Wijziging Parkeerverordening Breda 2022

Bekendmaking

 

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 22 juni 2023 de Parkeerverordening Breda 2022 heeft gewijzigd.

 

Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking, met uitzondering van artikel 15a dat in werking treedt op een door burgemeester en wethouders te bepalen dag.

 

Rechtsmiddelen

 

Tegen het besluit tot wijziging van de verordening is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Tekst wijziging verordening

 

Intitulé

 

Wijziging Parkeerverordening Breda 2022

 

De raad van de gemeente Breda

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders met overname van de daarin vermelde overwegingen;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en het bepaalde bij en krachtens de Wegenverkeerswet 1994;

 

besluit:

Artikel I  

de Parkeerverordening Breda 2022 te wijzigen als volgt:

 

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

Onder vernummering van de begripsomschrijvingen aa t/m cc naar bb t/m dd wordt na z. een nieuwe begripsomschrijving ingevoegd die luidt als volgt:

 

  • aa.

    Basis- en voortgezet onderwijs: basisonderwijs is onderwijs dat kinderen van 4 tot 12 jaar volgen. Een school waar basisonderwijs wordt aangeboden, heet een basisschool. Het voortgezet onderwijs, ook wel secundair onderwijs genoemd, is het onderwijs dat kinderen na afronding van het basisonderwijs volgen. Een school waar voortgezet onderwijs aangeboden wordt heet een middelbare school.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De titel wordt gewijzigd en komt te luiden:

    Artikel 3 Aanwijzen vergunning-gebieden, tijdstippen en aantal vergunningen

  • 2.

    Onder vernummering van het achtste lid tot negende lid, wordt een nieuw achtste lid ingevoegd, dat luidt als volgt:

     

    • 8.

      Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels vaststellen over het maximum aantal te verlenen vergunningen per (BAG-)adres op basis van artikel 5, vijfde lid, of per bedrijf op basis van artikel 7, vijfde lid, van deze verordening;

C

In artikel 5 wordt na het vierde lid een nieuw vijfde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

 

  • 5.

    Alle aanwijzingen die genoemd worden in artikel 3 van deze verordening zullen worden vastgelegd in het Aanwijzingsbesluit parkeren en het Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen. In afwijking van het eerste tot en met het vierde lid van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders in deze nadere regels bepalen dat in individuele straten of gebieden het maximum aantal te verlenen bewonersvergunningen, per BAG-adres, wordt gemaximeerd. Burgemeester en wethouders baseren een maximering op de voor de bewuste locatie van toepassing zijnde omstandigheden. In dit verband gelden de volgende categorieën:

    • voor nieuwbouw en ontwikkelingslocaties wordt een eventuele maximering gebaseerd op de voor de locatie geldende parkeernormen op grond van de Nota Parkeernormen Breda 2021;

    • met betrekking tot bestaande bebouwing zijn de relevante criteria vastgelegd in nadere regels in de zin van artikel 23 van deze verordening.

D

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt na sub c. een sub d. toegevoegd (met het tussenwoord “én”) dat luidt als volgt:

     

    én

    • d.

      bij het bedrijf behoort geen eigen parkeergelegenheid (POET) die naar het oordeel van Burgemeester en wethouders, voorziet in de parkeerbehoefte van het bedrijf en diens medewerkers. Het aantal beschikbare eigen parkeergelegenheden (POET) wordt in mindering gebracht op het maximum aantal te verstrekken parkeervergunningen.

  • 2.

    Na het vierde lid wordt een nieuw vijfde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

     

    • 5.

      In afwijking van het eerste tot en met het vierde lid van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders in nadere regels bepalen dat in individuele straten of gebieden het maximum aantal te verlenen bedrijfsvergunningen, per bedrijf, wordt gemaximeerd. Burgemeester en wethouders baseren een maximering op de voor de bewuste locatie van toepassing zijnde omstandigheden, zoals de relevante parkeernormen.

E

Na artikel 15 wordt een nieuw artikel 15a ingevoegd, dat luidt als volgt:

 

Artikel 15a Parkeervergunning Basis- en Voortgezet onderwijs

 

  • 1.

    Een school voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs komt in aanmerking voor een parkeervergunning Basis- en Voortgezet onderwijs op kenteken, die geldig is binnen een conform artikel 3 aangewezen vergunninggebied. Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

     

    • a.

      de school heeft een vestiging binnen het betreffende vergunninggebied; én

    • b.

      de school, of een werknemer van de school, is eigenaar of houder van een motorvoertuig; én

    • c.

      bij de vestiging van de school behoort geen eigen parkeergelegenheid die, naar het oordeel van burgemeester en wethouders, voorziet in de parkeerbehoefte van de vestiging en diens medewerkers. Het aantal beschikbare eigen parkeergelegenheden (POET) wordt in mindering gebracht op het maximum aantal te verstrekken parkeervergunningen genoemd onder lid 4.

  • 2.

    Als een school conform het bepaalde in het eerste lid in aanmerking komt voor een parkeervergunning Basis en Voortgezet onderwijs, kunnen burgemeester en wethouders deze vergunning verlenen als de beschikbare parkeerruimte dat naar het oordeel van burgemeester en wethouders toelaat.

  • 3.

    Als een school conform het bepaalde in het eerste lid in aanmerking komt voor een parkeervergunning Basis en Voortgezet onderwijs en deze vergunning niet verleend wordt omdat de beschikbare parkeerruimte dat naar het oordeel van burgemeester en wethouders niet toelaat, wordt deze school op een wachtlijst geplaatst.

  • 4.

    Van de onder het eerste lid genoemde parkeervergunning Basis- en Voortgezet onderwijs worden maximaal 15 parkeervergunningen per vestiging van de school verstrekt.

  • 5.

    In afwijking van het eerste tot en met het vierde lid van dit artikel kan het maximum aantal te verlenen parkeervergunningen per school worden gemaximeerd op een lager aantal dan genoemd in het vierde lid. Burgemeester en wethouders baseren in dat geval deze maximering op de voor de bewuste locatie van toepassing zijnde omstandigheden, zoals de relevante parkeernormen.

F

In artikel 16 (Maximaal aantal vergunningen) wordt na het tweede lid een nieuw derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

 

  • 3.

    Het bepaalde in het eerste en tweede lid van dit artikel doet niets af aan een eventuele maximering per (BAG-)adres of bedrijf zoals vermeld in respectievelijk artikel 5, vijfde lid, en artikel 7, vijfde lid, van deze verordening.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking, met uitzondering van artikel 15a dat in werking treedt op een door burgemeester en wethouders te bepalen dag.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 22 juni 2023.

,voorzitter

,griffier

Naar boven