Wijzigingsverordening Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Ede

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van het Presidium van 3 juli 2023, zaaknummer 404751;

gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet,

besluit:

Artikel I

De Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

1. In artikel 6, tweede lid, wordt «€ 2.500,-» vervangen door: € 3.000,-

2. In artikel 6, tweede lid, wordt «€ 700,-» vervangen door: € 800,-

 

B

Artikel 7 komt als volgt te luiden:

Artikel 7 Besteding subsidie

1. Ten minste twee derde deel (2/3e) van de financiële bijdrage wordt uitsluitend gebruikt voor inhoudelijke ondersteuning om de volksvertegenwoordigende, kaderstellende of controlerende rol van de lokale raadsfractie te versterken.

2. Maximaal één derde deel (1/3e) van de financiële bijdrage wordt gebruikt voor andere uitgaven ten behoeve van het functioneren van de lokale raadsfractie.

3. De subsidie mag in ieder geval niet gebruikt worden ter bekostiging van:

a. uitgaven die in strijd zijn met enige wettelijke bepaling, waaronder vergoeding voor werkzaamheden (in welke vorm dan ook) van raadsleden of fractievolgers;

b. betalingen, inclusief die ter voldoening van contributie, aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van diensten of goederen geleverd ten behoeve van de versterking van de fractie op basis van een gespecificeerde, reële declaratie of arbeidsovereenkomst;

c. leningen, beleggingen en voorschotten;

d. giften, anders dan attenties die verband houden met het functioneren van de lokale raadsfractie en waarbij aanleiding en de persoon van de ontvanger worden gespecificeerd;

e. de kosten voor niet-partijpolitiek georiënteerde scholing in verband met de vervulling van de functie van raads- of commissielid, voor zover deze door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd;

f. activiteiten gericht op de promotie van politieke partijen of met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen;

g. politieke bijeenkomsten die plaatsvinden binnen drie maanden voor de verkiezingen van de gemeenteraad.

4. De commissie Financiële Controle kan nadere regels stellen over de subsidiabele kosten.

 

C

Artikel 13, tweede lid, komt als volgt te luiden:

2. De raad publiceert jaarlijks op de gemeentelijke website een geanonimiseerd overzicht per fractie van de uitgaven.Uitgaven onder de € 25,- worden hierbij opgeteld en gebundeld weergegeven.

 

 

Artikel II.

1. Deze wijzigingsverordening treedt in werking op 1 oktober 2023.

2. De subsidie die fracties hebben ontvangen voor het boekjaar dat loopt van april 2023 tot en met april 2024 worden ambtshalve gewijzigd zodanig dat de hoogte overeenkomt met de bedragen opgenomen in artikel 6, tweede lid, zoals dat luidt na inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening. Fracties ontvangen binnen een maand na inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening een gewijzigd voorschot op het door de fractie bepaalde rekeningnummer.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 7 september 2023, zaaknummer 404751.

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

Artikel 6 (onderdeel A van het wijzigingsbesluit)

De hoogte van de subsidie voor fractieondersteuning is de afgelopen jaren niet gewijzigd. Gezien de hoge inflatie de afgelopen jaren wordt de hoogte van de bedragen daarom aangepast. De wijziging wordt ook toegepast op het lopende boekjaar april 2023-april 2024. Fracties ontvangen binnen een maand na inwerkingtreding van deze verordening een aangepast voorschot.

 

Artikel 7 (onderdeel B van het wijzigingsbesluit)

Lid 2 (nieuw)

Vorig jaar is een regeling ingevoerd waarbij maximaal 1/3e deel van de subsidie ‘vrijer’ besteed mag worden. Helemaal vrij is de besteding niet: deze moet nog altijd voldoen aan de regels die staan in het derde lid. In het nieuwe tweede lid wordt toegevoegd dat ook ten laste van de ‘vrijere’ ruimte bestedingen alleen zijn toegestaan voor zover deze een relatie hebben met de lokale raadsfractie. Dit is louter bedoeld als verduidelijking van de bestaande regels. Bij de invoering is kenbaar gemaakt dat dit type uitgaven bedoeld is voor o.a. representatiekosten, leef- en leed uitgaven en teambuilding binnen de fractie.

Vanuit het gemeenbestuur wordt gecontroleerd of uitgaven in overeenstemming zijn met de toegelaten bestedingsdoelen en voldoen aan de verdeling maximaal 1/3e (vrijer besteedbaar) en minimaal 2/3e deel (volksvertegenwoordiging, controle of kaderstelling). Er vindt geen toetsing plaats of de hoogte van uitgaven redelijk is. Alle uitgaven die fracties doen ten laste van de subsidie worden gepubliceerd op de gemeentelijke website. Edese inwoners kunnen daarom zowel hoogte als doel van de bestedingen controleren en fracties daarvoor ter verantwoording roepen.

Lid 3, onderdelen f en g (nieuw)

In de huidige verordening staat dat politieke bijeenkomsten binnen de gemeente Ede niet zijn toegestaan binnen drie maanden voor de verkiezingen. Het gaat hierbij niet alleen om de gemeenteraadsverkiezingen maar ook om verkiezingen van het waterschap, de provincie, Tweede Kamer of het Europees parlement. De ratio hiervan is om te voorkomen dat de subsidie wordt gebruikt om verkiezingsactiviteiten te financieren. Hier slaagde de regeling gedeeltelijk in omdat alleen binnen het tijdvak van drie maanden een verbod gold. Bovendien was de beperking voor het organiseren van politieke bijeenkomsten hinderlijk voor het normale uitoefenen van de volksvertegenwoordigende taak van de gemeenteraad. In de nieuwe verordening blijft het verbod daarom alleen nog gehandhaafd daar waar het de verkiezingen van de gemeenteraad zelf betreft.

Daartegenover staat dat nu een algemeen verbod wordt ingevoerd op alle activiteiten die gericht zijn op promotie van de eigen partij of daarmee verbonden natuurlijk personen of instellingen. Uiteraard blijft het mogelijk dat fracties vanwege hun volksvertegenwoordigende rol informatie geven over de activiteiten van de fractie in de raad. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een eigen website of podcast. De subsidie mag niet worden besteed aan activiteiten die hoofdzakelijk zijn gericht op promotie, zoals het drukken van flyers of posters die oproepen op de partij te stemmen of het kopen van advertentieruimte.

 

Artikel 13 (onderdeel C van het wijzigingsbesluit)

Lid 2 (nieuw)

In principe worden alle uitgaven van het boekjaar gepubliceerd op de website van de gemeente Ede.

In de nieuwe verordening wordt bepaald dat uitgaven onder de € 25,- bij elkaar worden opgeteld en gebundeld weergegeven in het te publiceren document. Dit om een al te lange lijst met uitgaven te voorkomen. Dit geldt echter alleen voor de publicatie op de website. De afspraak om alle uitgaven op de Excel sheet te verantwoorden blijft gehandhaafd (ten behoeve van de controle door de griffie/JIS en de commissie Financiële controle).

 

Naar boven