Ontwerp Verkeersbesluit - Instellen voetgangersgebied zone utgezonderd fietsen binnenstad - Bergen op Zoom

LG21082023

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom,

 

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb),

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Dat op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 het college van burgemeester en wethouders bevoegd is tot het nemen van verkeersbesluiten.

Dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Dat conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer overleg is gepleegd over de handhaafbaarheid van dit verkeersbesluit met de politie team Bergen op Zoom, de heer D. van den Boer, de gemandateerde van de korpschef van politie Midden en West-Brabant/ Zeeland.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op wegen;Het beschermen van de aanwonenden, weggebruikers en passagiers;Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder en of schade.

Is het gewenst om:Het instellen van een voetgangerszone in de binnenstad waarin fietsers zijn toegestaan snorfietsers niet’ door middel van het plaatsen van borden RVV G07 ZB en G07 ZE met onderborden “fietsers toegestaan snorfietsers niet’”, “Laden en lossen tussen 05:00 - 12:00 uur” en “uitgezonderd ontheffinghouders” (digitaal met camera).

Motivering :

Huidige situatieUit uitgebreid onderzoek (verkeersbordeninventarisatie, meldingen, gesprekken met belanghebbenden) is gebleken dat het huidige verkeersregime niet voldoet. De huidige voetgangerszone is geen sluitende zone (borden ontbreken) en niet eenduidig aangebracht. Sommige delen blijven afgesloten met palen, terwijl de voetgangerszone in tijd eindigt. Daarbij geldt dat de zone alleen tussen 12:00 – en 17:30 uur geldig is. Daarbuiten zijn de straten 30 km/uur straten. Hierdoor is het niet duidelijk welke regels wel en niet gelden en is handhaven onmogelijk. Voor het huidige verkeersregime is geen verkeersbesluit teruggevonden. Tevens is een pilot actief waarbij er binnen de bestaande voetgangerszone gefietst mag worden. Dit is juridisch niet afgehecht en is mogelijk gemaakt met stikkers op de verkeersborden voetgangersgebied. Hiervoor is ook geen verkeersbesluit genomen en dus geborgd in de handhaving.

Aanleiding nieuw verkeersbesluitDoor een uitgebreid traject met de Klankbordgroep Verkeersregime Binnenstad, bestaande uit verschillende doelgroepen (ondernemers, bewoners, bezoekers) is er een nieuw voorstel voor het verkeersregime tot stand gekomen. Een helder en duidelijke voetgangerszone, waar fietsers zijn toegestaan en waar tussen 05:00 uur en 12:00 uur in de ochtend geladen en gelost kan worden door (motor)voertuigen. Buiten deze venstertijden is het gebied afgesloten voor iedere verkeersdeelnemer anders dan een voetganger, fietser of de houder van een ontheffing. Ontheffing houders krijgen op basis van nadere beleidsregels toegang tot het voetgangersgebied tussen 17:30 en 05:00 uur. Voor de nadere regels van de ontheffing houders wordt verwezen naar de bijlage bij dit verkeersbesluit. Hierin zijn de verschillende doelgroepen ontheffing houders opgenomen met de voor hen geldende regels. Al deze maatregelen zijn nodig om de leefbaarheid in het centrum te verbeteren en te behouden.

Doelstelling nieuw verkeersbesluitDoor de bewoners en ondernemers in de binnenstad is gevraagd om een eenduidig verkeersregime. Dat wil zeggen: duidelijk voor iedere verkeersdeelnemer, uitlegbaar en handhaafbaar. Hoofdgebruiker van het in te stellen voetgangersgebied is de voetganger, waarbij de mindervalide(n) in staat wordt gesteld zich op dezelfde wijze te verplaatsen als een valide(n). Fietsen en scootmobielen zijn toegestaan. Andere gemotoriseerde verkeersdeelnemers is het zonder ontheffing niet toegestaan zich buiten de venstertijden te verplaatsen binnen het gebied. Hiermee wordt de leefbaarheid van het centrum gewaarborgd.

Overleg Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van de politie, district Bergen op Zoom. De politie heeft het concept verkeersbesluit beoordeeld en geconcludeerd dat het voorgenomen verkeersbesluit genomen kan worden. De politie heeft een positief advies gegeven.

BESLUIT

  • 1.

    Op grond van voorgaande overwegingen over te gaan tot het instellen van een voetgangerszone door het plaatsen van borden RVV G07 ZB en G07 ZE met onderborden “uitgezonderd fietsen”, “laden en lossen tussen 05:00 – 12:00 uur” en “ uitgezonderd ontheffing houders” als bedoeld in artikel 12 onder b van het BABW op de volgende locaties (digitaal met kentekencamera):

  • 2.

    Hoek Fortuinstraat / Kortemeestraat;

  • 3.

    Hoek Hoogstraat / Kerkstraat;

  • 4.

    Van der Rijtstraat ter hoogte van huisnummer 13;

  • 5.

    Stationsstraat kruising met Arnoldus Asselbergstraat (busbaan);

  • 6.

    Molstraat ter hoogte van Potterstraat;

  • 7.

    Penstraat ter hoogte van Potterstraat;

  • 8.

    Hoek Bosstraat / Koningstraat;

  • 9.

    Lombardenstraat ter hoogte van toegang Thaliaplein (alleen borden);

  • 10.

    Koevoetstraat ter hoogte van Kerkstraat (na in/uitgang parkeergarage);

  • 11

    Burgemeester Van Hasseltstraat ter hoogte van Huijbergsestraat (nabij voetgangers in/uitgang parkeergarage Parade);

  • 12

    Korenbeursstraat ter hoogte van Wouwsestraat;

  • 13

    Hoek Blauwehandstraat / Kettingstraat;

  • 14

    Klinkerstraatje ter hoogte van Zuivelstraat (alleen borden);

  • 15

    Cromwielstraat ter hoogte van Kremerstraat (alleen borden);

  • 16

    Engelsestraat ter hoogte van Kremerstraat (alleen borden);

  • 17

    Kremerstraat nabij toegang vanaf Sint-Catharinaplein.

en het gehele gebied binnen deze genoemde locaties, een en ander conform de gebiedskaart ‘ ‘voetgangerszone binnenstad. Het voetgangersgebied is aangeduid met een groene arcering.

  • 1.

    De bestaande bebording ter regulering van het gebied te verwijderen en de daaraan ten grondslag liggende verkeersbesluiten in te trekken.

    • 1.

      Bebording A0130ZB/ ZE

    • 2.

      Bebording G07ZB/ ZE

    • 3.

      Bebording C01

    • 4.

      Alle overige aanverwante overige onnodige bebording vastgesteld in rapportage van bureau Juust dd. 17 april 2018.

Mededelingen

Het ontwerp verkeersbesluit met bijbehorende stukken ligt vanaf 24 augustus gedurende zes weken tijdens kantooruren voor een ieder ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 te Bergen op Zoom en kan tevens worden geraadpleegd via het digitale Gemeenteblad.

Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende deze periode tegen dit ontwerp besluit een zienswijze indienen. Deze zienswijze dient gemotiveerd te zijn en te worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom, ter attentie van de heer R. van der Borght. Indiening van een zienswijze moet plaatsvinden binnen zes weken na de dag waarop het ontwerp verkeersbesluit is gepubliceerd.

Voor nadere informatie kunt u contact opnamen met R. van der Borght via 14 0164 of via bozbereikbaar@bergenopzoom.nl 

In de zienswijze vermeldt u het volgende:

  • 1.

    Uw naam, adres, datum en ondertekening;

  • 2.

    Het ontwerp besluit waartegen u uw zienswijze indient. U kunt bijvoorbeeld naam, datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meesturen;

  • 3.

    Motivering zienswijze.

Na de zienswijzenperiode neemt het college een definitief besluit. Dit besluit wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad. Tegen het definitieve besluit kan gedurende 6 weken beroep bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant worden aangetekend.

Bergen op Zoom, 24 augustus 2023

Naar boven