Procedure strandrijden seizoen 2023-2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling;

 

Besluit:

In te stemmen met de gewijzigde afhandeling van strandrijontheffingen voor 2023-2024, waarbij:

 

  • a.

    Er 700 ontheffingen beschikbaar zijn voor inwoners van Terschelling

  • b.

    Er 232 ontheffingen beschikbaar zijn voor niet inwoners van de gemeente Terschelling.

  • c.

    Vanaf 15 november 2023 maar één aanvraagprocedure beschikbaar is voor iedereen.

  • d.

    Ontheffingen vanaf 15 september aangevraagd kunnen worden, zowel digitaal als fysiek.

Motivering

Zowel inwoners van de gemeente Terschelling als niet inwoners van de gemeente Terschelling dienen in aanmerking te kunnen komen voor het verkrijgen van een strandrijontheffing. Inhoudelijk is er echter iets voor te zeggen om voor wat betreft de aantallen van de ontheffing een onderscheid te maken. Ervan uitgaande dat deze vorm van strandgebruik, gezien de oorsprong van de activiteit, het leefbaarheidsaspect en de verbinding met het wonen op een eiland, als een groot maatschappelijk goed wordt gekenmerkt, acht het college het gerechtvaardigd dat inwoners kwantitatief gezien voor een substantieel deel van de ontheffingen in aanmerking komen.

 

Het college heeft daarom gekozen om opnieuw een plafond in te stellen, zoals dat vorig jaar ook gehanteerd is. De aantallen worden wel bijgesteld. De ontheffingen voor niet inwoners van de gemeente Terschelling waren vorig jaar binnen drie dagen vergeven. De ontheffingen voor inwoners van de gemeente Terschelling waren ruim voldoende, er bleven ongeveer 75 stuks over. Daardoor is op enig moment besloten om deze ook ter beschikking te stellen aan niet inwoners van de gemeente Terschelling.

 

Verdeling in twee ‘bakken’

Artikel 1 van de Grondwet (Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld) betekent dat eilanders en niet eilanders gelijk behandeld worden bij hetzelfde product. Er mogen geen drempels opgeworpen worden, die niet voor beide partijen gelden. Wat wel kan, is een verdeling in het aantal ontheffingen aanbrengen. Dan krijgen beide partijen de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen onder dezelfde voorwaarden voor hetzelfde product.

Het college heeft besloten om deze verdeling opnieuw te gebruiken, net zoals vorig jaar. De verdeling wordt voor dit jaar vastgesteld op 700 ontheffingen voor eilanders en 232 ontheffingen voor niet eilanders. Daarmee is er voldoende ruimte voor eilanders om een ontheffing aan te vragen (gebaseerd op ervaring van de voorgaande jaren). En niet eilanders kunnen ook gebruik maken van de mogelijkheid om op het strand te rijden.

 

Er is hier sprake van schaarse ontheffingen. Daarom is ook de Europese Dienstenrichtlijn van toepassing. Dat betekent in dit geval dat de gemeente niet stuurt op aanvragen maar op wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dat geldt voor beide bakken. Verder geldt dat beide bakken op enig moment worden samengevoegd, zodat iedereen die naast een ontheffing greep, alsnog de mogelijkheid krijgt om een ontheffing te verkrijgen. Deze datum is nu op 15 november gesteld. Op dat moment is de aanvraagprocedure twee maanden in de lucht. Eenieder die dan nog de ontheffing wil aanvragen houdt ook nog een redelijk strandrijseizoen over.

Terschelling, 9 augustus 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,

H.M. de Jong,

secretaris/directeur

burgemeester

C.M. van de Pol

Naar boven