Voorgenomen grondverkoop woningbouwontwikkeling De Waag /Vesperstraat te Mierlo

De gemeente Geldrop-Mierlo maakt bekend dat zij voornemens is ten behoeve van de realisatie van woningbouw op locatie De Waag/ Vesperstraatreef aan de Waag te Mierlo grond te verkopen aan Woningstichting Compaen.

Op grond van een uitspraak van de Hoge Raad op 26 november 2021, het zgn. Didam-arrest, is het niet langer zondermeer mogelijk vastgoed een-op-een te verkopen, zoals in casu gewenst is, maar dient in beginsel een selectieprocedure doorlopen te worden, zodat alle gegadigden de kans krijgen het vastgoed te verwerven. Een selectieprocedure hoeft echter niet te worden doorlopen voor onderhavige door de gemeente voorgenomen grondverkoop. Van doorslaggevend belang hierbij is dat de Gemeente Geldrop-Mierlo op deze locatie sociale woningbouw gerealiseerd wil zien door een partij die voldoende geëquipeerd is. Omwille van langjarig behoud van de sociale huurwoningen voor het bedoelde segment en een adequaat beheer van deze woningen voor de Gemeente van groot belang is hanteert de gemeente Geldrop-Mierlo het beleid dat gronduitgifte voor sociale huurwoningen aan corporaties dient plaats te vinden. Daarnaast zijn er met de binnen de gemeente Geldrop-Mierlo werkzame corporaties zogenaamde prestatieafspraken gemaakt waaruit blijkt dat Woningstichting Compaen woningbouwplan De Waag in Mierlo gaat realiseren

De gemeente Geldrop-Mierlo is gezien bovenstaande van mening dat uitsluitend Woningstichting Compaen in aanmerking komt voor aankoop van de grond, omdat bij voorbaat vaststaat – of redelijkerwijs mag worden aangenomen – dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts deze gegadigde in aanmerking komt.

De notariële levering terzake zal worden gesloten na twintig kalenderdagen na de datum van deze publicatie van het voornemen, tenzij voordien een kort geding tegen dit voornemen aanhangig wordt gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant in welk geval het aangaan van de overeenkomst zal worden opgeschort tot de rechterlijke uitspraak. Indien wordt nagelaten binnen deze termijn een kort geding aanhangig te maken te maken wordt geacht dat er afstand is gedaan van dit recht en is de indiener van een kort geding niet-ontvankelijk in zijn vorderingen wanneer alsnog een kort geding aanhangig wordt gemaakt.

Met deze publicatie geeft de gemeente Geldrop-Mierlo uitvoering aan het zgn. Didam-arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van team SBR-Grondzaken van de afdeling Ruimte van de gemeente Geldrop-Mierlo, bereikbaar via telefoonnummer 040 289 38 93.

Naar boven