsers verboden en
b. laden en lossen toegestaan tijdens de venstertijden (ma-za 7.00-11.00 uur) met toegang aan de Hofkampstraat;
3. Geslotenverklaring voor motorvoertuigen (C12) in te stellen in de Schuttenstraat;
Een en ander zoals weergegeven in bijlage 1.
De binnenstad van Almelo wordt momenteel getracht autoluw te houden met een verkeersregime in combinatie met handhaving door de boa’s. Gezien het brede takenpakket van de boa’s en de omvang van het voetgangersgebied is het creëren van voldoende pakkans nagenoeg niet mogelijk. De ervaring is dat er buiten de venstertijden te veel verkeer rijdt dat daar niet thuishoort.
Voor bewoners, het winkelend publiek, bevoorrading en hulpdiensten moet een binnenstad goed bereikbaar zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid. In het voetgangersgebied in de binnenstad kan daarom alleen worden geladen en gelost binnen venstertijden. Buiten venstertijden is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Alleen bij uitzondering wordt een ontheffing verstrekt om buiten de venstertijden het gebied binnen te rijden.
Op het Amaliaplein geldt in de huidige situatie een geslotenverklaring voor motorvoertuigen (C12) en een geslotenverklaring voor brom- en snorfietsen (C13). Gezien de overeenkomsten met de uitstraling en inrichting van dit gebied met het overige voetgangersgebied in het centrum van Almelo en omwille van de eenduidigheid wordt dit plein omgevormd tot voetgangersgebied (G07). Ondernemers rondom het Amaliaplein zijn hierover benaderd en zijn groot voorstander van dit besluit, zodat het verblijven op het Amaliaplein verbeterd wordt.
De Hagenstraat kent twee aansluitingen op het voetgangersgebied (G7). Deze twee verbindingen worden niet veel gebruikt (het betreft de aansluiting tussen ‘Huis van Katoen en Nu’ en het appartementencomplex waar het voormalig ABN Amro kantoor bij hoort) en zorgen voor overlast bij het terras van Nielz (het betreft de aansluiting tussen Nielz en het voormalige ANWB-kantoor). Reden om op deze twee plaatsen in de Hagenstraat uitneembare palen te plaatsen aan de rand van het voetgangersgebied. Het plaatsen van deze palen hoeft niet te worden bekrachtigd in een verkeersbesluit, maar worden volledigheidshalve gemeld in dit verkeersbesluit.
Op de oost – west verbinding door de binnenstad via de Schuttenstraat geldt een geslotenverklaring voor motorvoertuigen (C12). Deze geslotenverklaring is ingesteld om (sluip)verkeer door motorvoertuigen door de binnenstad te voorkomen.
Door camerahandhaving wordt overlast voor bewoners, bezoekers en ondernemers in de binnenstad en de Nijreessingel als gevolg van ongewenst verkeer terug gedrongen. Daarnaast is het mogelijk een sluitende handhaving te realiseren, met als effect een goede naleving van de venstertijden. Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover een positief advies uit (d.d. 24 augustus 2022 met kenmerk INT-82570).
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:
1. Voetgangersgebied (G07) in te stellen in de binnenstad van Almelo, met onderborden
a. fietsers toegestaan, snorfietsers verboden[2] en
b. laden en lossen toegestaan tijdens de venstertijden (ma-za 7.00-11.00 uur);
2. Voetgangersgebied (G07) in te stellen op het Amaliaplein, met onderborden:
a. fietsers toegestaan, snorfietsers verboden en
b. laden en lossen toegestaan tijdens de venstertijden (ma-za 7.00-11.00 uur) met toegang aan de Hofkampstraat;
3. Geslotenverklaring voor motorvoertuigen (C12) in te stellen in de Schuttenstraat;
Een en ander zoals weergegeven in bijlage 1.
Burgemeester en Wethouders van Almelo
de secretaris / de burgemeester
[1] Zie het besluit van 28 juni 2004 met kenmerk 2004/19950.
[2] Zie het besluit van 28 juni 2004 met kenmerk 2004/19950.
U kunt tegen dit besluit beroep indienen bij de Rechtbank Overijssel. U stuurt hiervoor, binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit, gemotiveerd uw beroepschrift naar:
U kunt ook digitaal uw beroep indienen. Kijk hiervoor op www.rechtspraak.nl.
Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.
Let op: tijdens de beroepsprocedure blijft het besluit geldig. Het besluit wordt dus niet uitgesteld. Als sprake is van een spoedsituatie kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel om een voorlopige voorziening vragen. De voorzieningenrechter beslist dan of het besluit moet worden uitgesteld.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-396700.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.