Gemeente Heerlen - Tender t.b.v. de verkoop van een bedrijfskavel in de Kissel te Heerlen

 

Verkoop bedrijfskavels

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen maken bekend dat zij het voornemen hebben om gemeentelijke grond gelegen tussen Kissel 62 en Kissel 67 in Heerlen, groot ca. 1.184 m², onderdeel uitmakend van het perceel kadastraal bekend als gemeente Heerlen, sectie M 3190 ged. +/- 935 m2 en sectie G 6997 ged. +/- 249 m2 te verkopen. De grond heeft de bestemming bedrijventerrein en dient als zodanig gebruikt te worden.

 

De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 26 november 2021 het zgn. ‘Didam’-arrest gewezen. Dit arrest bevestigt dat gemeenten in Nederland in het kader van het gelijkheidsbeginsel bij de verkoop van onder andere bedrijfskavels transparant moeten handelen en een voorgenomen verkoop vooraf voor een ieder kenbaar moeten maken. Meerdere gegadigden kunnen zodoende kenbaar maken interesse te hebben in het te verkopen bedrijfskavel.

 

De gemeente moet de gelegenheid bieden om mee te kunnen dingen naar een bedrijfskavel indien er meerdere gegadigden zijn. Dit geldt ook als verwacht mag worden dat zich meerdere gegadigden zullen melden. De bedrijfskavels moeten openbaar te koop worden aangeboden en de uiteindelijke gegadigde wordt door de gemeente geselecteerd aan de hand van vooraf opgestelde criteria.

 

Publicatie op de gemeentelijke website

De bekendmaking van deze verkopen vindt plaats op de gemeentelijke website en op Overheid.nl.

 

Selectie-/toewijzingscriteria

Bij meerdere gegadigden vindt gunning plaats op basis van gunningscriteria zoals deze hieronder worden genoemd:

 

Weging:

• De mate waarin het plan voldoet aan het vigerende bestemmingsplan

en het gemeentelijke beleid 20 %

• De mate van werkgelegenheid die de ontwikkeling met zich brengt 30 %

• De economische structuurversterking door de eindgebruiker 30 %

• De mate van duurzaamheid* van opstallen/inrichting van het bedrijfskavel 10 %

• De prijs 10 %

 

* toelichting duurzaamheid

Een plan dat rekening houdt met:

• Schone luchtakkoord, CO2-reductie

• Vermindering stikstofdepositie door zoveel mogelijk emissievrij te werken

• Circulair werken

• Water

• Klimaatadaptie

• Hittestress en vergroening

 

Voorwaarden:

• Het perceel wordt verkocht met de huidige bestemming (bedrijventerrein)

• Het plan moet voldoen aan het vigerend bestemmingsplan

• De grond wordt verkocht in de huidige staat

• Uw bod dient marktconform te zijn

• Alle bijkomende kosten, waaronder kosten voor de notariële levering en de kadastrale splitsing van het perceel zijn voor rekening van de koper

 

De gemeente behoudt zich het recht tot gunning voor.

 

Procedure:

De gemeente is voornemens het bedrijfskavel via een openbare selectie-procedure te verkopen. Geïnteresseerden worden hierbij uitgenodigd om een bod uit te brengen en een plan in te dienen waarin een toelichting gegeven wordt over het voorgenomen gebruik van de aangeboden bedrijfskavel. In de toelichting dient onderbouwd te worden in welke mate er wordt voldaan aan de vastgestelde selectie-/toewijzingscriteria.

De gemeente zal de inschrijvingen afwegen op basis van een wegingsmatrix waarin de selectie-/toewijzingscriteria zijn verwerkt.

 

De koop wordt vervolgens gesloten met de inschrijver die het meest voldoet aan bovengenoemde selectie-/toewijzingscriteria.

 

De gemeente is ten aanzien van deze selectieprocedure op geen enkele wijze gebonden aan bepaalde gegadigden.

 

Reageren

Uw bod met onderbouwing van het plan kunt u indienen voor 1 oktober 2023 via het e-mailadres TeamVGO@Heerlen.nl. Deze termijn merken wij aan als verval-termijn. Bij gebreke van een tijdig bericht vervalt het recht op mededinging naar deze bedrijfskavel.

Indien er meerdere geïnteresseerden zijn zal er, zoals in de procedure beschreven, op basis van de selectie-/en toewijzingscriteria bepaald worden wie de uiteindelijke gegadigde is.

 

Informatie

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met het team Acquisitie via het algemene nummer van de gemeente of via het e-mailadres: TeamVGO@Heerlen.nl

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

 

 

 

 

Naar boven