Subsidieregeling Maatschappelijke agenda 2024

Gemeente Katwijk

Het college van burgemeester en wethouders (verder: college) stelt deze subsidieregeling vast op basis van artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Katwijk 2018 (verder: de Verordening).

 

Definities

Gedefinieerde termen hebben in enkelvoud en meervoud overeenkomstige betekenis. De definities zoals vastgelegd in:

 

  • artikel 1.1.1 Wmo 2015;

  • artikel 1.1 Uitvoeringsbesluit Wmo 2015;

  • artikel 1 Uitvoeringsregeling Wmo 2015;

  • artikel 1 Algemene subsidieverordening gemeente Katwijk 2018; en

  • artikel 1 Verordening maatschappelijk ondersteuning gemeente Katwijk 2022.

zijn onverkort van toepassing. Bij conflicterende definities zijn definities uit een hoger op de voorgaande lijst genoemde wet leidend.

 

1. Activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie

Hoofdopgaven en activiteiten

Het college heeft met de Maatschappelijke Agenda de te subsidiëren activiteiten binnen het sociaal domein ondergebracht in de volgende vijf ‘hoofdopgaven’:

 

Opgave 1: Meedoen

Opgave 2: Opgroeien & Ontwikkelen

Opgave 3: Zorg en ondersteuning

Opgave 4: Sociale Veiligheid

Opgave 5: Gezondheid

 

Deze vijf hoofdopgaven zijn onder te verdelen in meerdere beleidsopgaven.

 

Met de subsidieregeling MAG 2021 heeft het college verschillende meerjarige beleidsopgaven gesubsidieerd. Deze meerjarige beleidsopgaven lopen af in 2023. Met de subsidieregeling MAG 2022 heeft het college eenjarige subsidies verleend waarin een verlengingsmogelijkheid is opgenomen.

 

Het college heeft ervoor gekozen om zowel de meerjarige beleidsopgaven en de eenjarige beleidsopgaven met een verlengingsmogelijkheid te verlengen voor één jaar. Er kunnen geen nieuwe subsidieaanvragen worden ingediend voor het jaar 2024.

 

Looptijd

Het college heeft de bevoegdheid om de subsidierelatie eenmalig met maximaal 1 jaar te verlengen, voor zover de subsidie-ontvangende partij hiermee instemt. Het college geeft hiertoe een verlengingsbeschikking af aan de betreffende partij. Een nieuwe aanvraag is in dat geval niet nodig. Verantwoording zal in voorkomend geval gebeuren na afloop van de tweede termijn. Hierover zal de betreffende partij in de verlengingsbeschikking worden geïnformeerd.

 

Uitvoeringsvoorwaarden

Met subsidiepartners is afgesproken dat partijen zich houden aan de volgende uitvoeringsvoorwaarden:

 

Randvoorwaarden

  • 1.

    Samenwerking

    • De subsidieaanvrager voert zijn activiteiten samen met andere partners uit en pakt deze integraal op. De subsidieaanvrager werkt domein-overstijgend samen met niet voor de hand liggende partners, zoals de samenwerking tussen de formele en informele zorg of een publieke-private samenwerking.

    • De subsidieaanvragers die samenwerken, nemen samen een signalerende rol op zich, zodat de kwetsbare inwoners tijdig en op de juiste manier worden ondersteund.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de samenwerking eruit ziet, wat de rollen zijn en met wie de subsidieaanvrager samenwerkt bij het uitvoeren van zijn activiteiten.

  • 2.

    Eenzaamheid

    • De subsidieaanvrager borgt het onderwerp eenzaamheid bij het uitvoeren van de activiteiten.

    • De subsidieaanvrager heeft aandacht voor preventie en het delen van kennis over eenzaamheid en betrekt indien mogelijk vrijwilligers bij zijn aanpak.

    • De subsidieaanvrager geeft in het plan van aanpak bij zijn aanvraag aan op welke manier hij voorgaande binnen de eigen organisatie oppakt en hoe hij de samenwerking opzoekt met andere partijen om eenzaamheid tegen te gaan. Er zijn meerdere mogelijkheden: preventie, signaleren, activiteiten en bespreekbaar maken, of een combinatie daarvan.

  • 3.

    Sociale acceptatie

    • De subsidieaanvrager borgt het onderwerp sociale acceptatie bij het uitvoeren van de activiteiten. Het college verstaat onder sociale acceptatie dat Iedereen in Katwijk zichzelf moet kunnen zijn en kunnen meedoen in de maatschappij, ongeacht achtergrond, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, geaardheid en burgerlijke staat.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de subsidie-ontvanger sociale acceptatie borgt bij het uitvoeren van activiteiten.

  • 4.

    Toegankelijkheid

    • De subsidieaanvrager borgt het onderwerp toegankelijkheid bij het uitvoeren van de activiteiten. Het gaat om sociale, digitale en fysieke toegankelijkheid.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag wordt beschreven hoe de subsidieaanvrager toegankelijkheid borgt bij het uitvoeren van activiteiten. De subsidieaanvrager beschrijft in het plan hoe hij ervaringsdeskundigen betrekt.

Leidende principes

  • 1.

    De inwoner centraal

    • De activiteit moet passend zijn bij de vraag en behoefte van de inwoner van Katwijk. Subsidieaanvragers maken gebruik van de kracht van de samenleving. Zij maken gebruik van initiatieven van inwoners en ondersteunen deze.

    • De professionele inzet van de subsidieaanvrager per wijk of kern sluit aan op activiteiten die bewoners- of vrijwilligersinitiatieven organiseren.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de subsidieaanvrager de inwoner centraal zet.

  • 2.

    Maak gebruik van bestaande infrastructuren

    • Het college vindt het belangrijk dat er verbindingen ontstaan met bestaande infrastructuren en logische ‘vindplekken’ van doelgroepen. De subsidieaanvrager levert hieraan een bijdrage met zijn activiteiten.

    • De subsidieaanvrager maakt gebruik van herkenbare, laagdrempelige plekken in de kernen. Bij het gebruik van ruimtes sluit de subsidieaanvrager aan bij waar mensen al komen en werken.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de

    • subsidieaanvrager gebruikt maakt van bestaande infrastructuren.

  • 3.

    Preventie en Vroegsignalering

    • Subsidieaanvrager werkt aan preventie en vroegsignalering en kent de weg en de mogelijkheden naar het wijkteam Katwijk.

    • Binnen de hoofdopgaven zet de subsidieaanvrager bewezen interventies en evidence-based methodieken in. Het college kan toestemming geven om te vernieuwen, te ontwikkelen en daarmee nieuwe dingen uit te proberen.

    • In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de subsidieaanvrager preventie en vroegsignalering toepast.

  • 4.

    Relatie met maatwerkvoorzieningen

    • Subsidieaanvrager onderhoudt actief contact met het wijkteam Katwijk en aanbieders van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Dit moet het mogelijk maken voor het wijkteam en de aanbieders om beter maatwerk te leveren aan de inwoners.

    • - In het plan van aanpak bij de aanvraag moet beschreven zijn hoe de subsidieaanvrager contact legt en onderhoudt met het wijkteam en aanbieders.

  • 5.

    Budget

    • Er is een vastgesteld budget voor de beleidsopgaven.

    • Cofinanciering (eigen inkomsten) is een vereiste bij iedere plan dat ingediend wordt, tenzij de aanvrager nadrukkelijk kan aangeven waarom geen eigen inkomsten begroot kunnen worden.

2. Loon- & prijsindexatie

De gewogen geldende loonindexatie voor subsidies in de Kaderbrief 2024 bedraagt 5,41 % voor organisaties die personeel in dienst hebben. De prijsindexatie in de kaderbrief bedraagt 3,25 %. Indien de gemeenteraad instemt met dit voorstel, zullen de bedragen van de subsidieplafonds 2024 worden aangepast. De exacte verdeling over de budgetplafonds (naar rato of gedetailleerde uitsplitsing per opdracht) zal bij het opstellen van de begroting 2024 worden verwerkt in de budgetplafonds van de MAG opdrachten.

Indien de gemeenteraad niet instemt met dit voorstel, zal de reguliere stelpost voor cao-compensatie (conform 2023) worden ingezet voor de loonindexatie. De genoemde plafonds worden vastgesteld onder voorbehoud van de vaststelling van de begroting door de gemeenteraad.

3. Verantwoording en wijze waarop het college de subsidie uitbetaalt

Het college verleent een subsidie via een beschikking op de aanvraag. In deze beschikking bepaalt het college of het een voorschot uitbetaalt. In de deze beschikking kan het college ook aanvullende voorwaarden opnemen over de verantwoording. Verder is in deze beschikking opgenomen wanneer de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling indient.

 

Subsidies met een waarde lager dan EUR 5.000,00 worden door het college direct vastgesteld. Wel wordt van de subsidieontvanger verwacht dat hij overeenkomstig hoofdstuk 8 van deze regeling met de accounthouder een ‘tellen en vertellen-gesprek’ voert.

4. Accounthoudersgesprek

Naast de in artikel 10, 12, 13 en 14 Verordening en (mogelijk) in de subsidiebeschikking opgenomen verantwoordingsverplichtingen, geldt het volgende. Alle subsidieontvangers hebben periodiek een ‘tellen en vertellen’ gesprek met de accounthouder van de gemeente om de voortgang en effecten te bespreken.

 

Als de verleende subsidie EUR 5.000,00 of lager is:

Jaarlijks 1 gesprek.

 

Als de verleende subsidie tussen de EUR 5.000,00 en EUR 25.000,00:

Halfjaargesprek (dus 2 x per jaar) over o.a. de algehele voortgang, tussentijdse resultaten, eventuele knelpunten.

 

Als de verleende subsidie hoger is dan EUR 25.000,00:

Binnen 4 weken na elk kwartaal rapporteren;

Evaluatiegesprekken op uitvoerend, management en bestuurlijk niveau;

Eén keer per jaar klanttevredenheidsonderzoek en stakeholdersbijeenkomst om effecten en werkwijze te evalueren.

 

In de beschikking tot subsidieverlening geeft het college aan welke documenten een subsidieontvanger ter voorbereiding op het accountgesprek aanlevert. Ook kan de accounthouder nadien nog aanvullende stukken opvragen, voor zover hij dit nodig acht.

 

Wanneer de subsidieontvanger niet aan deze verplichtingen voldoet, kan de verleende subsidie tussentijds worden gewijzigd of ingetrokken of met de subsidievaststelling lager worden vastgesteld.

5. Slotbepalingen

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als Subsidieregeling Maatschappelijke Agenda 2024. De subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en eindigt van rechtswege op 31 december 2023, waarbij geldt dat de subsidieregeling blijft gelden voor de subsidies die op grond van deze regels zijn verstrekt.

 

Vragen kunnen gesteld worden via het e-mailadres: subsidies@katwijk.nl

 

Het college publiceert de vragen & antwoorden op de website www.katwijk.nl.

Naar boven