Vastgesteld bestemmingsplan en besluit hogere grenswaarde Vaarselstraat 33 en 39 te Someren

 

 

 

 

Burgemeester en wethouders van Someren maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Someren in de vergadering 6 juli 2023 het bestemmingsplan “Vaarselstraat 33 en 39 te Someren” gewijzigd (identificatienummer NL.IMRO.0847.BP02022033-VS01) heeft vastgesteld.

 

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan “Vaarselstraat 33 en 39 te Someren” voorziet in het realiseren van 9 levensloopbestendige patiowoningen op het achterterrein, hierbij wordt de Sparrestraat doorgetrokken en dat heeft geresulteerd in een soort doodlopend hofje. Daarnaast wordt aan de Vaarselstraat een vrijstaande woning in een tweekapper omgezet (huisnummer 33), een woning gedeeltelijk gesloopt (huisnummer 39) en daartussen een nieuwe vrijstaande woning gerealiseerd. De functieaanduiding ‘bedrijf’ op de locatie Vaarselstraat 33 wordt verwijderd. Het gaat dus in totaal om een toevoeging van 11 woningen.

 

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan is op de volgende punten gewijzigd vastgesteld:

  • In de regels is een voorwaardelijke verplichting voor blinde gevels op de achterzijde van de tweede bouwlaag van de patiowoningen opgenomen;

  • In de regels is een begripsbepaling opgenomen voor blinde gevel;

  • In de regels is een voorwaardelijke verplichting voor waterberging opgenomen;

  • In de regels is een voorwaardelijke verplichting voor parkeren opgenomen;

  • In de regels is een voorwaardelijke verplichting voor groen opgenomen;

  • Op de verbeelding is een specifieke bouwaanduiding opgenomen voor een blinde gevel op de achterzijde van de tweede bouwlaag van de patiowoningen opgenomen;

  • In de regels is de voorwaardelijke verplichting voor sloop aangepast;

  • Op de verbeelding is het plangebied kleiner gemaakt bij Vaarselstraat 39 en het bouwvlak 1 meter uitgebreid in westelijke richting in de zuidwesthoek van het plangebied bij een patiowoning.

 

Inhoud besluit hogere grenswaarden

Burgemeester en wethouders hebben een hogere grenswaarde vastgesteld als bedoeld in artikel 83 e.v. van de Wet Geluidhinder voor vier woningen binnen het bouwplan gelegen op de hoek van de Vaarselstraat en Loovebaan, kadastraal aangeduid als Someren, S 2450 (gedeeltelijk), 2404 (gedeeltelijk) en 1957. Er wordt een geluidsscherm gerealiseerd van 2 meter hoog tussen het bouwplan en de Loovebaan en dit scherm heeft een lengte van 24 meter parallel aan de Loovebaan en sluit aan (loodrecht op de Loovebaan) richting de woningen aan op de hoeken van de woningen. Uit het akoestisch rapport blijkt dat twee woningen aan de Vaarselstraat en twee patiowoningen hoger worden belast dan de voorkeursgrenswaarde, maar lager dan de maximale ontheffingswaarde. Het is dan ook noodzakelijk om voor deze woningen een hogere waarde vast te stellen. De op te richten woningen hebben de mogelijkheid voor een geluidsluwe gevel en een buitenruimte die voldoet aan de voorkeursgrenswaarde. Daarmee is ook een goed aanvaardbaar woon- en leefklimaat in de woningen geborgd.

 

Stukken ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken vanaf 18 augustus 2023 gedurende 6 weken ter inzage. De beroepstermijn loopt met ingang van 18 augustus 2023 tot en met 28 september 2023.

 

U kunt het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken inzien bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het gemeentehuis. Het KCC is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken met het KCC (tel. 0493 494888).

 

Het plan is daarnaast digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt via het tabblad ‘bestemmingsplannen’ zoeken op adres of via het identificatienummer NL.IMRO.0847.BP02022033-VS01. Op de site van de gemeente Someren wordt een link naar www.ruimtelijkeplannen.nl geplaatst waarmee het bestemmingsplan rechtstreeks kan worden geopend.

 

Beroep aantekenen

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u, als belanghebbende, hiertegen binnen de beroepstermijn een beroepschrift indienen onder vermelding van de reden waarom u het er niet mee eens bent. Ook niet-belanghebbenden die tegen het ontwerpbesluit een zienswijze hebben ingediend, of die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, dan wel niet op tijd zijn geweest om een zienswijze in te dienen, kunnen een beroepschrift indienen.

 

Het beroepschrift moet u gedateerd, gemotiveerd en ondertekend, sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Een beroepschrift schorst de werking van dit besluit niet. Om te voorkomen dat het besluit in werking treedt, kan degene die beroep heeft aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Aan deze procedure zijn kosten verbonden, zo ook aan het indienen van een beroepschrift. In dat laatste geval treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt uw beroepschrift en uw verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening ook digitaal indienen. Hoe u dit kunt doen, kunt u lezen op de website: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/.

 

______________

Naar boven