De Kempen in beweging - Kempisch Sport- en Beweegakkoord II

Kempisch Sport- en Beweegakkoord I

In navolging van het Nationaal Sportakkoord (2018) hebben we samen met de vier gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden, Sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, de kinderopvang en zorg- en maatschappelijke organisaties op 14 september 2020 het Kempisch sport en Beweegakkoord gesloten.

Een regionaal Sport- en beweegakkoord omdat er binnen de Kempengemeenten al veel wordt samengewerkt. Het onderwijs, de zorg- en maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de sport en beweegaanbieders in De Kempen zijn niet aan de gemeentegrenzen gebonden. Met het Kempisch sport en Beweegakkoord willen we bereiken dat iedereen met plezier kan bewegen en sporten, op zijn eigen niveau en op een manier die het beste bij hem of haar past. Om dit te kunnen realiseren, zijn er een aantal ambities geformuleerd.

  • Inclusief Sporten en Bewegen

  • Vaardig in Bewegen

  • Toekomst Sport en Beweegaanbieder:

    • -

      Duurzame Sportinfrastructuur

    • -

      Vitale Sport- en beweegaanbieders

    • -

      Positieve Sportcultuur

  • Kempisch Sport en Beweegplatform

Samen zijn we deze uitdaging aangegaan.

Inmiddels 3 ½ jaar verder kunnen we concluderen dat verschillende successen en initiatieven gerealiseerd zijn en/of in gang zijn gezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Het bestaand aanbod voor inclusief sporten en bewegen is inzichtelijk gemaakt. Uniek Sporten heeft meer bekendheid gekregen in de Kempen.

  • Er is een terugkerende column in het huis aan huis blad en via social media over de laatste ontwikkelingen/nieuws rondom sport en bewegen in de Kempen. Sport- en Beweegakkoord.

  • Kempen breed is ingezet op bewustwording en deskundigheidsbevordering van trainers, coaches, begeleiders en vrijwilligers. Hiertoe zijn er inhoudelijke (kader-) bijeenkomsten georganiseerd over verschillende onderwerpen zoals o.a. ledenwerving en behoud, vrijwilligersbeleid en is er een cursus georganiseerd rondom (voorkomen van) grensoverschrijdend gedrag.

  • Er wordt kleutergym, een afgeleide van het bestaand Nijntje programma, aangeboden bij een korfbalvereniging. En er is een voetbalvereniging bezig met de voorbereiding van het beweegprogramma ‘voetjebal’.

  • De COOL interventies zijn uitgebreid met een sport- en beweegaanbod. Aan het begin van het traject wordt vier weken in een sportschool gewerkt aan het verbeteren van de coördinatie en kracht van de deelnemers. Dit krijgt een vervolg door vier weken sport en spel. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met de sportverenigingen zodat de deelnemers ook kennis kunnen maken met het sport en beweegaanbod van de vereniging. In Reusel hebben we inmiddels de vraag uitgezet aan reguliere sportverenigingen om de deelnemers kennis te laten maken met hun sport- of beweegaanbod. In Eersel is er een groep van 15 mensen die onder begeleiding van een trainer van ‘Zorg in Oktober’ wekelijks sporten.

  • We blijven sporten en bewegen in de openbare ruimte (pannaveldjes, beweegtoestellen, basketbalpalen, kwiekbeweegroutes ) bevorderen en stimuleren.

  • De stichting ‘Kempen in beweging’ is opgericht. De stichting stelt zich ten doel het bevorderen van deelname aan en betrokkenheid bij sport, spel en bewegen door inwoners van de gemeenten Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden en het bevorderen van optimale benutting van de maatschappelijke functies van sport, spel en bewegen in de ruime zin van het woord. Bovenstaande initiatieven en activiteiten blijven we ondersteunen.

Ontwikkelingen en uitdagingen

We hebben ook te maken gehad met een aantal ontwikkelingen en uitdagingen. Zo heeft de coronacrisis haar weerslag gehad op de sport- en beweegdeelname van Nederlanders, op hun gezondheid en welzijn.

Zijn mensen andere of nieuwe sporten gaan beoefenen dan voor corona: meer buiten en meer ongeorganiseerd. Heeft de coronacrisis de sociaaleconomische verschillen in beweeggedrag aanzienlijk vergroot.

Het was al bekend dat laagopgeleiden minder vaak bewegen dan hoogopgeleiden, maar door de coronacrisis is dit verschil groter geworden. Zelfs tijdens periodes met versoepelde maatregelingen was geen terugkeer te zien naar het oude niveau van sociaaleconomische verschillen in beweging. Dit duidt erop dat de coronacrisis blijvende impact kan hebben op ongelijkheid in beweeggedrag. Daarnaast zijn sinds corona de thema’s alcohol, middelengebruik en eenzaamheid (bij jongeren) erg actueel in de Kempen.

We staan voor nieuwe uitdagingen en tegelijkertijd kansen. Uitdagingen en kansen die passen bij de huidige maatschappelijke tijdsgeest. De sector moet hierin mee, een nieuwe aanpak is gevraagd en het Sportakkoord II ‘Sport versterkt’ speelt hierop in.

Kempisch Sport en Beweegakkoord II

In navolging van het Hoofdlijnen Sportakkoord II ‘Sport versterkt’ hebben we samen met de vier gemeenten en de Stichting Kempen in Beweging het Sport en Beweegakkoord I geëvalueerd en herijkt.

Middels brede bijeenkomsten voor sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, de kinderopvang en zorg- en maatschappelijke organisaties willen we met elkaar in gesprek gegaan over de opgaves en thema’s. Het proces is opgestart maar krijgt nog een vervolg.

Open en dynamisch karakter

Onze gezamenlijke ambities en de gemaakte afspraken staan beschreven in dit Kempisch Sport en Beweegakkoord II. Het akkoord heeft een open en dynamisch karakter. Dat wil zeggen dat we nieuwe focusgebieden/ speerpunten kunnen toevoegen en nieuwe partners aan kunnen sluiten.

Verbinding

Naast het Kempisch Sport en Beweegakkoord is er ook een Kempisch Preventieakkoord (juni 2021) ‘Een gezonde Kempen, dat doen we samen!’. Waar mogelijk en passend zijn de ambities uit beide akkoorden aan elkaar verbonden. Het gaat dan onder andere om een toename van gezonde sportomgevingen waar niet wordt gerookt, verantwoord wordt omgegaan met alcohol en waar gezonde voeding ruimschoots beschikbaar is.

Ook zal afstemming plaatsvinden met het programma #Kempenbranie, Gezond en kansrijk opgroeien in de Kempen. Sporten is een belangrijke interventie in de preventieve aanpak van drank- en drugsgebruik.

Het Kempisch Sport en Beweegakkoord heeft een duidelijke verbinding met het Gezond en Actief Leven Akkoord GALA en levert aan de volgende doelstellingen:

  • Terugdringen gezondheidsachterstanden

  • Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

  • Een gezonde leefstijl

  • Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid

  • Vitaal ouder worden

De Kempen in beeld

De Kempen heeft veel te bieden, het is een streek met een rijke historie, mooie natuur en levendige dorpsgemeenschappen. Het is hier goed wonen, werken en recreëren. De sociale verbondenheid is groot, er is een hecht verenigingsleven en sporten, bewegen en cultuur staan hoog in het vaandel.

Er gebeurt al veel op het gebied van bewegen, sporten en het bevorderen van een gezonde leefstijl: we hebben een rijk en breed sport- beweegaanbod voor onze inwoners, ook voor specifieke (doel-)groepen. We hebben mooie accommodaties, waar grote groepen mensen met plezier sporten en bewegen. Dit hebben we mede te danken aan de vele fantastische vrijwilligers.

Het verenigingsleven is zeer belangrijk voor de Kempengemeenten en de kernen binnen die vier gemeenten. Verenigingen vormen een belangrijke factor met betrekking tot een goede leefbaarheid in onze kernen én in de regio.

Datzelfde geldt uiteraard ook voor de openbare ruimte; deze moet aantrekkelijker zijn en blijven, en jong en oud uitnodigen tot bewegen.

In de Kempen staan ‘Samen Doen’ en ‘Iedereen doet mee’ hoog in het vaandel. Iedereen moet in de gelegenheid worden gesteld om te kunnen participeren. Een grote variatie aan sport- en beweegmogelijkheden is daarbij van belang. Niet alle disciplines zijn in elke gemeente aanwezig, maar dat hoeft ook niet. Door goede samenwerking tussen de gemeenten is duidelijk dat inwoners uit de ene gemeente ook welkom zijn bij buurgemeenten.

Bevolking

Bergeijk

Aantal inwoners 19.089

Bladel

Aantal inwoners 21.020

Eersel

Aantal inwoners 19.530

Reusel-De Mierden

Aantal inwoners 13.551

Bewegen

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Beweegt dagelijks minstens 1 uur 4-11 jaar

52%

51%

42%

43%

Is lid van een sportvereniging of sportclub 4-11 jaar

68%

64%

73%

71%

Sport wekelijks bij sportschool/-club (2e en 4e klas VO)

88%

87%

Loopt/fietst zelf 5 dagen p/w naar school 4-11 jaar

54%

57%

57%

61%

Loopt/fietst zelf 5 dagen p/w naar school (2e en 4e klas VO)

90%

93%

Bron GGD kind monitor 0t/m 11 jaar 2021 / Corona Gezondheidsmonitor jeugd 2021

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel -De Mierden

Sport wekelijks 18-64 jaar

58%

67%

Sport wekelijks 65+

58%

59%

44%

40%

Beweegt voldoende 18-64 jaar

Beweegrichtlijn 2017

51%

57%

55%

53%

Beweegt voldoende 65+

Beweegrichtlijn 2017

40%

43%

42%

39%

Bron GGD volwassen en ouderen monitor 2020

Gezondheid

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Ervaart eigen gezondheid als (zeer) goed 18-64 jaar

84%

77%

76%

Ervaart eigen gezondheid als (zeer) goed 65+

69%

59%

59%

(Ernstig) beperkt in activiteiten vanwege gezondheid 18-64 jaar

4%

2%

4%

6%

(Ernstig) beperkt in activiteiten vanwege gezondheid 65+

6%

5%

8%

8%

Heeft chronisch fysieke klachten 18-64 jaar

61%

53%

54%

54%

Heeft chronisch fysieke klachten 65+

72%

64%

72%

69%

Heeft chronisch psychische klachten 18-64 jaar

31%

29%

34%

25%

Heeft chronisch psychische klachten 65+

32%

29%

31%

32%

Gehoorbeperking 18-64 jaar

3%

2%

4%

2%

Gehoorbeperking 65+

10%

8%

8%

9%

Gezichtsbeperking 18-64 jaar

5%

3%

5%

4%

Gezichtsbeperking 65+

6%

5%

7%

9%

Mobiliteitsbeperking 18-64 jaar

5%

5%

2%

3%

Mobiliteitsbeperking 65+

14%

16%

20%

14%

Kwetsbaarheid ouderen 65+

20%

23%

27%

20%

Bron GGD volwassen en ouderen monitor 2020

Gewicht

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De-Mierden

Obesitas 4-11 jaar

1%

1%

1%

3%

Bron GGD kind monitor 0t/m 11 jaar 2021/ Corona Gezondheidsmonitor jeugd 2021

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De-Mierden

Overgewicht inclusief obesitas 18-64 jaar

51%

48%

44%

53%

Overgewicht inclusief obesitas 65+

59%

61%

56%

64%

Bron GGD volwassen en ouderen monitor 2020

Eenzaam

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De-Mierden

Kind heeft voldoende vriend(innet)jes om buiten schooltijd mee te spelen 4-11 jaar

90%

94%

96%

91%

Voelde zich vaak tot altijd eenzaam afgelopen jaar (2e en 4e klas VO) 12% 12% Bron GGD kind monitor

12%

12%

Bron GGD kind monitor 0t/m 11 jaar 2021/Corona Gezondheidsmonitor jeugd 2021

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Is eenzaam 18-64 jaar

38%

40%

36%

36%

Is eenzaam 65+

46%

49%

43%

44%

Bron GGD volwassen en ouderen monitor 2020

Financien

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Heeft moeite met rondkomen 18-64 jaar

16%

14%

12%

17%

Heeft moeite met rondkomen 65+

9%

7%

7%

8%

Bron GGD volwassen en ouderen monitor 2020

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Langdurig laag inkomen

1.2%

1.3%

1.3%

1%

Een inkomen is laag wanneer het minder is dan 13.250 euro per jaar (1.130 euro per maand) Bron: CBS Armoedemonitor 2020

Bergeijk

Bladel

Eersel

Reusel-De Mierden

Kinderen die in armoede leven

5,2%

5.3%

4.7%

5.2%

Bron : Nji Kinderen die in armoede leven

Ook in de Kempen spelen een aantal trends en ontwikkelingen. Denk hierbij aan demografische veranderingen, toestroom van vluchtelingen, digitalisering, individualisering en terugloop van leden en vrijwilligers.

Verandering in beweegbehoefte, ongeorganiseerd sporten en bewegen en sporten in de openbare ruimte, gezonde leefstijl, leefbaarheid in de kernen, van curatief naar preventief, sport als middel, zelfredzaamheid, etc.

We zien ook dat sporten bij kinderen, het lid kunnen zijn van een sportvereniging, soms onder druk staat. Denk hierbij aan éénoudergezinnen die niet altijd de financiële mogelijkheden hebben, samengestelde gezinnen waarbij vader en moeder niet in dezelfde plaats wonen, twee verdieners die explicieter een beroep doen op het naschoolse (sport-) aanbod. Er is een uitstroom van jongeren bij verenigingen.

De cijfers tonen aan dat eenzaamheid is toegenomen in de afgelopen jaren en het drank- en middelengebruik onder jongeren een aandachtspunt blijft.

Maken we een doorkijk dan krijgt de Kempen, de Brainportregio ook te maken met de schaalsprong. De regio staat voor een enorme opgave, met een groei van 72.000 nieuwe arbeidsplaatsen in 2030. Hiervoor is een woningbouwgroei van minimaal 62.000 woningen begroot in 2030.

Ambities

In het Hoofdlijnen Sportakkoord II ligt de nadruk op drie ambities, die weergeven wat we willen bereiken om de sport in Nederland te versterken. Deze ambities zijn leidend. De thema’s benoemd in dit Kempisch Sport en Beweegakkoord zijn uitgewerkt uitgaande van deze drie ambities.

  • 1.

    Het verstevigen van het fundament van de sport:

    De voorwaarden om te kunnen sporten en daar plezier aan te beleven, moeten worden verbeterd. Het gaat over mensen, organisaties, cultuur en materiële voorzieningen in de sport.

  • 2.

    Het vergroten van het bereik van de sport:

    Meer mensen moeten zich aangesproken en uitgenodigd voelen te gaan sporten en sport te beleven, bijvoorbeeld door belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen, mensen te prikkelen en meer succesverhalen te delen.

  • 3.

    Meer betekenis geven aan sport:

    De waarde van sport voor de maatschappij (energie, plezier en zingeving in het dagelijks leven) door en van de sport zelf, en een bijdrage aan het tegengaan van eenzaamheid en kansenongelijkheid, of juist het bevorderen van gezondheid.

Thema’s

We bouwen voort op de ervaringen die we hebben opgedaan met het Kempisch Sport en Beweegakkoord I. Voor het Kempisch Sport en Beweegakkoord II hebben we vijf thema’s vastgesteld.

  • 1.

    Inclusie en diversiteit

  • 2.

    Vaardig in bewegen

  • 3.

    Toekomst Sport en Beweegaanbieder

    • Sociaal veilige sport

    • Vitale sportaanbieders

    • Clubondersteuning

  • 4.

    Uitnodigende en Beweegvriendelijke Omgeving

  • 5.

    Talentontwikkeling en de maatschappelijke waarde van topsport

De thema’s en de daarbij behorende actiepunten zijn grotendeels bestaande thema’s. Hier en daar hebben we aantal actielijnen/accenten toegevoegd maar veelal is het verdiepen en bestendigen van bestaande actielijnen. De thema’s hangen met elkaar samen, versterken elkaar en maken samen het Kempisch Sport en Beweegakkoord II.

Stichting Kempen in Beweging levert een belangrijke bijdrage en verbindt de thema’s en partners met elkaar.

Inclusie en diversiteit

We vinden het belangrijk dat iedereen in de Kempen met plezier kan sporten en bewegen op zijn/haar niveau. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dit is het niet altijd voor iedereen. Er is een groep die weinig of niet sport en beweegt. Denk hierbij aan mensen met een beperking, mensen met een chronische aandoening, mensen in armoede, eenzaamheid of met een afstand tot de arbeidsmarkt, (kwetsbare) ouderen of mensen met een migratieachtergrond. Zij ervaren soms belemmeringen om te gaan sporten en bewegen door bijvoorbeeld leeftijd, geaardheid, beperking, culturele achtergrond of financiële situatie. Iedereen moet in staat zijn om te kunnen gaan en blijven sporten en bewegen.

Wat blijven of gaan doen?

We bevorderen dat mensen met een beperking, een chronische aandoening, een migratieachtergrond, (kwetsbare) ouderen en mensen in armoede en eenzame mensen meer (kunnen) gaan sporten en bewegen.

  • -

    Belangrijk om sport en bewegen nog toegankelijker te maken door:

  • -

    We blijven Kempen breed inzetten op Uniek Sporten.

  • -

    Tegemoetkoming in financiën voor mensen die het moeilijk hebben en meer bekendheid geven aan financiële regelingen/ tegemoetkomingen.

  • -

    Indien nodig en waar mogelijk ook accommodaties aanpassen zodat deze toegankelijker worden.

  • -

    Aandacht voor inzetten op Sportmaatjes.

  • -

    We willen voor mensen met een beperking die zelf niet in de gelegenheid zijn om te kunnen sporten en bewegen het project ‘de Beweegdroom’ introduceren.

  • -

    We willen onderzoeken of en welke rol verenigingen (als sociale magneet) kunnen vervullen om vluchtelingen zich thuis te laten voelen. Sporten verbindt namelijk.

Het bestaand aanbod voor inclusief sporten en bewegen is inzichtelijk, vindbaar en makkelijk toegankelijk.

  • -

    We blijven Uniek Sporten ondersteunen en meer bekendheid geven.

  • -

    De dorpsraden, KBO, buurtverenigingen, thuiszorg, mantelzorg en de ambulante zorg zijn belangrijke partners bij het in beeld krijgen van de doelgroep; ook zij kunnen het aanbod onder de aandacht brengen van de doelgroep.

  • -

    We zetten in op een warme overdracht van de eerstelijns zorg naar sport- en beweegaanbieders. Een eventuele Beweegmakelaar kan hierin een belangrijk rol vervullen.

We zetten Kempen breed in op bewustwording en deskundigheidsbevordering van trainers, coaches, begeleiders en vrijwilligers zodat zij voldoende kennis en kunde bezitten om specifieke (doel-) groepen te begeleiden bij hun sport- en beweegactiviteiten.

  • -

    Inhoudelijke bijeenkomsten organiseren op basis van de vraag/behoeften. We denken aan inspiratiebijeenkomsten, masterclass en workshops; we stellen hiervoor een jaarkalender op.

  • -

    O.a. de sportcoach Uniek Sporten BErgeijkACTIVE, Clicksport en Oktober kunnen hierin een inhoudelijke bijdrage leveren.

Vaardig in bewegen

Spelen, bewegen en sporten is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van veel kinderen. Kinderen die te weinig bewegen, ontwikkelen zich motorisch minder goed en hebben een grotere kans op overgewicht. Kinderen die motorisch minder ontwikkeld zijn, beleven daarbij vaak minder plezier aan sport en kunnen makkelijker aan de zijlijn komen te staan omdat ze niet goed mee kunnen. Daardoor wordt de kans op stoppen met sporten groter. Daarom is het van belang kinderen van jongs af aan vaardig in bewegen te maken.

In de Kempen willen we ervoor zorgen dat bewegen voor kinderen vanzelfsprekend is en dat de motorische vaardigheden van de kinderen toenemen. Dit vanuit de gedachte dat een goede motoriek de basis vormt voor een leven lang met plezier sporten en bewegen en dat goede motorische vaardigheden van belang zijn bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Naast de groep van 0- 12 jaar hebben we ook specifieke aandacht voor de uitval in de sport van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. We vinden het belangrijk dat ook deze groep blijft bewegen en willen samen met de jongeren kijken hoe we ze kunnen uitdagen om te blijven bewegen en sporten.

Voldoende bewegen is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen en ouderen. Het houdt mensen vitaal zowel fysiek als mentaal. Om ouderen in de Kempen voldoende te laten bewegen, is georganiseerd aanbod van belang. Maatwerk in beweegadvies, goede begeleiding van de beweegactiviteiten en inzetten op bewezen effectieve interventies zoals valpreventie en de gecombineerde leefstijl interventie.

Het is niet voor iedere oudere inwoner vanzelfsprekend om deel te nemen aan de beweegactiviteiten. Een warme overdracht van de eerstelijns zorg naar sport- en beweegaanbieders is daarbij van belang.

Zo biedt Oktober verschillende activiteiten en vormen aan op het gebied van bewegen voor senioren. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan KBO fitness in de Kempen. Ook willen we stimuleren dat sport en beweegaanbieders zich in zetten op de doelgroepen die achterblijven met betrekking tot sport en bewegen.

Wat blijven of gaan doen?

We blijven inzetten op bewustwording bij ouders/verzorgers, leerkrachten, sport- en beweegaanbieders zodat zij zich bewust zijn van het belang van voldoende, gevarieerde en kwalitatieve beweging.

  • -

    Hiervoor willen we, in verbinding/gesprek met betrokkenen, een Kempen brede campagne opzetten met concrete opvolging d.m.v. activiteiten bij verenigingen en aanbieders.

  • -

    Informatieavonden organiseren bij o.a. kinderdagopvang, onderwijs, gemeenschapshuis.

  • -

    Voorlichtingsactiviteiten organiseren via fysiopraktijk, gemeente, consultatiebureau.

We willen de sport- en beweegdeelname van alle kinderen en jongeren vergroten en verbeteren. Dit willen we onder andere doen door kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse sporten en bewegingsvormen.

  • -

    De programma’s van Clicksport, Sjors Sportief, Nijntje Beweegt kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Deze programma’s ondersteunen we en breiden we waar nodig uit.

  • -

    Er is een naschools programma Scoolsport opgezet voor leerlingen van het VMBO. De leerlingen van leerjaar 1 en 2 kunnen kennismaken met verschillende sporten. Binnen het programma wordt nauw samengewerkt met de verenigingen. Dit programma ondersteunen we en breiden we waar nodig uit.

  • -

    We willen samen met de jongeren in gesprek kijken hoe we ze kunnen uitdagen om te blijven bewegen en sporten.

  • -

    We willen verkennen of het programma MDT (Maatschappelijke Diensttijd) in de Kempen ingezet kan gaan worden om jonge vrijwilligers in de sport een kans te geven.

  • -

    We activeren ouders en we organiseren activiteiten samen met de verenigingen om ouders (eventueel met kinderen) meer te laten sporten en bewegen.

We willen de sport- en beweegdeelname van ouderen stimuleren en vergroten. Dit willen we onder andere doen door ouderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse bewegingsvormen en maatwerk te bieden in beweegadvies.

  • -

    We willen aankomende periode specifieke aandacht hebben voor sport en beweegactiviteiten voor de doelgroep 55+.

  • -

    We willen blijven inzetten op goede en professionele begeleiding.

  • -

    We zetten in op bewezen effectieve interventies zoals valpreventie en de gecombineerde leefstijl interventie.

  • -

    We zetten in op een warme overdracht van de eerstelijns zorg naar sport- en beweegaanbieders. Een eventuele Beweegmakelaar kan hierin een belangrijk rol vervullen.

We zetten in op deskundigheidsbevordering van trainers, coaches, leerkrachten en begeleiders zodat zij voldoende kennis en kunde bezitten om kinderen kwalitatief en gevarieerd te laten bewegen.

  • -

    We organiseren inhoudelijke bijeenkomsten op basis van de vraag/behoeften. Deze vraag gaan we ophalen bij de verenigingen, het onderwijs en de kinderdagopvang.

  • -

    We bekijken of het mogelijk is om te komen tot een dekkend netwerk van fysiotherapeuten die verenigingen op afroep kunnen ondersteunen bij vragen omtrent bewegen en motorische vaardigheden.

Toekomst Sport en Beweegaanbieder

  • Sociaal veilige sport

  • Vitale sportaanbieders

  • C lubondersteuning

In de Kempen hebben we een rijk en breed sport- en beweegaanbod en er zijn veel verenigingen in de Kempen actief. Sportverenigingen en clubs zijn een belangrijke partner om de sport- en beweegdeelname te verhogen, ze dragen bij aan de vitaliteit (gezondheid, sociaal, economisch) van De Kempen. Sporten, bewegen is niet alleen gezond, het geeft ook plezier en zorgt voor ontmoeting, sociale samenhang en leefbaarheid in de Kempen.

Toch zijn er ook verschillende uitdagingen. Zo komt een aantal verenigingen steeds meer onder druk te staan. Er zijn verenigingen die kampen met een tekort aan trainers, vrijwilligers en kader en een terugloop hebben van leden en inkomsten.

Sport- en beweegaanbieders moeten in kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen, een beweegaanbod hebben dat aansluit op de vraag en bij behoeften van de hedendaagse sporter. Samenwerken met andere aanbieders en partners en maatschappelijk ondernemen.

In de Kempen vinden we het belangrijk dat sport- en beweegaanbieders vitaal en toekomstbestendig zijn. We willen investeren op een groei van het aantal vitale sport- en beweegaanbieders.

Een basisvoorwaarde om met plezier te kunnen sporten is een sociaal veilige sport. Steeds meer sportverenigingen en clubs zijn hiermee actief bezig en aan de slag. Toch blijven we het belangrijk vinden om aandacht te blijven besteden aan dit onderwerp. We denken hierbij aan kennisdeling middels bijeenkomsten, het wederom aanbieden van de cursus grensoverschrijdend gedrag en we starten met de cursus van NOC*NSF ‘Vertrouwenscontactpersoon’ in de Kempen. Aankomende periode willen we kijken hoe we bovenstaande activiteiten eventueel aangevuld met andere activiteiten en maatregelen verder kunnen verdiepen en bestendigen.

Sportverenigingen en clubs hebben veelal geen goed beeld en overzicht van welke ondersteuning geboden (vanuit o.a. de sportbonden, NOC*NSF, RaboClubSupport en de gemeente) kan worden en hoe dit georganiseerd is.

We willen daarom in de aankomende periode gaan onderzoeken hoe we in de Kempen de club- verenigingsondersteuning kunnen gaan optimaliseren zodat we op maat en passende ondersteuning kunnen bieden. Eén loket voor clubondersteuning waar hulpvragen, oplossingen en interventies bij elkaar komen. Maar ook waar professionals en organisaties vanuit verschillende sectoren bij elkaar komen, waar dus samengewerkt wordt om de club optimaal te ondersteunen.

Wat blijven of gaan doen?

We ondersteunen sport- en beweegaanbieders op weg naar een vitale en toekomstbestendige vereniging.

  • -

    We organiseren inspiratie- themabijeenkomsten, ‘Het Sportlandschap 2040’ zodat kennisoverdracht, ervaringen en best practices gedeeld kunnen worden en we samen een visie kunnen ontwikkelen voor de toekomst.

We blijven investeren op een sociaal veilige sport (cultuur) zodat iedereen zich welkom voelt en blijft voelen en met plezier kan sporten en bewegen.

  • -

    Dit willen we onder andere doen door kennisdeling, aanbieden van cursussen, de inzet van vertrouwenspersonen en door er naar te streven dat al onze vrijwilligers en professionals in het bezit zijn van een VOG.

  • -

    Aankomende periode willen we kijken hoe we bovenstaande activiteiten, eventueel aangevuld met andere activiteiten en maatregelen, verder kunnen verdiepen en bestendigen.

In de aankomende periode gaan onderzoeken hoe we in de Kempen de club- verenigingsondersteuning kunnen gaan optimaliseren zodat we op maat en passende ondersteuning kunnen bieden.

  • -

    Eén loket voor clubondersteuning waar hulpvragen, oplossingen en interventies bij elkaar komen.

We versterken de samenwerking tussen sport- beweegaanbieders onderling en met de kinderopvang, onderwijs, de zorg en andere maatschappelijke partners.

  • -

    Er ligt met Clicksport BErgeijkACTIVE en Sjors Sportief al een goede basis. We ondersteunen dit verder en waar nodig en mogelijk breiden we uit.

We gaan waar mogelijk accommodaties, terreinen en materialen meer delen. We onderzoeken nieuwe en (flexibele) vormen van lidmaatschap nader.

  • -

    Als eerste halen we bestaande ervaringen op, regionaal en landelijk. Denk aan vernieuwende lidmaatschapsvormen, gezamenlijk/combi lidmaatschap etc. Om vervolgens een plan/voorstel te maken voor de Kempen.

We willen dat alle speeltuinen in de Kempen rookvrij zijn. Ook vinden we het belangrijk dat we toewerken naar rookvrije sportverenigingen en gezonde(re) kantines.

  • -

    Al heel wat sport en beweegaanbieders in de Kempen zijn bezig met een gezonde(re) kantine en een rookvrije sport omgeving. Deze ontwikkelingen ondersteunen we. TeamFit kan hierin een bijdrage leveren.

  • -

    We sluiten aan bij het Preventieakkoord: alle speeltuinen zijn vanaf 2025 rookvrij en (nagenoeg) alle sportverenigingen zijn rookvrij.

Uitnodigende en Beweegvriendelijke Omgeving

  • Ruimte voor sport en bewegen

Om met zijn allen te kunnen sporten en bewegen hebben we een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur nodig in de Kempen. Dit betekent dat de voorzieningen op orde zijn en er een goede spreiding is van accommodaties en ontmoetingsplekken over de Kempen.

Het gaat niet alleen om sportvelden, accommodaties sporthallen en clubhuizen, maar ook om openbare ruimtes zoals het park, het pleintje in de buurt, de speeltuin en aantrekkelijke routes voor voetgangers en fietsers.

De omgevingsvisies van de gemeenten bieden kansen en kunnen hier een bijdrage aan leveren. Een belangrijke ontwikkeling is de schaalsprong die in de Brainportregio gaat plaatsvinden.

Verduurzaming is een maatschappelijke opgave waar we vanuit de sport onze bijdrage aan willen leveren door onze sportaccommodaties zoveel mogelijk te verduurzamen. Wat blijven of gaan doen?

Door middel van samenwerking tussen partners en het combineren van aanbod, kunnen er meer activiteiten voor jong en oud in de natuur worden georganiseerd.

  • -

    Er worden activiteiten op maat opgezet voor specifieke doelgroepen. We betrekken de doelgroepen erbij omdat we willen dat zij er ook gebruik van maken.

We willen onze sportaccommodaties zoveel mogelijk verduurzamen.

  • -

    Steeds meer sportverenigingen en clubs zijn hiermee actief bezig en aan de slag. We willen dit waar mogelijk (actief) ondersteunen.

We sturen aan op een dekkend netwerk en goede spreiding van voorzieningen en activiteiten over de Kempen.

  • -

    Bij de sport- en beweegaanbieders groeit ook steeds meer het besef dat voor een passend en dekkend aanbod dat voldoet aan de eisen en wensen van de hedendaagse sporter, een efficiënter gebruik en een betere exploitatie van de accommodaties het van belang is om meer te gaan samenwerken. Dit willen en blijven we stimuleren en ondersteunen.

De Brainportregio, waaronder de Kempen staat voor een enorme opgave wat betreft de schaalsprong die gaat plaatsvinden. Dit heeft ook invloed op de sportinfrastructuur, het sport- en beweegaanbod en het verenigingsleven.

Samen met (kennis-) partners willen we een doorkijk maken richting de toekomst. Verbinden, kennisdeling en komen tot een gedragen actieve (kennis-)agenda 2030. Bevorderen van een toegankelijke, uitnodigende en toekomstbestendige sportomgeving voor iedereen in de Kempen.

We vinden het belangrijk dat bewoners en toekomstige gebruikers betrokken worden bij de inrichting van de beweegvriendelijke openbare ruimte.

Talentontwikkeling en de maatschappelijke waarde van topsport

We onderkennen het belang en de meerwaarde van (sport)evenementen in de Kempen en de (top)sporters uit de regio die een belangrijke rol (kunnen) vervullen voor het inspireren en aanzetten van inwoners, in het bijzonder de jongeren, om meer te (gaan) bewegen en sporten.

De topsport kan niet bestaan zonder de aanwas en ontwikkeling van nieuw talent binnen verenigingen. De breedtesport vormt de basis voor de topsport. We willen aandacht besteden aan zowel breedtesport als topsport/talentontwikkeling vanuit de gedachte dat beiden ‘onlosmakelijk verbonden zijn en elkaar onderling versterken’. Daarbij raakt het thema ook de andere thema’s en de ambities die daarbij zijn geformuleerd.

Wat blijven of gaan doen?

Het thema Talentontwikkeling en de Maatschappelijke waarde van Topsport willen we in 2023-2024 verder uitwerken in samenhang met de andere thema’s en de ambities.

Bij Vaardig in Bewegen en Toekomst Sport en Beweegaanbieder kunnen mensen naar eigen mogelijkheden en inzichten gaan sporten. De sporters worden begeleid door een deskundig kader en kunnen gebruik maken van accommodaties die voldoen aan de hedendaagse normen en eisen. Een aantal hiervan blijkt talentvol, en een deel daarvan haalt de top. Hoe breder de basis, hoe groter de kans dat daaruit, door talentherkenning en talentontwikkeling, topsporters voortkomen. Topsport heeft een inspirerende kracht. Daarmee bedoelen we de wijze waarop topsport mensen weet te raken en de maatschappelijke impact die topsportevenementen hebben.

Aan de slag

We doen het samen

We willen sport en bewegen versterken en de maatschappelijke kracht van sport optimaal benutten. Samen met sport- en beweegaanbieders, onderwijs, zorg- en maatschappelijke organisaties, gemeente willen we deze uitdagingen nu en in de toekomst aangaan. De kerngroep voert de regie over de uitvoering en de tussentijdse monitoring van het Kempisch Sport en Beweegakkoord.

Kerngroep

  • -

    Coördinator Sport en Preventie

  • -

    Stichting Kempen in Beweging

  • -

    Afvaardiging van de vier gemeenten

Coördinator Sport en Preventie

De coördinator Sport en Preventie zorgt voor verbinding tussen thema’s en onderdelen binnen de Brede SPUK gezondheid, sport en bewegen en sociale basis.

Coördinator Sport en Preventie de Kempen: Niek van Boekel, gemeente Bladel, ad interim tot uiterlijk eind oktober 2023

Platform

Stichting Kempen in Beweging levert een belangrijke bijdrage, verbindt de thema’s en partners met elkaar.

Als onafhankelijk adviesorgaan zorgt de stichting ervoor dat de gemeenten bij de ontwikkeling en uitvoering van het sportbeleid en aanpalende beleidsterreinen die direct of indirect betrokken zijn bij sport en bewegen, gebruik kan maken van de kennis, ervaring en standpunten van de sport- en beweegwereld in de Kempen. Stichting de Kempen houdt voortdurend contact met de sportende en bewegende inwoners om de kennis actueel te houden: met verenigingen en andere sportaanbieders (zowel niet-commercieel als commercieel), met individueel of met ongebonden sportende en bewegende inwoners van de Kempen en met maatschappelijke organisaties in de sfeer van onderwijs, (gezondheids-) zorg en sociaal domein die Sport en Bewegen als een meerwaarde zien. Daarmee is de stichting een gewaardeerde gesprekspartner voor de gemeenten. Uitwisseling ervaringen

Jaarlijks houden we minimaal twee bijeenkomsten die in het teken staan van het Kempisch Sport en Beweegakkoord II. Hierbij blikken we terug en kijken we vooruit. We bepalen gezamenlijk nieuwe focusgebieden en speerpunten.

Financien

In 2023 t/m 2026 is er jaarlijks een uitvoeringsbudget beschikbaar.

2023 t/m 2025

2026

Gemeente Bergeijk

€ 13.040

€ 10.027

Gemeente Bladel

€ 14.867

€ 11.431

Gemeente Eersel

€ 12.546

€ 9.647

Gemeente Reusel-De Mierden

€ 9.600

€ 7.381

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Brede Regeling Combinatiefunctie (BRC) voor de inzet van de verschillende combinatiefunctionarissen. In de aankomende periode gaan we de BRC herijken en maken we afspraken met het onderwijs over een afbouwmodel m.b.t. de inzet van combinatiefunctionarissen in onderwijstijd.

Indien sport en beweegaanbieders (club-) ondersteuning nodig hebben kunnen zij gebruikmaken van de services binnen de Sportlijn.

Monitoring

Om ervoor te zorgen dat we niet blijven steken in goede voornemens, werken wij mee aan de monitoring van de verschillende actiepunten.

De kerngroep heeft hierin een belangrijke rol. Zij monitort de voortgang en de uitvoering. Jaarlijks, en indien nodig tussentijds, worden de partners hierover geïnformeerd.

Checklist herijking Kempisch Sport en Beweegakkoord Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden

Een lokaal of regionaal Sportakkoord is een akkoord waarin door gemeente(n), sportaanbieders en maatschappelijke organisaties (welzijn, gezondheidszorg, onderwijs) afspraken zijn gemaakt over het beleid rondom sport en sportief bewegen en dat is gebaseerd op het landelijk Sportakkoord. Het blijft mogelijk voor gemeenten om, bij de herijking, de krachten te bundelen om tot een regionaal Sportakkoord te komen en daar uitvoering aan te geven.

U kunt deze checklist gebruiken als hulpmiddel om het lokale of regionale sportakkoord te herijken. De in te vullen onderdelen kunt u verwerken in uw bijgestelde sportakkoord.

Opgav en en ambities

Toelichting

In te vullen door gemeente

Kernteam

Beschikken over een kernteam dat de regie voert over de herijking en uitvoering van het lokaal Sportakkoord. Dit kernteam bestaat ten minste uit vertegenwoordigers van de gemeente, de lokale sportsector en maatschappelijke organisaties (welzijn, gezondheidszorg, onderwijs).

Samenstelling:

  • -

    Coördinator Sport en Preventie

  • -

    Stichting Kempen in Beweging

  • -

    Afvaardiging van de vier gemeenten

Coördinator sport en preventie

Inzetten van een coördinator sport en preventie. Deze functionaris:

  • 1).

    coördineert de herijking en uitvoering van het lokaal Sportakkoord.

  • 2).

    legt de verbinding met de lokale uitvoering van GALA en het integrale plan van aanpak voor de Brede SPUK.

Gemeenten kunnen vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties middelen inzetten voor het aanstellen van deze functionaris.

Naam coördinator sport en preventie:

Niek van Boekel, gemeente Bladel, ad interim tot uiterlijk eind oktober 2023

Tussentijds worden de verschillende mogelijkheden mbt de invulling en het werkgeverschap verkend.

 

E-mailadres:

n.vanboekel@bladel.nl

Monitoring en evaluatie

Meewerken aan activiteiten rondom monitoring en evaluatie die in het kader van het Sportakkoord en de Brede SPUK plaatsvinden in de periode 2023–2026.

Ja

 

Om ervoor te zorgen dat we niet blijven steken in goede voornemens, werken wij mee aan de monitoring van de verschillende actiepunten.

De kerngroep heeft hierin een belangrijke rol. Zij monitort de voortgang en de uitvoering. Jaarlijks, en indien nodig tussentijds, worden de partners hierover geïnformeerd.

Het fundament op orde

Hoe wordt het fundament (vitale sportaanbieders, duurzaam beleid) van de lokale sportsector versterkt? Denk hierbij aan veiligheid, kwaliteit en toegankelijkheid.

Toelichting: zie overzicht acties en maatregelen Kempisch Sport en Beweegakkoord II en het Kempisch Sport en Beweegakkoord

Vergroten bereik

Hoe wordt het bereik (draagvlak partners, deelname partners) van het lokale Sportakkoord vergroot? En hoe zorgen we er daarmee voor dat het aantal mensen die we in beweging brengen groeit? Het gaat hierbij om het aanspreken van nieuwe doelgroepen en groepen mensen die te weinig sporten en bewegen.

Toelichting: zie overzicht acties en maatregelen Kempisch Sport en Beweegakkoord II en het Kempisch Sport en Beweegakkoord

Meer (zichtbare) betekenis

Hoe wordt de betekenis van sport op lokaal niveau zichtbaar gemaakt en benut (podium topsport benutten, verbinding met GALA, IZA, School & Omgeving)? Dit betreft vooral de verbinding met en tussen domeinen (zorg, sport en bewegen, onderwijs, gezondheid). Denk hierbij ook aan het benutten van topsport om de maatschappelijke waarde van de sport in de etalage te zetten.

Toelichting: zie overzicht acties en maatregelen Kempisch Sport en Beweegakkoord II en het Kempisch Sport en Beweegakkoord

Betrekken lokale partners

Bij de herijking van het lokaal Sportakkoord wordt aantoonbaar gestreefd naar het betrekken van het merendeel van sportclubs, ondernemers in de sport en maatschappelijke instellingen. Herijking is zichtbaar een proces dat de hele lokale gemeenschap aangaat.

Beschrijving (voorbereiding) proces:

Samen met de vier gemeenten en de Stichting Kempen in Beweging hebben we het Sport en Beweegakkoord I geëvalueerd en herijkt.

Middels brede bijeenkomsten voor sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, de kinderopvang en zorg- en maatschappelijke organisaties willen we met elkaar in gesprek gegaan over de opgaves en thema’s.

Het proces is opgestart maar krijgt nog een vervolg.

 

Daarnaast houden we jaarlijks minimaal twee bijeenkomsten die in het teken staan van het Kempisch Sport en Beweegakkoord II. Hierbij blikken we terug en kijken we vooruit. We bepalen gezamenlijk nieuwe focusgebieden en speerpunten.

Sociale veiligheid en integriteit

In de periode 2023–2026 gaat de gemeente (in samenspraak met het kernteam) werken aan een plan van aanpak om sociale veiligheid en integriteit op lokaal niveau bij alle sportaanbieders waarmee de gemeente een relatie heeft te stimuleren en ondersteunen.

Beschrijving hoofdlijnen plan van aanpak:

Een basisvoorwaarde om met plezier te kunnen sporten is een sociaal veilige sport. Steeds meer sportverenigingen en clubs zijn hiermee actief bezig en aan de slag. Toch blijven we het belangrijk vinden om aandacht te blijven besteden aan dit onderwerp. We denken hierbij aan kennisdeling middels bijeenkomsten, het wederom aanbieden van de cursus grensoverschrijdend gedrag en we starten met de cursus van NOC*NSF ‘Vertrouwenscontactpersoon’ in de Kempen. Aankomende periode willen we kijken hoe we bovenstaande activiteiten eventueel aangevuld met andere activiteiten en maatregelen verder kunnen verdiepen en bestendigen.

Actie

  • -

    We blijven investeren op een sociaal veilige sport (cultuur) zodat iedereen zich welkom voelt en blijft voelen en met plezier kan sporten en bewegen.

  • -

    Dit willen we onder andere doen door kennisdeling, aanbieden van cursussen, de inzet van vertrouwenspersonen en door er naar te streven dat al onze vrijwilligers en professionals in het bezit zijn van een VOG.

  • -

    Aankomende periode willen we kijken hoe we bovenstaande activiteiten, eventueel aangevuld met andere activiteiten en maatregelen, verder kunnen verdiepen en bestendigen.

Clubondersteuning

In de periode 2023–2026 gaan de gemeente, lokale clubondersteuners en adviseur lokale sport (samen met het kernteam) in gesprek om de toegang, coördinatie en kwaliteit van clubondersteuning op lokaal of regionaal niveau te verbeteren. De mogelijkheid om één loket voor clubondersteuning in te richten wordt hierbij onderzocht.

Beschrijving actiepunten verbetering clubondersteuning:

Sportverenigingen en clubs hebben veelal geen goed beeld en overzicht van welke ondersteuning geboden (vanuit o.a. de sportbonden, NOC*NSF, RaboClubSupport en de gemeente) kan worden en hoe dit georganiseerd is.

We willen daarom in de aankomende periode gaan onderzoeken hoe we in de Kempen de club- verenigingsondersteuning kunnen gaan optimaliseren zodat we op maat en passende ondersteuning kunnen bieden. Actie

  • -

    Eén loket voor clubondersteuning waar hulpvragen, oplossingen en interventies bij elkaar komen. Maar ook waar professionals en organisaties vanuit verschillende

Lokaal sportplatform

In de periode 2023–2026 onderzoekt de gemeente (in samenspraak met het kernteam en de adviseur lokale sport) de mogelijkheid om een lokaal sportplatform in te richten.

Zo’n sportplatform brengt de lokale sportaanbieders samen met het oog op samenwerking, één aanspreekpunt voor en met de gemeente, en belangenbehartiging. Een vorm hiervan is een lokale sportraad.

In gemeente bestaat een lokaal sportplatform:

Ja : Stichting Kempen in Beweging

 

Als onafhankelijk adviesorgaan zorgt de stichting ervoor dat de gemeenten bij de ontwikkeling en uitvoering van het sportbeleid en aanpalende beleidsterreinen die direct of indirect betrokken zijn bij sport en bewegen, gebruik kan maken van de kennis, ervaring en standpunten van de sport- en beweegwereld in de Kempen. Stichting de Kempen houdt voortdurend contact met de sportende en bewegende inwoners om de kennis actueel te houden: met verenigingen en andere sportaanbieders (zowel niet-commercieel als commercieel), met individueel of met ongebonden sportende en bewegende inwoners van de Kempen en met maatschappelijke organisaties in de sfeer van onderwijs, (gezondheids-) zorg en sociaal domein die Sport en Bewegen als een meerwaarde zien. Daarmee is de stichting een gewaardeerde gesprekspartner voor de gemeenten.

Inzet lokale functionarissen sport en bewegen (voorheen buurtsportcoaches)

Het herijkte Sportakkoord maakt duidelijk hoe lokale functionarissen die gefinancierd worden vanuit de BRC worden ingezet binnen de zes thema’s van het Sportakkoord.

Toelichting koppeling lokale functionarissen sport en bewegen aan sportakkoord:

Er wordt gebruik gemaakt van de Brede Regeling Combinatiefunctie voor de inzet van de verschillende combinatiefunctionarissen. In de aankomende periode gaan we de BRC herijken en maken we afspraken met het onderwijs over een afbouwmodel m.b.t. de inzet van combinatiefunctionarissen in onderwijstijd.

Huidige inzet lokale functionarissen die gefinancierd worden vanuit de BRC:

Gemeente Reusel de Mierden

  • -

    Coördinatie buurtsportcoaches door The Movement Company, 0,1 fte

  • -

    Buurtsportcoach voor Click Volwassenen door The Movement Company, 0,2 fte

  • -

    Buurtsportcoach voor sporten en bewegen voor Jong & Oud door Avanti-Turnivo, 0,2 fte

  • -

    Buursportcoach voor MRT door Avanti-Turnivo, 0,2 fte

  • -

    Combinatiefunctionaris Bewegingsonderwijs door KempenKind, 1,0 fte

  • -

    Combinatiefunctionaris Cultuur en AMV door KempenKind, 0,8 fte

Gemeente Bladel

  • -

    Combinatiefunctie Coördinatie, KempenKind, 0.4 fte

  • -

    Combinatiefunctie Vakleerkracht/Click Sport, KempenKind, 1.5 fte

  • -

    Combinatiefunctie Motorisch Remedial Teaching en trainer/Click Sport, Avanti-Turnivo, 0.6 fte

  • -

    Combinatiefunctie Scool Sport, Pius X College, 0.3 fte

  • -

    Combinatiefunctie Cultuur, Art4u, 0.2 fte

  • -

    Buurtsportcoach Coördinatie, Bijnen Sport Consultancy, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach Coördinatie, The Movement Company, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach Click Sport Piramide, KempenKind/ SBO De Piramide, 0.15 fte

  • -

    Buurtsportcoach Scool Sport +, Pius X College, 0.05 fte

  • -

    Buurtsportcoach Verenigingsondersteuner 'support Sport', Bijnen Sport Consultancy, 0.05 fte

  • -

    Buurtsportcoach ‘Train de trainer’, Bijnen Sport Consultancy, 0.19 fte

  • -

    Buurtsportcoach Verenigingsondersteuner 'support sport', The Movement Company, 0.05 fte

  • -

    Buurtsportcoach Click Sport 30+, Fitfactory Bladel, 0.2 fte

  • -

    Buurtsportcoach Click Sport 50+, Fitfactory Bladel, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach JO Sport (Jong en oud sporten / 65+), Avanti-Turnivo, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach Mission Possible Sport (Sporten en bewegen met een fysieke en/of mentale beperking en fysiogym), Avanti-Turnivo, 0.25 fte

  • -

    Buurtsportcoach Uniek Sporten, Oktober, 012 fte

  • -

    Buurtsportcoach Fysio- en sportcenter Hapert: Valpreventie, Fysio- en sportcenter Hapert, 0.2 fte

Gemeente Eersel

  • -

    Combinatiefunctie Coördinatie, KempenKind, 0.4 fte

  • -

    Combinatiefunctie Vakleerkracht/Click Sport, KempenKind, 1.445 fte

  • -

    Combinatiefunctie Motorisch Remedial Teaching Avanti-Turnivo, 0.255 fte

  • -

    Combinatiefunctie Groote Aard, Kempenkind, 0.2 fte

  • -

    Combinatiefunctie Cultuur, Art4u, 0.4 fte

  • -

    Buurtsportcoach Coördinatie, Bijnen Sport Consultancy, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach Verenigingsondersteuner, Bijnen Sport Consultancy, 0.1 fte

  • -

    Buurtsportcoach Fysieke / mentale bep., Avanti-Turnivo, 0.3 fte

  • -

    Buurtsportcoach voor sporten en bewegen 65+ JO Sport Avanti-Turnivo, 0.2 fte

  • -

    Buurtsportcoach 30+ en 50+, Fitfactory, 0.4 fte

  • -

    Buurtsportcoach Jeugd coach, gemeente Eersel, 0.3 fte

  • -

    Buurtsportcoach Uniek Sporten, Oktober, 0.1 fte

Gemeente Bergeijk

  • -

    Combinatiefunctie Vakleerkracht, 1560 uur

  • -

    Buurtsportcoach Sportmakelaar, 868 uur

  • -

    Buurtsportcoach Sportuitvoerder, 456 uur

  • -

    Totaal 2 fte

Overzicht 2023 Kempisch Sport en Beweegakkoord

Inclusie en diversiteit

Activiteit maatregel

Partners/ interventies

Sportakkoord II

GALA

We bevorderen dat mensen met een beperking, een chronische aandoening, een migratieachtergrond, (kwetsbare) ouderen en mensen in armoede en eenzame mensen meer (kunnen) gaan sporten en bewegen.

  • -

    Belangrijk om sport en bewegen nog toegankelijker te maken door:

  • -

    We blijven Kempen breed inzetten op Uniek Sporten.

  • -

    Tegemoetkoming in financiën voor mensen die het moeilijk hebben en meer bekendheid geven aan financiële regelingen/ tegemoetkomingen.

  • -

    Indien nodig en waar mogelijk ook accommodaties aanpassen zodat deze toegankelijker worden.

  • -

    Aandacht voor inzetten op Sportmaatjes.

  • -

    We willen voor mensen met een beperking die zelf niet in de gelegenheid zijn om te kunnen sporten en bewegen het project ‘de Beweegdroom’ introduceren.

  • -

    We willen onderzoeken of en welke rol verenigingen (als sociale magneet) kunnen vervullen om vluchtelingen zich thuis te laten voelen. Sporten verbindt namelijk.

Gemeenten, Uniek Sporten, Kempen in Beweging, sport en beweegaanbieders

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

Vitaal ouder worden

Het bestaand aanbod voor inclusief sporten en bewegen is inzichtelijk, vindbaar en makkelijk toegankelijk.

  • -

    We blijven Uniek Sporten ondersteunen en meer bekendheid geven.

  • -

    De dorpsraden, KBO, buurtverenigingen, thuiszorg, mantelzorg en de ambulante zorg zijn belangrijke partners bij het in beeld krijgen van de doelgroep; ook zij kunnen het aanbod onder de aandacht brengen van de doelgroep.

  • -

    We zetten in op een warme overdracht van de eerstelijns zorg naar sport- en beweegaanbieders. Een eventuele Beweegmakelaar kan hierin een belangrijk rol vervullen.

Gemeenten, Uniek Sporten en Kempen in Beweging

Tweede schil, dorpsraden, KBO, buurtverenigingen, thuiszorg, mantelzorg en de ambulante zorg

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Een gezonde leefstijl

Vitaal ouder worden

We zetten Kempen breed in op bewustwording en deskundigheidsbevordering van trainers, coaches, begeleiders en vrijwilligers zodat zij voldoende kennis en kunde bezitten om specifieke (doel-) groepen te begeleiden bij hun sport- en beweegactiviteiten.

  • -

    Inhoudelijke bijeenkomsten organiseren op basis van de vraag/behoeften. We denken aan inspiratiebijeenkomsten, masterclass en workshops; we stellen hiervoor een jaarkalender op.

  • -

    O.a. de sportcoach Uniek Sporten BErgeijkACTIVE, Clicksport en Oktober kunnen hierin een inhoudelijke bijdrage leveren.

Kempen in Beweging, Sportcoach Uniek Sporten Gemeente Bergeijk (BErgeijkACTIVE), KempenKind (Clicksport) en Oktober

Het verstevigen van het fundament van de sport

Vaardig in Bewegen

We blijven inzetten op bewustwording bij ouders/verzorgers, leerkrachten, sport- en beweegaanbieders zodat zij zich bewust zijn van het belang van voldoende, gevarieerde en kwalitatieve beweging.

  • -

    Hiervoor willen we, in verbinding/gesprek met betrokkenen, een Kempen brede campagne opzetten met concrete opvolging d.m.v. activiteiten bij verenigingen en aanbieders.

  • -

    Informatieavonden organiseren bij o.a. kinderdagopvang, onderwijs, gemeenschapshuis.

  • -

    Voorlichtingsactiviteiten organiseren via fysiopraktijk, gemeente, consultatiebureau.

Kempen in Beweging, Gemeente Bergeijk (BErgeijkACTIVE), KempenKind (Clicksport)

Het vergroten van het bereik van de sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

We willen de sport- en beweegdeelname van alle kinderen en jongeren vergroten en verbeteren. Dit willen we onder andere doen door kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse sporten en bewegingsvormen.

  • -

    De programma’s van Clicksport, Sjors Sportief, Nijntje Beweegt kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Deze programma’s ondersteunen we en breiden we waar nodig uit.

  • -

    Er is een naschools programma Scoolsport opgezet voor leerlingen van het VMBO. De leerlingen van leerjaar 1 en 2 kunnen kennismaken met verschillende sporten. Binnen het programma wordt nauw samengewerkt met de verenigingen. Dit programma ondersteunen we en breiden we waar nodig uit.

  • -

    We willen samen met de jongeren in gesprek kijken hoe we ze kunnen uitdagen om te blijven bewegen en sporten.

  • .

    We willen verkennen of het programma MDT (Maatschappelijke Diensttijd) in de Kempen ingezet kan gaan worden om jonge vrijwilligers in de sport een kans te geven.

  • -

    We activeren ouders en we organiseren activiteiten samen met de verenigingen om ouders (eventueel met kinderen) meer te laten sporten en bewegen.

Kempen in Beweging, Gemeente Bergeijk (BErgeijkACTIVE), KempenKind (Clicksport), onderwijs, #Kempenbranie

Het vergroten van het bereik van de sport

Een gezonde leefstijl

We willen de sport- en beweegdeelname van ouderen stimuleren en vergroten. Dit willen we onder andere doen door ouderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse bewegingsvormen en maatwerk te bieden in beweegadvies.

  • -

    We willen aankomende periode specifieke aandacht hebben voor sport en beweegactiviteiten voor de doelgroep 55+.

  • -

    We willen blijven inzetten op goede en professionele begeleiding.

  • -

    We zetten in op bewezen effectieve interventies zoals valpreventie en de gecombineerde leefstijl interventie.

  • -

    We zetten in op een warme overdracht van de eerstelijns zorg naar sport- en beweegaanbieders. Een eventuele Beweegmakelaar kan hierin een belangrijk rol vervullen.

Kempen in Beweging, Oktober

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid

Vitaal ouder worden

We zetten in op deskundigheidsbevordering van trainers, coaches, leerkrachten en begeleiders zodat zij voldoende kennis en kunde bezitten om kinderen kwalitatief en gevarieerd te laten bewegen.

  • -

    We organiseren inhoudelijke bijeenkomsten op basis van de vraag/behoeften. Deze vraag gaan we ophalen bij de verenigingen, het onderwijs en de kinderdagopvang.

  • -

    We bekijken of het mogelijk is om te komen tot een dekkend netwerk van fysiotherapeuten die verenigingen op afroep kunnen ondersteunen bij vragen omtrent bewegen en motorische vaardigheden.

Kempen in Beweging, netwerk fysiotherapie

Het verstevigen van het fundament van de sport

Toekomst Sport en Beweegaanbieder

  • Vitale sportaanbieders

  • Sociaal veilige sport

  • Clubondersteuning

We ondersteunen sport en beweegaanbieders op weg naar een vitale en toekomstbestendige vereniging.

  • -

    We organiseren inspiratie- themabijeenkomsten, ‘Het Sportlandschap 2040’ zodat kennisoverdracht, ervaringen en best practices gedeeld kunnen worden en we samen een visie kunnen ontwikkelen voor de toekomst.

Kempen in Beweging en gemeenten

Het verstevigen van het fundament van de sport Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

Vitaal ouder worden

We blijven investeren op een sociaal veilige sport(cultuur) zodat iedereen zich welkom voelt en blijft voelen en met plezier kan sporten en bewegen.

  • -

    Dit willen we onder andere doen door kennisdeling, aanbieden van cursussen, de inzet van vertrouwenspersonen en door er naar te streven dat al onze vrijwilligers en professionals in het bezit zijn van een VOG.

  • -

    Aankomende periode willen we kijken hoe we bovenstaande activiteiten, eventueel aangevuld met andere activiteiten en maatregelen, verder kunnen verdiepen en bestendigen.

Kempen in Beweging, gemeenten, NOC*NSF

Het verstevigen van het fundament van de sport

Een gezonde leefstijl Vitaal ouder worden

In de aankomende periode gaan we onderzoeken hoe we in de Kempen de club- verenigingsondersteuning kunnen gaan optimaliseren zodat we op maat en passende ondersteuning kunnen bieden.

  • -

    Eén loket voor clubondersteuning waar hulpvragen, oplossingen en interventies bij elkaar komen.

Gemeenten, Kempen in Beweging

Bonden, professionals en organisaties vanuit verschillende sectoren

Het verstevigen van het fundament van de sport

We versterken de samenwerking tussen sport- beweegaanbieders onderling en met de kinderopvang, onderwijs, de zorg en andere maatschappelijke partners.

  • -

    Er ligt met Clicksport BErgeijkACTIVE en Sjors Sportief al een goede basis. We ondersteunen dit verder en waar nodig en mogelijk breiden we uit.

Kempen in Beweging, Gemeente Bergeijk (BErgeijkACTIVE), KempenKind (Clicksport), Onderwijs, Kinderopvang

Het verstevigen van het fundament van de sport

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

We gaan waar mogelijk accommodaties, terreinen en materialen meer delen. We onderzoeken nieuwe en (flexibele) vormen van lidmaatschap nader.

  • -

    Als eerste halen we bestaande ervaringen op, regionaal en landelijk. Denk aan vernieuwende lidmaatschapsvormen, gezamenlijk/combi lidmaatschap etc. Om vervolgens een plan/voorstel te maken voor de Kempen.

Kempen in Beweging, gemeenten, verenigingen

Het verstevigen van het fundament van de sport Het vergroten van het bereik van de sport

We willen dat alle speeltuinen in de Kempen rookvrij zijn. Ook vinden we het belangrijk dat we toewerken naar rookvrije sportverenigingen en gezonde(re) kantines.

  • -

    Al heel wat sport en beweegaanbieders in de Kempen zijn bezig met een gezonde(re) kantine en een rookvrije sport omgeving. Deze ontwikkelingen ondersteunen we. TeamFit kan hierin een bijdrage leveren.

  • -

    We sluiten aan bij het Preventieakkoord: alle speeltuinen zijn vanaf 2025 rookvrij en (nagenoeg) alle sportverenigingen zijn rookvrij.

Gemeenten, TeamFit

Het verstevigen van het fundament van de sport

Een gezonde leefstijl

Uitnodigende en Beweegvriendelijke Omgeving

  • Ruimte voor sport en bewegen

D oor middel van samenwerking tussen partners en het combineren van aanbod, kunnen er meer activiteiten voor jong en oud in de natuur worden georganiseerd.

  • -

    Er worden activiteiten op maat opgezet voor specifieke doelgroepen. We betrekken de doelgroepen erbij omdat we willen dat zij er ook gebruik van maken.

Kempen in Beweging, Gemeente Bergeijk (BErgeijkACTIVE), KempenKind (Clicksport), Oktober

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Terugdringen gezondheidsachterstanden

Een gezonde leefstijl

Vitaal ouder worden

Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

We willen onze sportaccommodaties zoveel mogelijk verduurzamen.

  • -

    Steeds meer sportverenigingen en clubs zijn hiermee actief bezig en aan de slag. We willen dit waar mogelijk (actief) ondersteunen.

Gemeenten

Het verstevigen van het fundament van de sport

We sturen aan op een dekkend netwerk en goede spreiding van voorzieningen en activiteiten over de Kempen.

  • -

    Bij de sport- en beweegaanbieders groeit ook steeds meer het besef dat voor een passend en dekkend aanbod dat voldoet aan de eisen en wensen van de hedendaagse sporter, een efficiënter gebruik en een betere exploitatie van de accommodaties het van belang is om meer te gaan samenwerken. Dit willen en blijven we stimuleren en ondersteunen.

Kempen in Beweging, gemeenten, Sport en Beweegaanbieders

Het verstevigen van het fundament van de sport

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Een gezonde leefstijl

Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

De Brainportregio, waaronder de Kempen staat voor een enorme opgave wat betreft de schaalsprong die gaat plaatsvinden. Dit heeft ook invloed op de sportinfrastructuur, het sport- en beweegaanbod en het verenigingsleven.

  • -

    Samen met (kennis-) partners willen we een doorkijk maken richting de toekomst. Verbinden, kennisdeling en komen tot een gedragen actieve (kennis-)agenda 2030.

Kempen in Beweging, gemeenten, Sport en Beweegaanbieders, kennispartners

Het verstevigen van het fundament van de sport

Het vergroten van het bereik van de sport

Een gezonde leefstijl

Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

We vinden het belangrijk dat bewoners en toekomstige gebruikers betrokken worden bij de inrichting van de beweegvriendelijke openbare ruimte.

Gemeenten

Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

Talentontwikkeling en de maatschappelijke waarde van topsport

Het thema Talentontwikkeling en de Maatschappelijke waarde van Topsport willen we in 2023-2024 verder uitwerken in samenhang met de andere thema’s en de ambities.

De topsport kan niet bestaan zonder de aanwas en ontwikkeling van nieuw talent binnen verenigingen. De breedtesport vormt de basis voor de topsport. We willen aandacht besteden aan zowel breedtesport als topsport/talentontwikkeling vanuit de gedachte dat beiden ‘onlosmakelijk verbonden zijn en elkaar onderling versterken’. Daarbij raakt het thema ook de andere thema’s en de ambities die daarbij zijn geformuleerd. Topsport heeft een inspirerende kracht. Daarmee bedoelen we de wijze waarop topsport mensen weet te raken en de maatschappelijke impact die topsportevenementen hebben.

Gemeenten en Kempen in Beweging

Het vergroten van het bereik van de sport

Meer betekenis geven aan sport

Naar boven