Verordening tot wijziging van enkele Verordeningen en regelingen van de raad van Zeist

De raad van de gemeente Zeist;

 

gelezen het voorstel van de burgemeester en het seniorenconvent van 12 juni 2023;

 

gelet op de artikelen 82, 83, 84, 96, 98 en 99 van de Gemeentewet;

 

gelet op de artikelen 3.1.1, vijfde lid, 3.1.3, eerste lid, 3.1.4, eerste lid, 3.1.8, eerste lid, 3.1.9, eerste lid, 3.3.2, 3.3.3,tweede lid, 3.3.8, 3.4.1, eerste lid, en 3.4.2 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;

 

gelet op artikel 3.1 van de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers;

 

besluit vast te stellen de volgende verordening:

 

Verordening tot wijziging van enkele Verordeningen en regelingen van de raad van Zeist

Artikel I

De Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2006 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 8, tweede lid, wordt gewijzigd en komt te luiden

  • 1.

    Deze bijdrage bestaat jaarlijks uit een vast deel van € 1.500,- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een bedrag van € 75,- per raadszetel en een bedrag gelijk aan de wettelijke maximale vrijwilligersvergoeding per fractie-ondersteuner met een maximum van twee fractieondersteuners per fractie.

Artikel II  

Het Reglement van Orde wordt als volgt gewijzigd:

 

In artikel 1 komt de begripsbepaling van Ronde Tafel en Debat als volgt te luiden:

 

  • -

    Ronde Tafel en Debat: commissies zoals bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet en in het Reglement van orde voor Ronde Tafel en Debat Zeist;

Artikel III  

Het Reglement voor Ronde Tafel en Debat Zeist wordt op onderstaande punten als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 1 wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Het vergadermodel van de gemeenteraad van Zeist bestaat uit de onderdelen Ronde Tafel, het Debat en de Raad. De onderdelen Ronde Tafel en Debat zijn commissies zoals bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet.

 

B

Artikel 19 wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

Aan Het Debat kan worden deelgenomen door maximaal 2 raads- of commissieleden per fractie. Op verzoek van een fractievoorzitter kan de voorzitter besluiten dat meer dan 2 leden kunnen deelnemen.

 

C

Artikel 20 wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

In geval het Presidium besluit dat Het Debat plenair zal worden gevoerd mogen per fractie zo veel raads- en commissieleden deelnemen als de fractie raadszetels heeft.

Artikel IV  

De Verordening op de auditcommissie 2011 wordt als volgt gewijzigd:

 

In artikel 1 komt de begripsbepaling van de commissie als volgt te luiden:

 

  • -

    De commissie: de auditcommissie, zijnde een commissie als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet.

Artikel V  

De Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Zeist 2019 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 2 wordt gewijzigd en komt te luiden:

 

Artikel 2 Reiskosten woon-werkverkeer raads- en commissieleden

  • 1.

    Betaling van reiskosten voor woon-werkverkeer vindt plaats via een vaste maandelijkse vergoeding op basis van gedurende 10 maanden per jaar en tweemaal per week gebruik van een eigen auto van woonhuis naar gemeentehuis en met het maximumbedrag dat door een werkgever aan een werknemer per afgelegde kilometer onbelast kan worden verstrekt. De fiscale regels zijn hierbij leidend.

  • 2.

    De vaste reiskostenvergoeding wordt doorbetaald tijdens maximaal 6 aaneensluitende weken waarin het raadslid of commissielid afwezig is. Als er langdurige afwezigheid van het raadslid wordt verwacht, wordt vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetaald tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. De reiskostenvergoeding wordt daarna pas weer betaald vanaf de maand na de maand waarin het raadslid of commissielid zijn werkzaamheden heeft hervat.

B

 

Artikel 3 komt te vervallen.

 

C

 

Artikel 4 wordt vernummerd tot artikel 3, artikel 5 wordt vernummerd tot artikel 4, artikel 6 wordt vernummerd tot artikel 5, artikel 7 wordt vernummerd tot artikel 6, en artikel 8 wordt vernummerd tot artikel 7.

Artikel VI  

  • 1.

    Artikelen I, II, III, IV van deze verordening treden in werking met ingang van 1 januari 2024.

  • 2.

    Artikel V van deze verordening treedt in werking de dag na publicatie van deze verordening en met terugwerkende kracht per 10 juli 2021.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Artikel I

Om fracties financieel in staat te stellen hun fractie-ondersteuners een maximale vrijwilligersvergoeding te verstrekken, wordt de fractiebijdrage verhoogd met de maximale vrijwilligersvergoeding per aangewezen fractie-ondersteuner. Het aantal fractie-ondersteuners waarvoor de fractiebijdrage wordt verhoogd wordt gemaximeerd op twee per fractie, gelijk aan het huidige maximale aantal buitengewoon raadsleden per fractie.

 

Artikel II

Met deze wijziging wordt in het Reglement van Orde geëxpliciteerd dat Ronde Tafel en Debat raadscommissies als bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet zijn.

 

Artikel III

Met deze wijziging wordt in het Reglement voor Ronde Tafel en Debat Zeist geëxpliciteerd dat Ronde Tafel en Debat raadscommissies als bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet zijn.

Ook wordt in het Reglement de terminologie ‘buitengewoon raadsleden’ gewijzigd in ‘commissieleden’.

 

Artikel IV

Met deze wijziging wordt in de Verordening op de auditcommissie geëxpliciteerd dat de auditcommissie gezien moeten worden als overige commissie als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet.

 

Artikel V A

Artikel 2 van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Zeist 2019 bevat een voor Zeist lokale uitwerking van hetgeen is bepaald in het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers in artikel 3.1.7 voor raadsleden ten aanzien van woon-werkverkeer. Dit artikel blijft in zoverre ongewijzigd, dat alleen de werking wordt uitgewerkt naar commissieleden die op grond van artikel 3.4.3 van het genoemde Rechtspositiebesluit eveneens recht hebben op een vergoeding voor woon-werkverkeer.

 

Artikel V B

Het huidige artikel 3 van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Zeist 2019 komt te vervallen. In dit artikel werden de reis- en verblijfskosten voor raads- en commissieleden buiten te gemeente geregeld. Met het vervallen van artikel 97 van de Gemeentewet in 2022 en het aanpassen van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdrager en de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers per 1 januari 2023, is in deze hogere regelgeving bepaald dat raads- en commissieleden aanspraak kunnen maken op reis- en verblijfkosten voor reizen binnen en buiten de gemeente gemaakt voor de uitoefening van de functie. De grondslag hiervoor ligt in artikel 3.1.7 respectievelijk artikel 3.4.3 van het Rechtspositiebesluit en nadere invulling in artikel 3.1 van de Regeling. Het is daarom niet meer nodig dit specifiek voor Zeist met een lokale verordening nader in te vullen.

 

Artikel V C

Door het vervallen van artikel 3 dient een vernummering plaats te vinden.

 

Artikel VI

De benodigde middelen voor de uitvoering van de wijziging van de rechtspositie van buitengewoon raadsleden naar commissieleden en fractie-ondersteuners zullen via de begroting voor 2024 beschikbaar worden gesteld. Daaruit volgt de inwerkingtreding per 1 januari 2024.

Daarentegen is de hogere regelgeving ten aanzien van de reiskostenvergoeding reeds per 1 januari 2023 aangepast met terugwerkende kracht vanaf 10 juli 2021. Het ligt daarom voor de hand deze wel zo spoedig mogelijk in werking te laten treden.

WAS/WORDT-TABEL

 

Was

Wordt

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2006

Artikel 8

1. De fracties, zoals bedoeld in artikel 5 van het reglement van orde, ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie.

2. Deze bijdrage bestaat jaarlijks uit een vast deel van € 1.500,- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een bedrag van € 75,- per raadszetel.

3. In een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden wordt de bijdrage berekend voor de maanden tot en met de maand waarin de verkiezingen plaatsvinden. In de eerste maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt wordt de bijdrage berekend voor de overige maanden van dat jaar.

Artikel 8

1. De fracties, zoals bedoeld in artikel 5 van het reglement van orde, ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie.

2. Deze bijdrage bestaat jaarlijks uit een vast deel van € 1.500,- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een bedrag van € 75,- per raadszetel en een bedrag gelijk aan de wettelijke maximale vrijwilligersvergoeding per fractie-ondersteuner met een maximum van twee fractieondersteuners per fractie.

3. In een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden wordt de bijdrage berekend voor de maanden tot en met de maand waarin de verkiezingen plaatsvinden. In de eerste maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt wordt de bijdrage berekend voor de overige maanden van dat jaar.

Reglement van Orde

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

[…]

- Ronde Tafel en Debat: bijeenkomsten als bedoeld in het Reglement van orde voor Ronde Tafel en Debat Zeist;

[…]

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

[…] - Ronde Tafel en Debat: commissies zoals bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet en in het Reglement van orde voor Ronde Tafel en Debat Zeist;

[…]

Reglement voor Ronde Tafel en Debat Zeist

1. Het vergadermodel van de gemeenteraad van Zeist bestaat uit de onderdelen Ronde Tafel, het Debat en de Raad.

1. Het vergadermodel van de gemeenteraad van Zeist bestaat uit de onderdelen Ronde Tafel, het Debat en de Raad. De onderdelen Ronde Tafel en Debat zijn commissies zoals bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet.

11. Aan een Ronde Tafel mag worden deelgenomen door maximaal 2 (buitengewone) raadsleden per fractie. Burgemeester of wethouders zijn aanwezig voor zover het onderwerpen uit hun portefeuille betreft. Zij kunnen zich laten bijstaan door een of meerdere ambtenaren.

11. Aan een Ronde Tafel mag worden deelgenomen door maximaal 2 raads- of commissieleden per fractie. Burgemeester of wethouders zijn aanwezig voor zover het onderwerpen uit hun portefeuille betreft. Zij kunnen zich laten bijstaan door een of meerdere ambtenaren.

19. Aan Het Debat kan worden deelgenomen door maximaal 2 (buitengewone) raadsleden per fractie. Op verzoek van een fractievoorzitter kan de voorzitter besluiten dat meer dan 2 leden kunnen deelnemen.

19. Aan Het Debat kan worden deelgenomen door maximaal 2 raads- of commissieleden per fractie. Op verzoek van een fractievoorzitter kan de voorzitter besluiten dat meer dan 2 leden kunnen deelnemen.

20. In geval het Presidium besluit dat Het Debat plenair zal worden gevoerd mogen per fractie zo veel (buitengewone) raadsleden deelnemen als de fractie raadszetels heeft.

20. In geval het Presidium besluit dat Het Debat plenair zal worden gevoerd mogen per fractie zo veel raads- en commissieleden deelnemen als de fractie raadszetels heeft.

Verordening op de auditcommissie 2011

Artikel 1 – Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

1. De commissie: de auditcommissie

[…]

Artikel 1 – Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

1. De commissie: de auditcommissie, zijnde een commissie als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet.

[…]

Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Zeist 2019

Artikel 2 Reiskosten woon-werkverkeer raadsleden

1. Betaling van reiskosten voor woon-werkverkeer vindt plaats via een vaste maandelijkse vergoeding op basis van gedurende 10 maanden per jaar en tweemaal per week gebruik van een eigen auto van woonhuis naar gemeentehuis en met het maximumbedrag dat door een werkgever aan een werknemer per afgelegde kilometer onbelast kan worden verstrekt. De fiscale regels zijn hierbij leidend.

2. De vaste reiskostenvergoeding wordt doorbetaald tijdens maximaal 6 aaneensluitende weken waarin het raadslid afwezig is. Als er langdurige afwezigheid van het raadslid wordt verwacht, wordt vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetaald tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. De reiskostenvergoeding wordt daarna pas weer betaald vanaf de maand na de maand waarin het raadslid zijn werkzaamheden heeft hervat.

Artikel 2 Reiskosten woon-werkverkeer raads- en commissieleden

1. Betaling van reiskosten voor woon-werkverkeer vindt plaats via een vaste maandelijkse vergoeding op basis van gedurende 10 maanden per jaar en tweemaal per week gebruik van een eigen auto van woonhuis naar gemeentehuis en met het maximumbedrag dat door een werkgever aan een werknemer per afgelegde kilometer onbelast kan worden verstrekt. De fiscale regels zijn hierbij leidend.

2. De vaste reiskostenvergoeding wordt doorbetaald tijdens maximaal 6 aaneensluitende weken waarin het raadslid of commissielid afwezig is. Als er langdurige afwezigheid van het raadslid wordt verwacht, wordt vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetaald tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. De reiskostenvergoeding wordt daarna pas weer betaald vanaf de maand na de maand waarin het raadslid of commissielid zijn werkzaamheden heeft hervat.

Artikel 3 Reis- en verblijfkosten raads- en commissieleden voor reizen buiten de gemeente

1. Voor reizen buiten het grondgebied van de gemeente ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur als bedoeld in artikel 97 Gemeentewet worden aan een raads- of commissielid vergoed:

a. de kosten voor het gebruik van openbaar vervoer;

b. bij gebruik van een eigen auto het maximumbedrag dat door een werkgever aan een werknemer per afgelegde kilometer onbelast kan worden verstrekt.

2. Voor reizen buiten het grondgebied van de gemeente, ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur als bedoeld in artikel 97 Gemeentewet, worden aan een raadslid of commissielid bij gebruik van eigen auto tevens de parkeer-, veer- en tolkosten vergoed.

3. Boetes en naheffingsaanslagen voor parkeren worden niet vergoed.

4. Als een raadslid of commissielid een tijdelijke functionele beperking heeft, kan voor reizen als bedoeld in het eerste lid, een voor de beperking geschikte vervoersvoorziening worden vergoed of ter beschikking gesteld. Een verzoek voor een dergelijke vervoersvoorziening wordt ingediend bij het college.

5. De noodzakelijke en redelijkerwijs gemaakte werkelijke verblijfkosten die een raadslid of commissielid maakt in verband met reizen buiten het grondgebied ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur worden ten laste van de gemeente vergoed.

Artikel 3 vervalt

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 05 september 2023.

 

 

mr. J. Janssen, griffier

 

drs. J.J.L.M. Janssen, voorzitter

Naar boven