Kennisgeving inzake het voornemen tot het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door de gemeente Sittard-Geleen, Stichting Kindante en Kinderopvang Handj in Handj om te komen tot een Integraal Kind Centrum in het ontwikkelplan Unilocatie Grevenbicht-Obbicht

Arrest Hoge Raad d.d. 26 november 2021

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar de verwerving van deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Slechts één of enkel gegadigde(n)

Vorenbedoelde selectie kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop / juridische eigendomsoverdracht. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

Samenwerkingsovereenkomst Integraal Kind Centrum

In het kader van de voorgenomen ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst door de gemeente Sittard-Geleen, Stichting Kindante en Kinderopvang Handj in Handj is thans nog geen sprake van een juridische eigendomsoverdracht van het nog te realiseren gebouw met ondergrond een aanhorigheden in het ontwikkelplan Unilocatie Grevenbicht-Obbicht aan Stichting Kindante.

Dit is echter wel – onder voorbehoud - het uiteindelijke streven.

Om die reden legt de gemeente Sittard-Geleen het Didam-arrest op zodanige wijze uit dat zij ook al in deze fase (samenwerkingsovereenkomst) van het voormelde kennis wil geven. Stichting Kindante heeft hierbij de (huidige) kindpartner gekozen en zal te zijner tijd als juridische eigenaar van het schoolgebouw een huurovereenkomst sluiten met deze kindpartner voor een gedeelte van het schoolgebouw.

Onderhavig specifiek geval

In het onderhavige geval gaat het om het voornemen tot het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst zoals hiervoor vermeld, zulks met inachtneming van de navolgende overwegingen:

  • dat de gemeente Sittard-Geleen heeft besloten tot realisatie van een centrale onderwijs- en sportvoorziening in het middengebied tussen Grevenbicht en Obbicht, en hiervoor een krediet beschikbaar heeft gesteld;

  • dat de gemeente Sittard-Geleen op grond van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Sittard-Geleen 2015 een aanvraag van stichting Kindante voor vervangende nieuwbouw heeft gehonoreerd in het Kader van het programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2021; dat Stichting Kindante daarbij de intentie heeft kenbaar gemaakt om een Integraal Kind Centrum te realiseren in het ontwikkelplan Unilocatie Grevenbicht-Obbicht, waarbij zij de keuze heeft gemaakt voor de (huidige) kindpartner, zijnde Kinderopvang Handj in Handj.

Reactietermijn

Bent u van mening dat ook u gelet op het gelijkheidsbeginsel als gegadigde in aanmerking komt en bent u een onderwijsstichting of -vereniging of een aanbieder van peuter- en/of kinderopvang?

Dan kunt u binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze bekendmaking een reactie voorzien van motivatie toezenden aan de gemeente Sittard-Geleen, team Vastgoed

Het e-mailadres is: Vastgoed@sittard-geleen.nl. De termijn van 20 kalenderdagen geldt als een vervaltermijn.

Naar boven