Gemeenteblad van Apeldoorn
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Apeldoorn | Gemeenteblad 2023, 371097 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Apeldoorn | Gemeenteblad 2023, 371097 | beleidsregel |
Beleidsregels zonnepanelen op monumenten en in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten gemeente Apeldoorn
Besluit vast te stellen de beleidsregels zonnepanelen op monumenten en in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten gemeente Apeldoorn
De beleidsregels zijn van toepassing op aanvragen voor omgevingsvergunningen voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op daken van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten en op alle panden in de rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten.
Apeldoorn heeft de volgende rijksbeschermde stads- of dorpsgezichten: De Parken, Hoog Soeren en Radio Kootwijk.
Zonnepanelen en zonnecollectoren op panden binnen een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht zijn alleen omgevingsvergunningvrij op hellende achterdakvlakken, die niet zijn gekeerd naar het openbaar toegankelijk gebied. Zonnepanelen en zonnecollectoren op beschermde monumenten zijn nooit omgevingsvergunningvrij.
Het beleid geldt niet voor zonneparken.
achtererfgebied: het gebouwerf dat begint op 1 meter achter de voorkant van het hoofdgebouw (https://iplo.nl/thema/bouw/bouwen-vergunning-melding/bijbehorende-bouwwerken/stappenplan-bepaling-vergunningvrij-bouwen/);
Wanneer de hierboven genoemde voorkeurslocaties op basis van bouwkundige aspecten en vanwege de ligging op het noorden, noordwesten of noordoosten niet mogelijk of geschikt zijn, wordt het dakvlak aan de zichtzijde mogelijk.
Aanvullende regels voor het plaatsen van zonnepanelen aan de zichtzijde
Bij de toets van de omgevingsvergunningaanvraag gelden de hiervoor genoemde regels. Wanneer aan de regels wordt voldaan, dan wordt de omgevingsvergunning verleend.
Indien wordt voldaan aan de ‘regels die altijd gelden’ wordt de aanvraag via ambtelijke toetsing afgedaan.
De Commissie kan om advies worden gevraagd wanneer wordt afgeweken van ‘de regels die altijd gelden’ of wanneer de aanvragen betrekking hebben op zonnepanelen die gelegd worden op de zichtzijde op alle panden binnen een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, want dan is er sprake van maatwerk. In maatwerksituaties toetst de Commissie of sprake is van een zorgvuldig en kwalitatief hoogwaardig ontwerp dat recht doet aan de monumentale kwaliteit van het pand en de omgeving.
Een aanvraag omgevingsvergunning wordt altijd getoetst door de Commissie als die betrekking heeft op een rijksmonument.
Benodigdheden voor een omgevingsvergunningsaanvraag
Een omgevingsvergunningaanvraag voor het plaatsen van zonnepanelen op, aan of bij beschermde monumenten of in beschermde dorpsgezichten, bevat de volgende gegevens:
Een plattegrondtekening van het dakvlak met daarop het legplan voor de zonnepanelen. Uit de tekening moet blijken op welk dakvlak de zonnepanelen worden aangelegd en in wat voor patroon ze worden aangelegd (legplan), de afstanden tot nok, dakranden, dakvoet, knik en aanwezige dakelementen (zoals dakramen, dakkapellen, pijpjes, schoorsteen);
Deze beleidsregels worden na 1 jaar geëvalueerd en indien nodig aangepast.
Bij deze beleidsregels zijn verduidelijkende afbeeldingen en een toelichting opgenomen.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van Apeldoorn op 22 augustus 2023.
de secretaris, de burgemeester,
Hierna ziet u voorbeelden van legplannen voor verschillende dakvormen die passen binnen de regels bij een aanvraag omgevingsvergunning. Pas wanneer alternatieve dakvlakken niet geschikt of afwezig zijn, zijn panelen op de zichtzijde mogelijk.
De panelen liggen niet op de zichtzijde. Dakdoorbraken, dakramen en dakkapellen kunnen zorgen voor verminderde legmogelijkheid.
De groene pijlen bij de villa’s wijzen naar het samengesteld dakvlak (zijde van het dak dat bestaat uit meer dan een dakvorm). Op een samengesteld dakvlak aan de zichtzijde kunnen geen zonnepanelen worden gelegd.
Villa 2 heeft een tweede zichtzijde. Aan de zichtzijde moeten de panelen binnen de noklijnen blijven.
Bij het tweede en derde huis is er geen zichtzijde (het dakvlak is niet gekeerd naar openbaar toegankelijk gebied). Hier kunnen de panelen zowel worden gelegd op het bovenste als het onderste dakvlak van de mansardekap. Bij het eerste huis is er wel sprake van een zichtzijde: de panelen worden hier alleen gelegd op het bovenste dakvlak van de mansardekap.
Bij dit rijtje woningen zijn alternatieve dakvlakken afwezig. De panelen worden gelegd op de zichtzijde. Voor panelen op de zichtzijde bij repeterende woonblokken en -rijen is de eerst vergunde positie van zonnepanelen uitgangspunt voor de rest van het blok of de rij.
De gemeente Apeldoorn is trots op haar monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Die kwaliteiten willen we graag behouden. Het plaatsen van zonnepanelen beïnvloedt in veel gevallen de architectuur en het aanzicht van het gebied. Daarnaast willen we bewoners van monumenten en van panden in beschermde stads- en dorpsgezichten de mogelijkheid bieden om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Met deze beleidsregels sluiten we aan op de maatschappelijke opgave zonder de beeldkwaliteit uit het oog te verliezen.
Het aanbrengen van zonnepanelen op rijksmonumenten en in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten is op grond van landelijke wetgeving omgevingsvergunningplichtig. Zonnepanelen in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten op hellende achterdakvlakken, die niet zijn gekeerd naar het openbaar toegankelijk gebied, zijn vergunningvrij. Voor gemeentelijke monumenten is het plaatsen van zonnepanelen vergunningplichting op grond van de huidige Monumentenverordening 2012 en de rechtsopvolger Erfgoedverordening 2023.
Al geruime tijd verlenen wij in Apeldoorn vergunningen voor het plaatsen van zonnepanelen. De Welstandsnota is daarbij het kader waaraan wordt getoetst. Daarin wordt op pagina 39 aangegeven:
“Of het mogelijk is zonnepanelen of -collectoren te plaatsen, verschilt per geval. Een en ander hangt bijvoorbeeld af van het uiterlijk, de zichtbaarheid en eenduidige plaatsing. Verder speelt mee in hoeverre het geplaatst kan worden zonder schade aan te brengen aan het monument (reversibiliteit)”.
De beleidsregels Zonnepanelen op monumenten en in beschermde gezichten vormen nadere uitvoeringsregels op deze Welstandsnota. Daarbij is aansluiting gezocht bij de advieslijn van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van 2020, waarin wordt gesteld dat plaatsing in het zicht onder voorwaarden mogelijk is als andere dakvlakken ongeschikt of afwezig zijn.
Met de beleidsregels ontstaat meer zekerheid en duidelijkheid over de wijze waarop zonnepanelen op monumenten en in rijksbeschermde gezichten kunnen worden gelegd. Ter verduidelijking zijn afbeeldingen opgenomen met voorbeelden van legplannen voor verschillende dakvormen die passen binnen de regels.
Voor het plaatsen van zonnepanelen in beschermde gezichten en op monumenten zijn er regels die altijd gelden. Deze uitgangspunten, die in de praktijk al werden toegepast bij het toetsen van aanvragen omgevingsvergunningen en met deze beleidsregels formeel zijn vastgelegd, zorgen voor een eenduidige plaatsing. De aanwezigheid van een dakdoorvoer, dakraam of dakkapel kan zorgen voor verminderde legmogelijkheden. Toepassing van passtukken in dezelfde kleur en structuur als de panelen, maken echter een groter aaneengesloten dakvlak mogelijk.
Om de beschermde monumenten en gezichten zo goed mogelijk in stand te houden moet eerst worden gekeken naar de mogelijkheid tot het plaatsen van zonnepanelen uit het zicht van de openbare ruimte. Wanneer de genoemde voorkeurslocaties op basis van bouwkundige aspecten en vanwege de ligging op noorden, noordwesten of noordoosten niet mogelijk of geschikt zijn, wordt het voordakvlak aan de zichtzijde, gekeerd naar openbaar toegankelijk gebied mogelijk. Er is geen maximum aan het aantal te leggen zonnepanelen. Wel stellen we dat de energieopwekking op het (monumentale) in relatie moet staan tot de eigen behoefte aan energiegebruik, met de mogelijkheid van teruglevering aan het net van het teveel dat wordt opgewekt maar op dat moment niet wordt verbruikt. Het kappen van bomen om de bezonning te verbeteren is geen optie.
Aanvullende regels voor het plaatsen van zonnepanelen aan de zichtzijde
Deze regels vormen een aanvulling op de ‘regels die altijd gelden’ voor panelen die worden geplaatst op dakvlakken aan de zichtzijde, dit is het gedeelte van een gebouw dat is gekeerd naar openbaar toegankelijk gebied.
Wanneer na toetsing aan de regels wordt voldaan, dan wordt de omgevingsvergunning verleend.
Om efficiënter te werken worden de aanvragen omgevingsvergunningen die voldoen aan de ‘regels die altijd gelden’ ambtelijk afgedaan. Dat wil zeggen dat de gemandateerde ambtenaar zowel het welstands- als het monumentenadvies geeft.
In gevallen dat wordt afgeweken van deze regels of bij aanvragen die betrekking hebben op zonnepanelen die gelegd worden op de zichtzijde op alle panden binnen een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, kan de Commissie om advies worden gevraagd. De Commissie toetst altijd alle aanvragen die betrekking hebben op rijksmonumenten.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-371097.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.