Vastgesteld bestemmingsplan Hoofddorp Stadscentrum 1

Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken het volgende bekend:

  • 1.

    de gemeenteraad heeft op 20 juli 2023 het bestemmingsplan Hoofddorp Stadscentrum 1 gewijzigd vastgesteld. De gemeenteraad heeft ook besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Het plan heeft de planidentificatie NL.IMRO.0394.BPGhfdstadscentr1-C001.

Er zijn drie afzonderlijke zienswijzen ingediend. Deze hebben niet geleid tot aanpassing van het plan. Wel zijn ambtshalve enkele aanpassingen gedaan.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft op 30 mei 2023 het bijbehorende Hogere waardenbesluit vastgesteld.

 

Het bestemmingsplan gaat over de locatie Raadhuisplein en Burgemeester van der Willigenlaan in Hoofddorp

De locatie wordt globaal wordt begrensd door Burgemeester Van der Willigenlaan, Nieuweweg/Raadhuisplein, Prins Hendriklaan en het cultuurgebouw in het stadscentrum van Hoofddorp.

Het plan maakt de bouw van een gemeentekantoor en de bouw van maximaal 340 appartementen en commerciële en maatschappelijke voorzieningen mogelijk.

 

Het bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerp

De veranderingen zijn (samengevat): - op de verbeelding en in de regels is de dubbelbestemming Waarde – Archeologie opgenomen;

- in artikel 3 Centrum zijn correcties opgenomen met betrekking tot het ondergronds bouwen, de totale oppervlakte voor wonen en de benoeming van bezoekers voor evenementen.

- artikel 9 Algemene aanduidingsregels, 9.1 veiligheidszone - leiding gas, is vervallen;

- in artikel 11 Overige regels, zijn de parkeerregels in overeenstemming gebracht met het Parapluplan parkeerregels – partiële herziening.

 

Het besluit hogere waarden is nodig vanwege het geluid

Voor een groot aantal appartementen is een hogere waarde voor geluid nodig. De geluidsbelasting door het verkeer op de Burgemeester van der Willigenlaan is op die appartementen hoger dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De voorgenomen hogere waarden liggen tussen 50 dB en 60 dB.

 

U kunt de stukken inzien

  • 1.

    Op www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0394.BPGhfdstadscentr1-C001. Hier vindt u het bestemmingsplan met bijbehorende stukken. Het besluit hogere waarde is als bijlage 16 bijgevoegd.

  • 2.

    Op afspraak in het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp (Taurusavenue 100), op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Een afspraak maakt u via 0900–1852.

Het bestemmingsplan raakt geen provinciaal belang waarover vooroverleg nodig zou zijn. Om die reden wordt het besluit onmiddellijk bekend gemaakt en is de wachttermijn van art. 3.8 lid 4 Wro niet van toepassing.

De terinzageligging begint op 3 augustus en duurt zes weken.

 

Een belanghebbende kan beroep instellen

Dat moet binnen de beroepstermijn van zes weken. Die loopt vanaf 4 augustus tot en met 14 september 2023.

Dat kan als volgt:

  • 1.

    per brief naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

  • 2.

    digitaal via het digitale loket (link) van de Raad van State. Dit is alleen voor burgers.

Voor het instellen van beroep moet griffierecht betaald worden. In het beroepschrift moeten de beroepsgronden staan. De Raad van State verklaart het beroep niet-ontvankelijk als er binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

 

Iemand die beroep instelt kan om een voorlopige voorziening vragen

Het instellen van beroep voorkomt niet dat het bestemmingsplan in werking treedt. Om te voorkomen dat het bestemmingsplan in werking treedt, kunnen degenen die beroep hebben ingesteld, een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daar moet griffierecht voor betaald worden.

 

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn

Dit is niet het geval als er binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Wanneer het plan dan wel in werking treedt hangt dan af van de uitspraak van de Raad van State.

 

Het besluit hogere waarde treedt in werking op de dag na bekendmaking, dat is op 30 september 2022.

 

Juridische achtergrond

De besluiten zijn genomen op grond van artikel 3.1 en 6.12 Wet ruimtelijke ordening en art. 76 en 110a Wet geluidhinder.

Op dit bestemmingsplan is afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing

 

 

 

 

 

Naar boven