Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sluis en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen maken hierbij gezamenlijk bekend dat de gemeente Vlissingen en de gemeente Sluis, als houders van alle aandelen in de besloten vennootschap Holding Zeeuwse Visveilingen B.V., het voornemen hebben om 100% van die aandelen te verkopen aan de besloten vennootschap Beheercoöperatie Urk, gevestigd te Urk (hierna: Urk).
Het college van Sluis en het college van Vlissingen zijn van mening dat bij deze verkoop geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure hoeft te worden geboden, omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond. Dit standpunt wordt als volgt gemotiveerd:
1. Opgave Sluis en Vlissingen
In het verleden hadden Sluis (in Breskens) en Vlissingen elk een eigen visveiling. Met het oog op behoud en versterking van de visserij in Zeeland hebben beide gemeenten hun veilingactiviteiten gebundeld door de oprichting van de besloten vennootschap Holding Zeeuwse Visveilingen. Beide gemeenten hebben hun activa en activiteiten ingebracht in die nieuwe houdstervennootschap.
2. Doel van de verkoop
Sluis en Vlissingen onderkennen dat het exploiteren van een visveiling geen overheidstaak (meer) is. Wel willen zij nog steeds de visserij in Zeeland steunen en behouden. Om die reden zijn beide gemeenten al enkele jaren op zoek naar een serieuze kandidaat die de houdstervennootschap en de exploitatie van een visveiling in Zeeland wil voortzetten. Het doel van de aandelenverkoop is niet alleen het privatiseren van de visveilingactiviteiten, maar ook het behouden van een visveiling in Zeeland.
3. Eén serieuze gegadigde
Voor steun aan en behoud van de visserij in Zeeland zijn de verkopende gemeenten feitelijk aangewezen op een Nederlandse overnamekandidaat. In Nederland bestaan twee grote visveilingorganisaties. Met beide partijen is contact geweest over de overname van de aandelen. Beide partijen hebben ook een bod uitgebracht. Alleen Urk wil garanties geven voor behoud van een visveiling in Zeeland. Op basis van bovenstaande doelen kan Urk worden aangemerkt als enige serieuze gegadigde voor de aankoop van alle aandelen in Holding Zeeuwse Visveilingen B.V. Van de tot de Beheercoöperatie Urk behorende vennootschappen zal de besloten vennootschap Visveilingen Beheer Nederland B.V., gevestigd te Urk, de aandelen in Holding Zeeuwse Visveilingen B.V. overnemen.
4. Voorwaarden voor verkoop
De verkopende partijen hechten nadrukkelijk waarde aan continuïteit van de bedrijfsvoering door behoud van een visveiling in Zeeland. In de verkoopovereenkomst is een continuïteitsvereiste opgenomen. Daarnaast is een anti-speculatiebeding met betrekking tot het in de Holding opgenomen onroerend goed onderdeel van de verkoopovereenkomst.
Vervaltermijn reactie
Eenieder die het oneens is met de voorgenomen verkoop aan Urk en meent dat hij, met inachtneming van voornoemde doelen, als een serieuze gegadigde ook in aanmerking komt voor aankoop van alle aandelen in Holding Zeeuwse Visveilingen B.V., dient dit gemotiveerd kenbaar te maken door binnen 20 kalenderdagen na publicatie van dit voornemen een kort geding aanhangig te maken bij de Rechtbank-Zeeland-West-Brabant.
De termijn van 20 dagen geldt als een vervaltermijn. Als binnen de vervaltermijn geen kort geding aanhangig is gemaakt, zullen de aandelen door de gemeenten worden verkocht.
Bij gebreke van een tijdige en gemotiveerde reactie vervalt het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft men zijn rechten daarop verwerkt. De gemeenten Vlissingen en Sluis zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.
Dit voornemen wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl.