Bekendmaking voorgenomen verkoop grondstrook (open overstortvoorziening) gelegen nabij de Nusterweg op industrieterrein Noord te Sittard

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen maken hierbij bekend dat de gemeente het voornemen heeft om het volgende perceel gemeentegrond te verkopen.

Objectinformatie

Adres: perceel bedrijfsgrond nabij Nusterweg te Sittard

Kadastraal bekend: gemeente Sittard, sectie K nummer 3175, groot circa 490 m²

De gemeente Sittard-Geleen heeft de volgende redenen om het perceel te verkopen aan de beoogd koper:

Met de voorgenomen verkoop verdwijnt op de bedrijfslocatie de aanwezige greppel die als overstort dient bij extreme regenbuien. Door de overkluizing komt de aanwezige open overstortvoorziening onder het maaiveld te liggen, en wordt daarmee invulling gegeven aan de door de gemeente gewenste wijze van planuitvoering, te weten overkluizing van de bestaande open overstortvoorziening, hetgeen een noodzakelijke verbetermaatregel is voor de afvoer van hemelwater op het bedrijventerrein.

Door de ligging van het perceel direct aansluitend aan het bedrijventerrein van Collé kan een benodigde uitbreiding gerealiseerd als parkeerterrein na overkluizing van de gemeentegrond.

De beoogde koper de enige serieuze gegadigde is die redelijkerwijs in aanmerking komt voor het in eigendom verkrijgen van het perceel grond, omdat daarmee ook de uitvoering van een door de gemeente gewenste rioleringsproject kan worden vervuld, waarmee de publieke beheertaak is gediend.

Met inachtneming van het vorenstaande, mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde op korte termijn kan bijdragen aan de exclusief door de gemeente te vervullen publieke taak, waar de gemeente mee gebaat is, en dit kan niet worden bereikt bij verkoop aan een andere partij.

Reactietermijn

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te komen voor de aankoop van het perceel gemeentegrond nabij de Nusterweg, dan dient u binnen een termijn van 20 werkdagen tegen dit voornemen van de gemeente een kort geding aanhangig te maken tegen dit voornemen bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht.

Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De belangen van de gemeente als grondeigenaar en de belangen van erfpachter zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer aan het Rot, portefeuillemanager team Vastgoed, door het verzenden van een e-mail naar: frank.aanhetrot@sittard-geleen.nl

Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Naar boven